Решение.

"Труд":

Конгресът на БСП прие поправката Станишев

Делегатите на 48-ия конгрес на БСП приеха поправка в устава на партията, с която при предсрочно прекратяване на мандат на дадено лице, същото не може да бъде избрано отново на ръководна длъжност в партията преди изтичането на текущия мандат или по-рано от една година, съобщи БГНЕС.

Текстът, станал известен като "поправката Станишев", получи одобрението на 301 делегати, а против него бяха 130. Първоначалната идея бе ограничителната мярка да бъде въведена за 4-годишен период, но поправката бе въведена в по-смекчен вариант, а срокът бе намален на 1 година.

 

Прокуратурата.

"Монитор":

Няма проблем Цветан Василев да се върне у нас

Няма проблем обвиненият за източването на КТБ банкер Цветан Василев да се върне от Сърбия в България. Това заяви в свое интервю пред Нова телевизия зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Дясната ръка на обвинител № 1 обясни, че не са верни твърденията на адвоката на Василев Менко Менков, че клиентът му няма как да се върне в страната. Пред медиите защитникът на забегналия банкер неколкократно развиваше теорията, че тъй като в Сърбия му е наложена мярка за неотклонение подписка, ако Василев реши да минава през границата, местните власти ще го върнат обратно в Белград.

Според Сарафов обаче това не спира евентуалното връщане на Василев в страната.

 

Инцидент.

"24 Часа":

Трагичен инцидент при Върбишкия проход, обърна се газка с 37 души

Вчера, 4 април, в 18 часа е получен сигнал в Министерството на здравеопазване за преобърнат автомобил ГАЗ-66 в гориста местност край Върбица, обл. Шумен. По първоначална информация в камиона са пътували 37 души.

Това съобщи на сайта си Министерството на здравеопазването.

Веднага след подаването на сигнала на мястото се отзовават екипите на ЦСМП Сливен и ЦСМП Шумен. 25 души са пострадали след инцидента. Трима от пострадалите са прегледани на място и освободени. Една жена, на 56-годишна възраст, от Върбица, е починала на място при инцидента.

21 души са преминали през Спешното приемно отделение на МБАЛ Шумен. Една жена в кома, е хоспитализирана в реанимация, на останалите - с политравми, фрактури на крайници и ребра - е оказана спешна медицинска помощ.

 

 

Прогноза.

"Сега":

Оранжев код в 12 области за опасни валежи, в останалите - жълт

За всички области в страна за понеделник е обявен код за опасно метеорологично време. В 12 области е обявен оранжев код за значителни валежи, в 16 - е обявен жълт код, съобщават от НИМХ.
Оранжев код за валежи с количества за денонощието между 30 и 50 л/кв.м, е обявен за областите: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен Добрич и Русе.
В 16 области, където се очакват валежи с количества за денонощието между 15 и 35 л/кв.м, кодът е жълт. Това са: Кюстендил, Перник, София окръг, София град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Сливен, Търговище и Разград. В някои райони на Северна България, както и в Софийско се очаква дъждът да преминава и в сняг.