„24 часа"

Аста маняна = Да ви го набабаня

"Това ще си го сложа в рамка. Виж, виж кой е десети и кой единадесети", въодушеви се Христо Стоичков, след като бе класиран пред Петър Попангелов в благотворителното състезание на фондацията на принц Албер в Банско. Камата стисна зъби, след като кара цяла вечер от Свиленград до курорта през Гърция, за да направи два манша в слалома, а след това участва и в биатлон.

След първото си спускане Стоичков финишира с красиво падане за публиката, което би било оценено с дузпа от всеки футболен съдия. Изпълнението му взриви публиката и накара дори президента на БОК Стефка Костадинова да му се поклони. Във втория манш той се възползва от заспал стартов съдия и с партньора си от детския тим се промушиха заедно и дадоха едно от най-добрите времена.

 

„24 часа"

Проверяват кредитните милионери за принадлежност към ДС

Комисията по досиетата е започнала проверка на кредитните милионери. В началото на февруари ще има решение за първата партида. Това съобщи председателят на комисията Евтим Костадинов пред ТВ 7.

Започната е и проверка на ръководствата на вузовете.

Решение на Комисията по досиетата се очаква още следваща седмица.

Преди назначаването на дипломатите, за които впоследствие е установена принадлежността им към Държавна сигурност, не е искана предварителна проверка, обясни Евтим Костадинов.

 

„Труд"

По-скъпа винетка за чуждия ТИР

Чуждите тирове вече няма да могат да плащат 7 евро за дневна винетка и да прекосят България от край до край. Таксата за тях ще бъде увеличена и ще се събира според пропътуваните километри, съобщиха от регионалното министерство. Ведомството е възложило спешен анализ на кои пътища е удачно да се въведе електронна тол система. Целта е тировете, които увреждат най-много пътищата, да дават и най-много средства за ремонта им.

Разбира се, че по-скъпо ще плащат и родните превозвачи. Стикерите за леките коли остават и цените им няма да се вдигат. Сега годишната винетка е 67 лева.

„Труд"

Тръшкат арестант пред деца в мол

"Доведоха мъжа ми в детския кът. Накараха го да коленичи, тръшнаха го на земята по очи. Наоколо имаше 150-200 деца, които гледаха и се ужасиха. Не знам защо го направиха, та той вече е бил задържан на входа. Те просто искаха да го унижат пред неговите деца." Това разказа Илияна Ангелова, съпруга на 46-годишния задържан Стефан Кленовски.

"Стана мода хора да се оплакват в медиите от полицейско насилие", коментираха столични криминалисти. А шефът на СДВР старши комисар Валери Йорданов бе категоричен: "В случая не е употребена физическа сила. Мъжът просто е изведен от мола."

Кленовски е бил обявен за издирване от миналото лято при международната операция "Шок". Той бе арестуван в петък в мол "София", когато идвал на партито за 7-ия рожден ден на сина си Дениян.

 

„Стандарт"

Вадят на светло агентите кредитни милионери

Комисията по досиетата е започнала проверка на кредитните милионери, резултатите от която ще станат ясни до дни. В началото на февруари ще бъде огласена първата партида от тях. Това обяви в предаването "Факторът: Кошлуков" по ТВ7 председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Говорим за един списък от 1991-1997 година, като с 1997 година приключваме, уточни още Костадинов.

Той разказа, че на дипломатите с досиета не е искана предварителна проверка преди назначаването им. След като са станали ясни имената им, президентът е поискал копие от архивните материали, уточни Костадинов. От 2009 г. насам все повече институции настояват за проверка на хората, преди да бъдат назначени.

"След 4-часова агитация с чамова летва в парното считам, че лицето не може да бъде привлечено, защото прояви твърдост в позицията си". По този начин оперативни работници в бившата Държавна сигурност са докладвали на шефовете си случаи, в които са получавали отказ в опитите си да вербуват български граждани.

