Проблемите около КТБ отново са сред водещите теми на всекидневниците.

„Засилва се натискът за бързо "отключване" на парите на фирми, граждани и институции, блокирани в Корпоративна търговска банка (КТБ). Българската стопанска камара настоя в специално изявление политиците да спазват законите и да престанат да взимат погрешни и користни решения. Реформаторският блок иска "в най-кратък срок да бъдат отблокирани сметките на малките и средните вложители в КТБ".
БСК предложи план в 5 точки за бързо разрешаване на кризата с КТБ. Той предвижда в най-кратък срок квесторите да дадат пълна информация за състоянието на поставената под специален надзор банка, а упълномощен от кредиторите на банката екип да разработи оздравителна програма. Камарата настоява в КТБ да не бъдат наливани публични ресурси, а парите във Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат използвани само по предназначение. БСК предлага и механизъм за бързо отблокиране на гарантираните суми на вложителите в КТБ. Идеята е това да стане чрез договори за цесия на всички влогове, които са до 100 000 евро (това са депозитите, които по закон са защитени от Фонда за гарантиране). "Банката хикс открива депозит на името на съответния клиент на КТБ и така става кредитор на затворената банка, а вземането е гарантирано от фонда", обясняват идеята си от БСК.
Според Левон Хампарцумян, който оглавява Асоциацията на банките в България, това е техническа възможност. Според него обаче първият и най-важният въпрос е да се изясни реалното състояние на КТБ. Директорът на Банка ДСК Виолина Маринова също смята, че преди всичко трябва да се изясни какви са проблемите в КТБ и какви са възможностите за оздравяване, а после да се търсят механизмите.
Според Менда Стоянова от ГЕРБ предложението на БСК за прехвърляне на средствата на клиенти на КТБ до 100 000 евро към други търговски банки преследва добра цел - съкращаване на времето, в което титулярите на сметките ще получат достъп до парите си, но крие и много неизвестни. "Как ще задължите банките да се включат в подобна схема", попита Стоянова. Освен това според нея и за този план ще са нужни законови промени, които няма как да се приемат при разпуснат парламент.
Вчера депутати от БСП коментираха, че идеята на пръв прочит звучи добре, като вероятно са възможни и други решения..." - в. „Сега".

„Да се изплатят и негарантираните по закон сега депозити в КТБ, предвижда нов проект на специален закон, който оповести на интернет страницата си бившият депутат от БСП Георги Кадиев. В него се предвижда гарантираните до 100 хил. евро депозити да се платят до 30 дни, а надвишаващите тази сума - до 6 месеце след ревизия от НАП.
Към момента не е известно проектът да е внесен в деловодството на Народното събрание. Пред "Дневник" Менда Стоянова, бивши председател на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ каза, че не е запозната със законопроекта и тя и колегите й не са участвали в нови обсъждания, тъй като "ние отиваме да помагаме, а след това ни обвиняват, че сме искали банкови ваканции". По думите й, ако има промени, правени от другите партии, те най-вероятно са във връзка с идеята за данъчна ревизия на големите вложители след консултациите при президента в понеделник.
Проектът предвижда и лихвите по големите депозити да бъдат намалени до средните за пазара при това със задна дата - от откриването на влога..." - в. „Дневник"

„Това е последния вариант на Закон за преструктуриране на КТБ, който се разглежда в бюджетна комисия, пише Кадиев. На пръв прочит открих странни детайли.
1. В срок от 20 дни от влизане на закона в сила, квесторите ще направят оценка на капиталовата адекватност.
Аз мислех, че вече я има? Те досега какво правят?
2. Списъкът с активите на КТБ се утвърждава от Управителния съвет на БНБ и министъра на финансите.
А къде е управителя на БНБ? Или търсим колективна безотговорност?
3. Всички влогове се прехвърлят в Креди Агрикол, със структура, валута и условия към момента на прехвърлянето. Всички влогове се изплащат, макар и под различни условия. Тези до 100 000 евро до 30 дни, останалите до 6 месеца.
4. Държавата финансира това с капиталов трансфер от 2.2 млрд лева. За целта емитира ДЦК. Увеличаваме размера на максималния размер на дълга с тези 2.2 млрд лева. След това тези пари не са дължими обратно.
5. Правомощията на синдик се изпълняват от НАП?
6. Променя се Закона за БНБ, чл.20, ал. 3 и ал.4, с което се премахва самостоятелност и независимост на подуправителя по банков надзор.
7. Очевидно ще се върви към отнемане на лиценза на КТБ, защото в ЗКИ се създава специален чл. 151а, съгласно който ако отнемането на лиценза бъде отменено от съда, то "банката не възстановява дейността си, а се открива производство по ликвидация".
Сигурен съм, че има и по-добре четящи от мен юристи и банкери, ще се радвам да коментирате", завършва Георги Кадиев." - в. „24 часа".

