24 часа

Цветан Цветанов: Трима души в неизвестност след взривовете

Трима души са в неизвестност след взривовете в складовата база в цех 1 за утилизация на боеприпаси и се издирват, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, който присъства на заседанието на мястото на инцидента с областните управители на Сливен и Ямбол и министъра на отбраната Аню Ангелов.

"Нанесени са щети на почти 1 километър от взрива на "Петолъчката" , защото е имало взрив от поне 10 тона експлозиви" , каза за БНТ директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов. Според думите му от цеха не е останало нищо, а взривовете не позволяват приближаване.

24 часа

Българската икономика е като настинал пътник на борда на "Титаник"

 

С поредица от доклади и препоръки през изминалата седмица ЕС даде пълна кръвна картина на състоянието на българската икономика. Представете си пътник на "Титаник", когото корабният лекар успокоява, че еритроцитите му са в норма, макар че холестеролът му е висок, както и кръвното налягане. Лекарят му напомня също така, че е занемарил личната хигиена и не отделя еднакво внимание на всички части от тялото си - така че да не се сърди, че няма място в първа класа.

 

Труд

Взривове затвориха "Петолъчката", трима в неизвестност

Взривове избухнаха в склад за съхранение на боеприпаси в района на "Петолъчката" на главен път София - Бургас. Това е в местността Мараш, на няколко километра от пътния възел в посока Котел, съобщиха от МВР.

 

На мястото има обект на частна фирма, занимаваща се с утилизация на снаряди. По данни на bTV фирмата се казва "Берета Трейдинг" ООД.

Осем ранени са откарани в болницата в Ямбол, а един в Сливен, съообщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Труд

Здравният министър предлага втора здравна вноска

"Възнамерявам да предложа тези, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга", обясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред БТА.

Пациентите, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга.

"Подкрепям изцяло мнението на националния омбудсман Константин Пенчев, който обяви избора на екип за незаконен и се надявам, че ВАС ще се произнесе по този въпрос съвсем скоро", допълни тя.

Стандарт

Дянков: Вдигаме заплатите от 1.01

Във финансовата част докладът беше много положителен за България. Първо, защото излязохме от процедурата за свръхдефицит заедно с Германия. Това е постижение за нас. От ЕК смятат, че вече сме напреднали много в пенсионната реформа. Това е нещо, с което Министерството на финансите се занимаваше много активно през последните две години. Третата тема, на която почти никой не обърна внимание, е, че има голям напредък във външната ни конкурентоспособност. България е похвалена за това, че от голям дефицит в текущия ни баланс сме минали на малък плюс през 2011 г.

 

Стандарт

Руснаците ще вдигат VII блок в "Козлодуй"

Руската държавна корпорация "Росатом" и дъщерната й "Атомстройекспорт" ще строят ядрената част на VII блок в "Козлодуй".

Това потвърдиха вчера почти едновременно София и Москва. "Това, че реакторът за I блок на "Белене" ще се мести в "Козлодуй" и е произведен почти на 100%, автоматично предопределя, че ядрената част на VII блок в Първа атомна ще бъде изградена от нашите партньори от "Атомстройекспорт"." Това заяви енергийният министър Делян Добрев. По същото време пък вицепрезидентът на "Росатом" Кирил Комаров заяви, че България е голям партньор на компанията, която доставя гориво за всичките ни реактори, участва в модернизацията и удължаването на живота на блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй". Затова отказът от "Белене" не означава, че сътрудничеството ни се прекратява. "Напротив, то се осъществява в редица направления и ще се задълбочава", каза Комаров. Относно неядрената част на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" обаче ще се търси друг изпълнител, за да се диверсифицира проектът, допълни Добрев.

 

Монитор

Всеки втори българин кръшка

Всеки втори българин кръшка на половинката си, като се отдава на тайно флиртуване с представител на другия пол. Това показва проучване на здравен сайт, проведено сред 400 мъже и жени от цялата страна. Анкетираните са на възраст между 16 и 79 години. Флирт с непознат е най-голямото прегрешение на нашенеца. Близо 45% си позволяват да изпият чаша кафе или да потанцуват с представител на другия пол, без половинката им да знае за това. Едва 8% обаче открито споделят, че лятото ги предразполага към изневяра.