 

„Стандарт"

Цветанов трябваше да се извини

Никакво напрежение няма между мен и вътрешния министър Цветан Цветанов. Имам му пълно доверие. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Радио К2. Той обаче призна, че вицето му е допуснал грешка, като е тръгнал да защитава подчинените си за случаите в Перник и Мировяне. "Напротив, трябваше да се разграничи от полицейското насилие, трябваше да наложи тежки наказания", коментира Борисов. И допълни: "Цветанов допусна лоша тактическа грешка - отиде в парламента и нападна останалите (политически сили - б.р.), допълни още министър-председателят.

 

„Монитор"

180 000 на съд за кредити

180 000 са новообразуваните изпълнителни дела през 2011 г., съобщи вчера председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.  Това е с 40 000 дела повече в сравнение с 2010 г., когато са били образувани 140 000. Сериозният ръст на производствата идва от факта, че кредитодателите оказват  натиск максимално бързо да си получат дадените средства, което за повечето от тях е жизненоважно. От друга страна пък длъжниците не по-малко настоятелно искат време, за да могат да върнат парите, а някои и да осуетят изпълнението.

През миналата година частните съдебни изпълнители са приключили 40 000 дела и са събрали над 700 млн. лв., най-голямата сума от 2006 г. насам.

 

„Монитор"

Баби продават имане за висше на внуците

Семейства разпродават имотите си, за да пратят децата си да учат в реномирано чуждо висше училище. Това обяви вчера Бистра Илиева, шеф на консултанска фирма  по време на откриването на образователното изложение за обучение в чужбина. Майки и татковци, баби и дядовци се разделят с вили и апартаменти, за да набавят поне  30-50 000 лв. и така да да подсигурят следването на детето си в чужбина.

,,Родителите се стремят да заделят достатъчно пари, за да са спокойни децата им в чужбина, защото работата там невинаги се намира лесно", поясни  Бистра Илиева.

„Монитор"

Закопчаха кошмара на банкоматите в мол

Издирван от Интерпол бандит беше закопчан в петък привечер в столичен мол на път за детското парти по случай рождения ден на сина си.

 

Ченгетата от сектор „Издирване" в СДВР прихванали 46-годишния Стефан Кленовски, който е обвинен в източване на кредитни карти и поставяне на скимиращи устройства в Италия, на входа на „Карфур" на бул. „Цариградско шосе". Жена му Илияна обаче твърди, че целият екшън се разиграл в самия детски кът пред повече от 20 деца.

 

„Сега"

България е начело в Европа по нарушения на човешки права

България е безспорен лидер в Европа по нарушения на основни човешки права, смятано на глава от населението, показва последната статистика на Европейския съд за правата на човека. През 2011 г. държавата е получила в Страсбург средно по 7 присъди за всеки 1 млн. свои граждани, което я нарежда на първо място сред 47-те държави от Съвета на Европа, подписали Европейската конвенция за правата на човека.

 

„Дума"

235 839 нарушения на трудовите закони

Близо 6000 души са работили без трудови договори у нас за изминалата 2011 г. Това е два пъти повече от констатираните подобни нарушения през 2010 г., съобщиха от Главна инспекция по труда (ГИТ). По данни на инспекцията през м.г. са били извършени 53 195 проверки и са били инспектирани 37 566 предприятия с 1 407 046 работещи. Констатирани са близо 236 хил. нарушения на трудовото законодателство. Сумата от глобите от влезли в сила наказателни постановления, наложени от инспекторите, надхвърля 15,5 млн. лв.

ДУМА припомня, че през 2010 г. инспекторите по труда провериха близо 47 хил. предприятия с 1 173 902 заети в тях. За констатираните 207 207 нарушения ГИТ събра от некоректни работодатели 11 550 980 лв.

Междувременно последното решение на Европейския съд в Люксембург от завчера засяга именно трудовото законодателство и гласи, че подновяването на срочни трудови договори може да бъде оправдано с нуждата от заместване даже ако тази нужда е честа и дори постоянна. Ако е необходимо, може да се провери дали не се злоупотребява с използването на тези последователни срочни договори, като се отчетат техният брой и тяхната обща продължителност, пише още в решението на Европейския съд.