Проучване.

"24 Часа":

„Галъп": 5 сигурни партии в парламента, ако изборите бяха днес

Ако парламентарните избори бяха днес, в парламента биха попаднали 5 сигурни партии, а още две имат реалистични шансове. Петте сигурни са ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт (ГЕРБ -23.7%, БСП - 15.2%, ДПС - 7.3%, РБ - 4.7%, Патриотичен фронт - 4%). Двете други са „Атака" и АБВ, като шансовете на „Атака" са видимо по-добри. Това показва последното проучване на „Галъп интернешънъл".

 

Избори.

"Труд":

Хиляди без право на вот остават в списъците - под въпрос са 450 000 души

Хиляди българи, живеещи извън България, но в страни от ЕС, може да попаднат в избирателните списъци, без да имат право на това. Причината - държавата не знае колко от тях отговарят на критерия за уседналост (да са живели 6 месеца преди вота в България).
Броят на българите, които живеят зад граница, особено в рамките на ЕС, не може да бъде точно определен. