24 часа"

„България в НАТО 2020" бил изготвен с външно министерство и всички спецслужби

Визията "България в НАТО 2020" е експертен документ, по него работиха както специалисти от МО, така и хора от всички специални служби и от МВнР. Това твърди в интервю за "24 часа" служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Според него елементът за Русия във визията съвсем не бил централен. По-голямо място заемало виждането за бъдещето на българските въоръжени сили. А оценка за средата на сигурност трябва да има на всяка цена, казва още министърът.

„Труд"

Прогноза: Токът поскъпва с 50% за 5 до 10 години

Електроенергията за бита и дребния бизнес ще поскъпне плавно с поне 50% през следващите 5 до 10 години. Това прогнозира икономическият министър Васил Щонов.

Той се обяви против рязкото увеличение на цените.

Щонов заяви, че служебното правителство ще направи всичко, за да стабилизира системата, като недостигът от средства в нея ще бъде разпределен равномерно върху всички участници в енергийната верига.

„Стандарт"

Бойко реже ленти за 3,3 милиона

Графикът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е с три церемонии по откриване на новоизградени обекти днес. Генерала е получил покана да пререже лентата на модерна кравеферма в Самуилово, Сливенско. Съоръжението е на стойност 1,5 млн. лв. и е построено със средства от ПРСР и е по всички изисквания на европейските стандарти, а церемонията е от 11 часа. Областният координатор на ГЕРБ-Сливен и водач на листата на партията Десислава Танева ще бъде заедно с Генерала. Два часа по-късно Борисов и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще присъстват на откриването на новата сграда на пожарната в Казанлък. Проектът за ремонта на противопожарната служба е на стойност 1,8 млн. лв., а средствата бяха осигурени от Министерството на вътрешните работи по време на управлението на кабинета "Борисов", припомниха от централата на ГЕРБ.

„Монитор"

По-евтино следване за студенти с чужд паспорт

Държавата осигурява по-евтино следване у нас за чуждестранните студенти от българска народност. Това реши служебното правителство.

Разходите им за издръжка в България вече ще бъдат по-малки, защото ще заплащат символични такси за получаване на разрешение за пребиваване у нас. Одобрената вчера промяна в Тарифа номер 4 за таксите, събирани в системата на МВР, предвижда чуждестранните студенти, докторанти и специализанти от българска народност да дължат само пет на сто от таксите за издаване на разрешение за продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване в страната ни.

„Сега"

Инвестиционната програма на Орешарски ще бъде свита със 150 млн. лв.

Служебното правителство предвижда да редуцира със 150 млн. лв. инвестиционната програма на кабинета "Орешарски". Толкова средства се очаква да бъдат спестени, след като на 15 септември ще бъде последният срок за избор на изпълнител по финансираните от програмата проекти. Това стана ясно вчера след заседанието на правителството. Бюджетът на инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" беше 500 млн. лв. Още от обявяването й обаче беше повдигнат въпросът дали реализирането й е нужно. По-късно се появиха редица съмнения, че изборът на проект е станал на тъмно и без ясни критерии. На практика подалото оставка правителство "успя" за една седмица да разгледа над 1100 проекта за над 2 млрд. лв.