Вестниците в сряда съобщават, че преговорите на ГЕРБ за съставяне на правителство са продължили на тайна среща с РБ.

„Реформаторите тайно при Борисов!
Петимата лидери на Реформаторския блок - Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов в момента са при Бойко Борисов в централата на ГЕРБ, научи ексклузивно "24 часа".
На срещата, която не бе обявена пред медиите, се очаква шестимата да се договорят, че ще управляват заедно. Да се обединят категорично, че това, което ги разделя, е пренебрежимо малко в сравнение с пунктовете, по които вижданията им съвпадат и най-вече пред голямата цел - да извадят България от кризата.
Кунева и Борисов пък щели да отидат заедно в Брюксел утре, научи по-рано днес "24 часа" от източници от двете партийни централи. Там лидерът на ГЕРБ ще спази процедурата най-голямата партия член на ЕНП в съответната държава да гарантира за всяка новопостъпваща формация. Така "Движение България на гражданите" (ДБГ) ще разчита на подкрепата на ГЕРБ за членство в Европейската народна партия. А Борисов недвусмислено ще я даде...
Междувременно запознати разказаха, че в референдума на ДБГ, който все още не е приключил и в който всички членове посочват с коя партия искат да партнират, 2/3 посочили ГЕРБ. Най-малко симпатии, почти единици, очаквано имало към ББЦ и АБВ..." - в. „24 часа".

„На необявена пред медиите среща ГЕРБ и Реформаторския блок са сближили позициите си, съобщиха участниците в нея на тръгване от сградата на НДК, където е централата на партията на Бойко Борисов.
„Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение. На този етап изяснихме позициите си", коментира Румяна Бъчварова, която е в преговарящия екип на ГЕРБ.
Бъчварова уточни, че след днешната среща РБ са сигурен партньор и са една крачка по-близо до коалиционно споразумение. Тя обясни още, че срещата е била закрита за медиите, защото е от работен характер. Това са партийни консултации, които от ГЕРБ смятат, че на този етап ще е по-добре да бъдат проведени по този начин..." - в. „Стандарт".

„Поканихме представителите от Реформаторския блок, тъй като имаме най-малко различия и проведохме разговори, който уточни позицията по въпроси, по които досега нямахме яснота, уточни Бъчварова.
В такъв политически блиц-формат ще проведем срещи и с останалите политически формации, които сме обявили. Вчера, след националния форум на ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че на втория кръг преговори партията ще води разговори с представители на БСП, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ.
Постигнахме напредък. Разговорите ще продължат, каза Радан Кънев. Той отрече да са обсъждани персонални въпроси по отношение на бъдещ кабинет.  Радан Кънев допълни, че срещата е била по покана на Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ също е присъствал на срещата..." - в. „Труд".

„Съдебната реформа няма да бъде препъникамък между Реформаторския блок и ГЕРБ, каза за "Дневник" лидерът на ДСБ Радан Кънев след неформалната среща днес с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, други политици от партията и преговорния екип, търсещ коалиционни партньори. По думите му е постигнат сериозен напредък между двете формации по тази тема, по която на преговорите миналата седмица, имаше разминавания. "Констатирахме, че този въпрос няма да бъде проблем", обобщи Кънев.
На срещата са обсъдени притесненията от страна на Народна партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов за общи действия с Патриотичния фронт на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. От ГЕРБ са успокоили Исмаилов, че ще се търсят компромисни решения..." - в. „Дневник".

„БСП отива на втория кръг от преговори с ГЕРБ, но пак като опозиция. Това се разбра след заседанието  на партийното ръководство вчера. "БСП ще седне на масата на разговорите за втори тур, стига тя да не се възприема като "софра", на която да се раздават постове, а като отговорност и принципност и разговор за програма", заяви лидерът Михаил Миков. Социалистите се разбрали да не влизат във властта и да не отстъпват от позициите си за отмяна на плоския данък и въвеждане на семейно подоходно облагане, за реализация на енергийните проекти "Южен поток" и АЕЦ "Белене", както и за индустриализацията с участие на държавата. Това бяха и основните различия с ГЕРБ при първата среща. Преговорният екип на БСП остава същият, но Миков заяви готовност да се включи, ако насреща му седне Бойко Борисов. По повод посредничеството на АБВ за голяма коалиция с участието на БСП лидерът коментира, че е "лош стил да се сватосват едни или други партии"... - в. „Сега".