„Акционерите на Корпоративна търговска банка могат да съдят Българска народна банка (БНБ) в Лондон и делото ще приключи в тяхна полза. Това заяви бившият премиер Иван Костов в ефира на БНТ. Както стана ясно, част от акционерите в поставената под специален надзор банка, включително Оманският държавен фонд, на няколко пъти са предложили да рефинансират КТБ, но централната банка им е отказала. "Това е нарушение на българското законодателство и Иван Искров много добре знае какво ще се случи", обясни финансистът.
Костов отново подчерта, че има разнообразни рецепти за оздравяването на Корпоративна търговска банка. По неговите думи, колкото по-дълго финансовата институция "стои в изолация", толкова повече нещата се влошават. "Банката е живо същество, тя е жив бизнес и затова решенията трябва да се вземат спешно", коментира той.
Според финансиста, колкото по-дълго продължава кризата с КТБ, толкова повече икономически връзки в страната се скъсват. Той подчерта, че блокирането на работата на банката е "хвърлена котва за родната икономика". Костов акцентира върху това, че в случай на желание за рефинансиране от страна на акционерите, това трябва да се извърши незабавно. Експремиерът обясни, че интересът на вложителите в банката е десеторно по-голям от този на нейните собственици и той би работил за неговото защитаване.
"Собствениците имат 670 млн. лв. внесен капитал, клиентите имат 6,7 млрд. лв. Интересът на вложителите е гигантски", каза той. По неговите думи дори ако лошите кредити в КТБ надхвърлят 2 млрд., за нейното стабилизиране ще са необходими не повече от половината от тази сума.
По думите на Иван Костов грижата за спасяването на банката може да бъде поета от самите нейни вложители като се направи такава програма, че те да финансират КТБ сами. "Който е посегнал на 10% от икономиката на страната и 10% от вложенията в страната, не е познал", закани се той.
По думите на бившия премиер трябва да бъде поискана оставката на управителя на БНБ Иван Искров, тъй като хората вече не му вярват. Той предложи на негово място да бъде назначен Светослав Гаврийски, който "знае как да се справя в подобни ситуации". Заедно с това Костов потвърди, че одиторската фирма KPMG ще съди централната банка, заради замесването й в слуховете за източване на пари от КТБ.
Според финансиста случаят с Корпоративна търговска банка звучи странно тъй като финансовата институция е била в отлично състояние според последния анализ от 31 март 2014 г. "Тя приключва с отличен резултат миналата година пред очите на надзора", обясни той. "Интересно е, че БНБ разрешава на КТБ да придобие Креди Агрикол един ден преди започналата криза. Това значи, че от централната банка са преценили, че тя е стабилна", завърши той." - в. „Сега".

„Заместник-главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева-Кючукова отишла доброволно на първия си разпит в следствието. Прибрала се късно вечерта с призовка да отиде и на следващия ден. Оттогава е арестувана и не се е прибирала вкъщи. Това разказа пред „168 часа" съпругът на счетоводителката Ивайло Кючуков.
„Откакто я задържаха, не съм я виждал", каза той. Преди КТБ, Кючукова е работила в Централна кооперативна банка с управител Стоян Александров. „След напускането на г-н Александров отиде в КТБ. Корпоративна търговска банка тогава беше една къщичка, не приличаше на банка. Помня много добре, защото съм ходил да я прибирам оттам. Работеха до 1 ч. през нощта", разказва Кючуков.
Оказва се, че той е близък приятел с мъжа на Мария Димова - главната счетоводителка на банката. „В момента Мария просто е срината. Орлин Русев съм го виждал на официални мероприятия на КТБ", разкрива той.
„Живеем в стар панелен блок, преди това бяхме в гарсониера, която някога баща ми е купувал. Продадохме я и теглихме кредит, който доскоро изплащаме. Нормално, от КТБ", казва още Кючуков.
Жена му има възрастни родители. 87-годишният й баща е прекарал инсулт наскоро. „Дъщеря ни сега ще бъде 6 клас, отличничка е. Засега не знае, че майка й е в ареста. Чуди се защо не могат да се видят..." - в. „24 часа".

