24 часа"

Тайната на преговорите: Как Бойко Борисов победи

Днес внасят нов вариант на ГЕРБ, РБ, ДПС, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ за промени в конституцията , в който квотата на съдии и прокурорите е 6:6

Бойко Борисов успя да преодолее партийния егоизъм на няколко политически сили и да убеди Радан Кънев да направи крачка към консенсус за промените в конституцията.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се държа професионално, много етично и също бе готов не на договорки, а на търсене на общи позиции, коментира участник в тежките преговори пред "24 часа".

„Труд"

Биячите на малкия Христо го налагали "редовно и дори с удоволствие"

Пребитият от детегледачи 3-годишен Христо излезе от кома и вече диша сам, съобщиха от "Пирогов". Момченцето е в съзнание и дори е разговаряло с майка си Невена и е искало тя да му пее. Заради травмите обаче Христо ще остане в болницата под наблюдението на лекарите.

Софийският градски съд остави в ареста двамата обвинени за побоя - Александър Донов и Патрик Първев. 18-годишните младежи бяха задържани в понеделник вечерта.

„Стандарт"

Доктор по администрация лекува сградите на София

Жълтите павета, Народният театър, езерото "Ариана", Софийският университет, Ротондата "Свети Георги". Това е сърцето на София, а пулсът му е в ръцете на една крехка на вид дама с желязна система от житейски и професионални правила. Вергиния Стоянова е кмет на район "Средец". Тя е първият общинар - доктор по администрация. "Управленската култура като фактор за осъществяване на европейските политики за развитие на местната администрация" е темата на доктората й. Между другото управленската култура си личи още от входа на районната администрация. Стогодишната сграда на "Леге" 6 е ремонтирана така, че да е удобна и достъпна за гражданите. А само преди четири години е била с пропаднал гредоред и продънени подове. Сега обаче дискретна рампа води до фронт офиса. "Преди да направим ремонта, различните служби бяха пръснати на осем места", разказва Стоянова. Сега всичко е събрано на пет етажа. Автентичният вид на сградата е западен, но с модерна функционалност.

„Монитор"

Три стъклени капки ще пазят Ларгото

Три стъклени купола под формата на капки ще покрият останките от Древна Сердика, които лежат между сградите на президентството и МС. Това предвижда проекта за изграждане на покрита конструкция над античните руини под столичното ларго, който трябва да е готов в края на октомври.

Големият купол ще бъде разделен на три по-малки подкупола, така че долното пространство да се запази в неговата цялост, а горе човек да има възможност да обикаля, да се доближава до древна Сердика, да гледа през стъклата, разказа за идеята си арх. Генчо Начев от „Прототип" ЕООД пред БНТ. Той и колегите му са автори и на видимата стоманена конструкция на остъкленото разширение на Британския музей в Лондон по проект на Норман Фостър. Самата стомана на английската сграда пък се е ляла на „Илиянско шосе".

„Сега"

Хиляди фирми готвят нов протест заради скъпия ток

Работници и мениджъри от хиляди български предприятия ще спрат отново работа и се готвят да блокират пътища и магистрали. Това ще се случи идната сряда - 29 юли, от 11 до 12 часа. Причина за крайната мярка е намерението на енергийния регулатор да увеличи цената на тока за бизнеса. Вчера ситуацията в енергетиката е била обсъдена от четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ.

. „Дума"

ДПС превзе съдебната реформа

ДПС превзе съдебната реформа. Лютви Местан успя да пречупи съпредседателя на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев, който през последните два дни често посещаваше стаята на ДПС в парламента, за да се доуточнява и до последно твърдеше, че няма да отстъпи от предложенията си. След петдневни совалки и консултации с партиите в НС, в които активно се включи и премиерът Бойко Борисов, вчера бе постигната договорка да бъде изготвен нов проект. От ДПС склониха да приемат ключовия текст за политическата квота в двете камари на Висшия съдебен съвет (ВСС), внесен от правосъдния министър. Новият проект отваря пътя за гласуване на промените с мнозинство от 180 гласа и дава шанс те да бъдат окончателно гласувани през втората половина на септември.

Припомняме, че "Атака" се самоизключи от преговорите още в началото им. Вчера БСП отказа да участва във втория за деня т.нар. председателски съвет. "Няма да има никакви консултации или председателски съвет. Очевидно това е групата, която ще подписва редуцирания проект за промени в Конституцията. Имаме ясна позиция по този въпрос и не искаме да участваме в тази работа", заяви председателят на БСП Михаил Миков пред журналисти.

„Капитал дейли "

Има консенсус за трети вариант на конституционните промени

Парламентът утре няма да гласува първоначалния законопроект на конституционните промени, а ще бъде внесен трети вариант, по който са се съгласили всички политически партии (без БСП и "Атака"). АБВ в момента провежда заседание, на което трябва да реши дали също да застане зад новите текстове. Това стана ясно след днешните срещи между партиите в парламента и приключилия в ранния следобед председателски съвет.

„Преса"

Мая Манолова с малък шанс за омбудсман

Шансовете на Мая Манолова да стане национален омбудсман рязко намаляха днес, след като групата на ГЕРБ се срещна с другия кандидат за поста - Константин Пенчев, и не скри, че той е безспорният им фаворит. Цветан Цветанов обясни пред „Преса", че гласуването е тайно, но всеки от депутатите им ще може да пусне бюлетина по съвест. Той самият разкри, че ще е против избора й. Депутати разказали на колегите си днес как Пенчев помогнал на хора, чиито земи били отчуждени заради строежа на Северната тангента, но вместо по 20 лв. на кв. м, както гласувал първият кабинет „Борисов", обезщетението било намалено на 50 стотинки. „След намесата му имало справедливо обезщетение", разказа Цветанов.

„Новинар"

Кабинетът предлага 420 лв. минимална заплата

Никой да не получава по-малко от 420 лв. за месец работа, предвижда кабинетът, като предлага минималната работна заплата да е между 35 и 55 на сто от средната за страната.

Идеите в момента са на ниво обсъждане между правителството, синдикатите и национално признатите работодателски организации.

По данни на родната статистика за третото тримесечие на тази година средната заплата е 882 лв., което означава, че минималната трябва да е максимум 441 лв. според предлаганата методика.

Тристранката все още не е стигнала споразумение.