 

Сагата с КТБ отново не слиза от страниците на вестниците - този път придружена с критика от  Брюксел.

„Европейският банков орган е изпратил писмо до БНБ и фонда за гарантиране на влоговете с искане да бъде осигурен достъп до депозитите на вложителите в КТБ. Това трябвало да стане още от днес.
Еврорегулаторът казва още, че БНБ трябва да премахне ограниченията пред достъпа до депозитите, произлезли от надзорните действия в КТБ и дъщерната банка "Виктория". Другата възможност била веднага да се задейства механизмът за изплащане на депозитите от фонда за гарантиране на влоговете. Европейският банков орган пише още, че ако БНБ не успее да вземе една от посочените две необходими мерки, то тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати заявените претенции и да провери исканията.
Посочва се още, че заради липсата на достъп на вложителите до депозитите им в двете банки са нарушени два члена от евродирективата за гарантиране на депозитите. Според нея притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите. Според европейския регулатор чрез специалния надзор БНБ е направила всички депозити в КТБ и банка "Виктория" неналични за три месеца.
Поради това европейският регулатор е започнал разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България.
БНБ и фондът за гарантиране на влоговете трябва да отговорят в десетдневен срок за предприетите от тях действия.
Заради нарушаването на евродирективата за депозитите ЕК образува и наказателна процедура срещу България. В отговор от финансовото министерство подготвиха промени в закона, според които вложителите ще имат достъп до депозитите си в 7-дневен срок, след като банка спре да работи..." - в. „24 часа".

„Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ), но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев, съобщи БНР.
Това става ясно от писмо, изпратено до премиера Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и БНБ.
От финансовото министерство потвърдиха получаването на писмото, в което вторият по големина акционер в Корпоративна търговска банка заявява интерес към оздравяването й заедно с вече познатия австрийски фонд ЕПИК и нов партньор - "Джемкорп" и "Фрешфийлдс".
От Оманския фонд настояват в рамките на тази седмица да се проведе среща с БНБ, но не коментират нито план за преструктуриране, нито предлагат конкретна сума за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ. Посочва се, че това може да стане ясно след като се видят резултатите от внесения вчера доклад на одиторите в БНБ. Също така в писмото се настоява да има яснота каква може да бъде държавната помощ.
От Фонда подчертават, че незабавно трябва да се вземат мерки за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества, както по време на периода на квестурата, наложена от БНБ, така и по време на преходния период, който би бил необходим..." - в. „Сега".

„Действията на следствието и прокуратурата по казуса "КТБ" да бъдат подложени на международен анализ на ползите и разходите, препоръчва мажоритарният собственик на поставената под специален надзор финансова институция Цветан Василев в интервю за седмичника "Банкер".
"Интересно е да се види стойността на разходите по командироване на прокурори и следователи от провинцията за обиски, подслушване, следене, за създаване на нови отдели, за използване на външни консултанти, за международни срещи  и др., като се сравни с броя на спечелените дела на български граждани срещу държавата в Страсбург - и най-вече с паричния израз на присъдените обезщетения и цената на всички тези "действия" на прокуратурата за българското  общество", казва Василев.
Започналото в България срещу него разследване за пране на пари Василев нарича "поредният технологичен брак на центъра за финансов инженеринг в лицето на българското следствие и прокуратура, които очевидно правят отчаяни опити да интернационализират своята дейност". Уточнява, че за започналите процесуално - следствени действия срещу себе си за пореден път научил от медиите.
Василев нарича разследването "нелеп и абсурден фарс" и изказва убеденост, че действията на прокуратурата и БНБ са съгласувани. Дава за пример прессъобщение на БНБ, в което тя се позова на медийни публикации за разследването срещу Василев и така обяснява своето нежелание да преговаря с него за бъдещето на банката..." - в. „Дневник"-

Всекидневниците информират също, че руският дисидент Николай Кобляков няма да бъде екстрадиран.