С наближаването на лятото сексуалното желание се засилва, твърдят сексолозите. Колкото по-топло става времето, толкова по-силно се разпалват страстите на българите. 65% от запитаните признават, че през горещите месеци се чувстват по-привлекателни, имат по-голямо желание за секс и дори за забранени авантюри.

Монитор

Опашки пред кабинетите за отказване на цигарите

Софиянци чакат на опашка, за да се включат в курс по отказване от цигарите в специализираните кабинети в столицата. Хората се записват със седмици напред, за да започнат терапия за отказване от порочния навик, установи репортерска проверка на „Монитор".

 

Графикът за прегледи и консултации вече е напълно зает за близо месец напред. Най-ранните свободни дати са за след 25 юни, съобщи пред „Монитор" д-р София Ангелова, която е водещ специалист по белодробни заболявания в университетската болница „Света София" и консултант по отказване от цигарите.

 

Напливът след въвеждането на забраната за пушене на обществени места на 1 юни е огромен, но интересът към терапевтичните сеанси бе повишен още след 5 май, когато парламентът категорично гласува поправката в закона за здравето за тоталното ограничаване на  цигарите, обясни лекарката. Според нейните наблюдения само за последния месец желаещите да се откажат от вредния навик са се  увеличили с около 40%.

 

Монитор

3 години условно за дипломата менте

Софийският районен съд осъди на 3 години затвор условно с 5-годишен изпитателен срок бившата шефка на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева.

Това стана след споразумение между Илиева и районния прокурор Виктор Тарчев. 18-и състав на съда с председател Ивиана Димчева одобри споразумението с мотива, че не са настъпили имуществени вреди от престъпленията. Освен това Илиева не е осъждана, не е криминално проявена, няма лоша характеристика, майка е на малолетно дете и е извършила престъпленията на млада възраст.

Илиева бе обвинена в 2 нарушения на закона - че е съставила фалшива диплома за завършено висше образование и че е използвала 4 документа с невярно съдържание.

 

Сега

Колите и АТВ-та ще се конфискуват при влизане в националните паркове

Всички автомобили, АТВ-та и други превозни средства, които нарушават забраната за влизане в националните паркове, ще се конфискуват, заяви вчера министърът на екологията Нона Караджова. Според нея тази мярка ще бъде по-ефективна, отколкото налагането на глоби. Достъпът на АТВ-та и МПС-та ще се разрешава само в случаи на пожари за стигане до хижи и др. Тази промяна в Закона за защитените територии вече е внесена в Министерски съвет.

От октомври за всяка найлонова торбичка ще се плаща по 35 ст., без значение от размера и плътността й. Целта на екотаксата е българите да започнат да пазаруват екологично. Ако предложението бъде одобрено от Министерски съвет, таксата за торбичките ще се повишава на етапи - от 2013 г. ще стане 45 ст., а от 2014 г. ще достигне 55 ст. Оказа се, че тази идея е одобрена от почти 90% от българите, участвали в проучването на МБМД за екологичната култура на българина. Иначе състоянието на околната среда е последна грижа на българина - едва 0.1% смятат това за значим проблем. Гражданите оценяват по-скоро негативно състоянието на природата, както в страната (65%), така и в общините си (54%). Хората са склонни да правят повече за природата - около 40% биха плащали по-високи сметки за вода, ако съоръженията за пречистване се модернизират, а 90% биха се включили в разделното събиране.

Дума

Изборът на лекар - само с частна осигуровка

Претоплена идея за изобр на лекар или екип само през частен здравен фонд се кани да предложи здравната министърка Десислава Атанасова. Според нея не е справедливо здравноосигурен да плаща допълнително за избор на екип в болница. Идеята на министърката е първо да се премахне изборът на екип за родилки и деца, а по-късно и за останалите пациенти. Припомняме, че националният омбудсман Константин Пенчев обяви избора на екип за незаконен и се очаква ВАС да се произнесе по този въпрос.

Предстои промяна в статута на дружествата за доброволно здравно осигуряване и се предвижда дейността по доброволно здравно осигуряване да се извършва от застрахователи, имащи право да извършват дейност по застраховка "Заболяване" или застраховка "Злополука" и "Заболяване". По този начин ние синхронизираме законодателството си в тази област с европейските директиви, твърди Атанасова..