Скандалът продължава.

Стандарт":

ЦСКА повлече Кремиковци

Скандалът около ЦСКА повлече и "Кремиковци". Акциите на комбината, които се търгуват на борсата, се срутиха вчера с близо 30%. Те паднаха главоломно от 6,39 на 4,47 лв. ден след като "армейците" бяха изхвърлени от евротурнирите заради борчове. Основният виновник за гафа и клубен президент Александър Томов е член на заводската управа. След като закопа 60-годишен тим, затрива и комбината, коментираха акционери. Те се заканват да последват примера на феновете, които се опитаха да линчуват Томов.

Във вторник отново стана ясно и че "Кремиковци" неизбежно ще мине през фалит преди продажбата. Така борсовата сряда започна със сигнал за масови разпродажби на акции. Днес се чака нов срив, който ще обезцени книжата на компанията с още 30%.

Труд":

Според съда ЦСКА не е на Митал

На 19 февруари 2008 г. ПФК ЦСКА е пререгистриран в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, научи "Труд". Според тази регистрация съдружници в клуба са "Нове Холдинг", Венцеслав Михайлов, Емил Костадинов и други физически лица, сред които не е индиецът Прамод Митал. А според ДАКСИ 99% от акциите притежава "Нове Холдинг".

"Нове Холдинг" няма собственост в ЦСКА, заявиха от фирмата. Изразено бе недоумение защо ръководството на ЦСКА не е подало актуална информация в съда.

 

24 часа":

Томов сдаде властта в ЦСКА на Костадинов

Легендата Емил Костадинов е новият президент на ЦСКА, стана ясно вчера.

Единствено остава юридически Александър Томов да сдаде властта и да напусне най-успешния български отбор, който успя да прати във "В" група. Бившият вицепремиер е дал съгласието си да се махне от футбола завинаги, но все още няма официално потвърждение за това. При положение че не спази обещанието си, то всички останали вкупом си тръгват от Борисовата градина. Основната цел на новото ръководство е да намери стратегически инвеститор, за да спаси участието на тима поне в първенството.

 

 

По-високи заплати за лекарите.

Сега":

1104 лв. взема вече лекар в държавна болница

Болниците със 100% или 51% държавно участие са 67. Те са най-големите - университетски, областни, национални центрове, а също и болници за рехабилитация и за специализирано лечение. Преди 2 години, когато МЗ последно даде официални данни за възнагражденията, заплатата на лекар беше средно 812 лв., но за всички лечебници, не само държавните.

Към края на март сестрите в държавните лечебници са вземали средно по 541 лв., а санитарите - 396 лв., сочат още данните на МЗ. Средното възнаграждение в държавните клиники е 612 лв. Средната заплата в общинските болници, които са 108, е 478 лв.

Дума":

Парите на лекари скачат двойно

560 лева ще е началната основна месечна заплата на лекарите от 1 юли. Медицинските сестри, акушерите, лаборантите, зъботехниците и всички медицински професионалисти по здравни грижи ще получават начално възнаграждение от 400 лева, съобщи Дарик радио.

Тези суми важат само за персонала, зает в здравните и лечебните заведения, които са на бюджетната издръжка. Това стана ясно от подписания днес колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".

Според колективния договор началната заплата за лекар, който работи в лечебното заведение със статут на търговско дружество, е 650 лева, а за медицинските професионалисти по здравни грижи е 440 лева. В многопрофилните общински и частни болници лекарите ще са със стартова заплата 620 лева, а медицинските сестри, акушерите, лаборантите - 420 лева.

Друга клауза в договора е, че за всеки отработен нощен час между 22 ч. и 6 ч. се заплаща сума в размер на не по-малко от 50 стотинки.

 

 

Как ще честваме годишнината от Независимостта.

24 часа":

Патриотични игри за век независимост

 

Младежки патриотичен събор ще тръгне от Плиска и Преслав, ще завърши във В. Търново и ще стане своеобразен урок по независимост. Той ще е в рамките на тържествата, посветени на 100 г. от обявяването на българската независимост.

Идеята е на президента Георги Първанов, който е патрон на честванията. За тържествата вчера в София бе учреден Национален инициативен комитет начело със Сергей Станишев.

Стандарт":

Празнуваме 22 септември като Освобождението

Под зоркия поглед на президента и под председателството на премиера бе учреден Национален инициативен комитет за честванията на 100-годишнината от 22 септември. Правителството готви всенародни празненства, а над събирането на всички идеи ще се труди културният министър Стефан Данаилов.

Време е да видим нещо ново, преди 25 години празникът е бил отбелязан с юбилейни вестници и рецитали по читалищата, каза Първанов. Държавният глава предложи да се организира младежки патриотичен поход, който да премине през Плиска и Преслав и да завърши с пищно тържество във Велико Търново на 22 септември.

Премиерът Сергей Станишев пък подчерта, че обявяването на независимостта на България еманципира страната ни и я прави равноправна на другите европейски държави. По думите му трябва да бъде отчетен и приносът на българските държавници, който доведе до паметното историческо събитие.