„Николай Кобляков, руснак с френско и руско гражданство, известен правозащитник и опонент на Владимир Путин, няма да бъде екстрадиран в Русия. Това реши Софийският градски съд.
Магистратите бяха категорични, че Кобляков не трябва да бъде екстрадиран.
В определението бе посочено, че то е взето единствено въз основа на информацията, с която е разполагал съдът, и не бива да се политизира..." - в. „Стандарт".

„Софийският градски съд отказа да предаде на Русия дисидента Николай Кобляков след пламенна политическа реч на прокурора Валентин Кирилов, който сам пледира против предаването на чужденеца на Москва. Беше отменена и забраната му да напуска страната.
Обвинителят първо обяви, че искането на Софийската градска прокуратура за екстрадицията е неоснователно. Кирилов се позова на последния доклад на "Фрийдъм хаус", според който Русия се управлява от тоталитарен режим, руските съдилища се използват като орган за потискане на руската опозиция и работят срещу гражданското общество. "Кобляков развива дейност, насочена срещу Путин, следователно е възможно, ако бъде върнат в Русия, да бъде преследван. Правото на справедлив процес не е гарантирано в Русия, дори е сериозно застрашено", пледира прокурорът.
Кобляков, който има и френско гражданство, беше задържан по искане на Интерпол на летището в София на 29 юли. Според документите, пратени от Москва, срещу него има обвинение за измама с 1.2 млн. евро..." - в. „Сега".

Днешните всекидневниците съобщават, че приятелката на Божидар Лукарски е подала оставка  като шеф на агенцията за българите в чужбина, след като назначаването й предизвика  бурна обществена реакция.

„Българи, които живеят в чужбина, изпратиха писмо до властите и медиите, в което изразяват опасенията си, че новият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина Ива Йорданова е назначена непрозрачно. Йорданова беше съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова и миналата седмица служебният премиер Георги Близнашки подписа заповедта за назначението й. Тя е и приятелка на лидера на СДС Божидар Лукарски, който по време на предизборната кампания обяви във в. "24 часа", че се развежда със съпругата си и вече живее с Йорданова.
Подписалите писмото са 46 души. То е адресирано до премиера, вицепремиера Цанова, Държавната агенция за българите в чужбина, президента Росен Плевнелиев, омбудсмана Константин Пенчев, медиите и самата Ива Йорданова. Назначението вече беше защитено от Близнашки и Цанова.
"Дневник" публикува цялото писмо:
„Пишем Ви по повод назначението на нов заместник-председател и временен ръководител на ДАБЧ. Като българи, живеещи в чужбина, искаме да споделим мнения,  загриженост и препоръки за работата на Агенцията.
Пребивавайки в чужбина, неминуемо правим паралел между начина, по който се извършват назначенията в държавната администрация в много напреднали страни. Публичните институции в успелите държави имат строго регламентирани процеси на подбор и прозрачност. Тези процедури гарантират, че избраният кандидат притежава нужните качества и умения за заемането на обществена позиция.
В тази връзка ни направи впечатление непрозрачният начин, по който беше лансирана кандидатурата на Ива Йорданова. Това подкопава доверието в институцията и поставя въпроси относно процедурата за назначения в администрацията като цяло..." - в. „Днвеник".

„Ива Йорданова, назначена едва преди няколко дни за зам.-председател на Държавната агенция на българите в чужбина, подаде оставка от поста. Това съобщи самата тя в отворено писмо до медиите.
"Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат", пише Йорданова..." - в. „Стандарт".

„Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора.
Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения...
Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот.
Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора." - в. „Труд".