„Французинът Мишел Камполо, който беше задържан за 24 часа във Второ РПУ - Стара Загора, бе освободен в 12 часа от ареста. Камполо бе в ареста със съпругата си - старозагорката Миглена Здравкова-Камполо, след като в сряда отиде да си търси парите, вложени в КТБ. Французинът заяви, че е вложил 230 000 лв. в банката и отказа да напусне офиса, докато не получи обяснение защо не може да си ги изтегли обратно. Съпругата му направи опит да запали 3 автомобилни гуми, които бяха стоварени пред клона, но опитът й беше осуетен от полицията. Камполо разказа, че при задържането е съборен на земята и ритан многократно. И се оплака, че има болки в дясната част на гръдния кош и се бои, че са му пукнали или счупили ребро. На Камполо е съставен акт в размер на 500 лв." - в. „Стандарт".

Вълненията в левицата също са сред актуалните теми в петъчните вестници.

„В БСП са бесни на Пламен Орешарски, че е обявил подкрепа за Кристалина Георгиева, научи "24 часа". Темата бе най-обсъжданата както сред червените депутати, така и на заседанието на ИБ на партията по-късно вчера.
Истината е, че решението за името е на правителството, а Орешарски няма как да не подкрепи Георгиева като българка, особено ако тя има шансове за висок пост, но това не е било консултирано с нас, коментираха червени. Премиерът не бил споделил намерението си дори и със соцлидера Сергей Станишев, който миналата седмица получил мандат от ИБ да преговаря с Орешарски за кандидатура на социалист. БСП ще продължава да държи на кандидатурата си за еврокомисар - Кристиан Вигенин, реши ръководство вчера.
Червени разказаха, че напоследък премиерът не слуша никого и никой не може да го застави да направи нещо, което не иска. Дори често прави нещата напук, както стана с актуализацията на бюджета, ядосваха се видни социалисти.
"Не знам премиерът да е подкрепил Георгиева в буквалния смисъл на думата. Казва, че на този етап няма да предложи еврокомисар и се подразбира от подтекста, че би подкрепил Георгиева. Не е говорил в прав текст, че това нещо ще се случи", опита се да го оправдае Борислав Гуцанов. На въпрос дали в БСП са съгласни с този избор, той обясни, че премиерът е този, който номинира еврокомисар.
Като "дипломатически жест" определи подкрепата на премиера за Георгиева пък зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов. Според него е по-добре сегашното правителство да номинира българския еврокомисар, а не служебното..." - в. „24 часа".

„Ако европейските лидери се разберат постът на върховен представител за външната политика да е за социалистите, ПЕС ще предложи той да е за българин. Това уверил лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев ръководството на партията си на заседание днес, научи "Дневник".
Днес отново не били обсъждани конкретни имена за български еврокомисар и дали ще бъде лансиран външният министър Кристиан Вигенин. Социалистите обаче са срещу заявената снощи подкрепа от премиера Пламен Орешарски за кандидатурата на Кристалина Георгиева за същата позиция.
Според БСП това правителство трябва да излъчи следващия български еврокомисар. На извънредна среща снощи в Брюксел европейските лидери не успяха да се споразумеят за разпределянето на водещите европейски постове и отложиха решението си в тази насока до следващата си среща в края на август. Договорено било обаче страните да предложат номинациите си за еврокомисар до края на юли.
Пламен Орешарски също смята, че българското предложение е добре да се даде от редовно, а не от служебно правителство.
Станишев обяснил пред своите днес, че тепърва предстоят разговори в ЕС дали вторият по важност пост в Европейската комисия ще е за социалистите. Ако се постигне съгласие по този въпрос, тепърва ще се водят консултации и в София за това чия кандидатура е подходяща за външен министър на ЕС.." - в. „Дневник".

„Икономическият министър Драгомир Стойнев очаквано спечели вътрешните избори за лидер на БСП в Ботевград. Местната структура организира тайно гласуване в сряда, като право на глас имаха всички 108 членове, определени за делегати на общинската партийна конференция. Общо 90 от тях са гласували, уточни Веселка Златева - председател на Общинския съвет на БСП в Ботевград. Любопитното е, че Стойнев е събрал 59 гласа, а Корнелия Нинова, която също е депутат от София-област - 17. По 5 бюлетини във вътрешнопартийното допитване имат Янаки Стоилов и Георги Кадиев. Михаил Миков е с 1 глас. А Мая Манолова и Илияна Йотова са без бюлетини. "Протоколът от избора ще бъде представен на Областния съвет на БСП", посочи Златева. Резултатите от вътрешното гласуване бяха обявени в сайта Botevgrad.com. Самият Стойнев заяви днес пред БНТ, че не приема конгресното гласуване на 27 юли като битка, а като състезание. Не се приемам за фаворит на Сергей Станишев, сегашният председател на БСП е подпомогнал развитието на всеки от сегашните претенденти за поста му, отбеляза Стойнев. И заяви, че ще използва "хвърлените камъни по БСП за надграждане". "Необходима е консенсусна политика, а членовете на ръководството на партията си говорят очи в очи, а не през медиите", каза Стойнев. И призова за рестарт на политиката, а не само в БСП." - в. „Стандарт".

Всекидневниците съобщават и за нарастващо възмущение в ДСБ срещу председателя Радан Кънев.

„Партия "Демократи за силна България" е пред разцепление след скандала с партийния влог в КТБ. Бившият ковчежник на партията Юлиан Войнов опроверга лидера на ДСБ Радан Кънев, който заяви, че влогът с около 48 000 лева бил открит преди 7-8 години от Войнов.
"Радан позорно лъже. Такава липса на базова почтеност просто не може да бъде подмината", написа Войнов в фейсбук профила си. Според него влогът е направен със знанието на Кънев...
Според информация на "Труд" част от недоволните от ДСБ се готвят да отидат в готвената за следващите избори нова дясна коалиция с ЕНП на Мария Капон и БДФ." - в. „Труд".

„За пореден път Радан Кънев показва, че наистина е направил тежък лявоцентристки завой с привкус на популизъм и пълен отказ от носене на отговорност. Това заявява Илко Семерджиев в своя профил в социалната мрежа Фейсбук. Той е бивш министър на здравеопазването (1999- 2001) в правителството на Иван Костов.
"Подобно на Бойко Борисов, с когото се ухажват вече месеци наред, Кънев също няма свян да се оправдава с всички други, и особено с "предишните", на които все пак беше заместник в партия ДСБ. Да си председател и да си измиваш ръцете с ковчежника е същото като да си отговорен за IT кампанията и да "не знаеш" кой е наел тролове за изграждане на репутация", заявява доктор Семерджиев..." - в. „24 часа".

"Радан клевети всичко и всички, с което доказва, че не е десен политик. Десните политици поемат отговорност и не обясняват как някой друг в партията им е виновен", категоричен е Илко Семерджиев.
Според него най-възмутителното обаче е, че Кънев отново излъга.
"Знам от първа ръка, че е бил посъветван още преди една година да изтегли депозита в КТБ. Знам също така, че е бил предупреден за падежирането на влога и, че е получил съвет за преместването му. Всички помним, как в нощта на изборите през 2013 г. Кънев и Москов подадоха оставки във Фейсбук в малките часове на нощта обяснявайки, че "поемат отговорност" за провала и веднага след това последва самономинация за председателския пост в ДСБ", заявява доктор Семерджиев и добавя: "Изброявам тези неща, защото вече стана публично известно непочтеното и манипулативно поведение на тези хора, които не само нямат неформалното основание да се самонаричат десни, а вече загубиха и формалното такова, въпреки позициите, които са заели".
Той смята, че след подобно поведение не вижда как зад тях ще се наредят десни последователи. "Такова "Пилат Понтийско" поведение не може да бъде пример за нито един човек, а още по-малко за политик. Друг е въпроса, че да се обясняваш за един от всичките си влогове е напълно нелепо. Сам да се предлагаш на медиите за интервю, което всъщност има за цел да злепостави някого и да избереш този човек да бъде ковчежника на партията, на когото си ръководител - за такова нещо си има термин, най-малкото това е подло", казва доктор Семерджиев.
"Днес вече имам достатъчно причини и поводи да кажа - сбогом Радане, съжалявам, че те познавах. Бъди здрав и щастлив, само моля, повече не се определяй като десен. Десните хора се държат достойно и отговорно, а аз не искам да ме представлява някой, който демонстрира противоположното", завършва той." - в. „Труд".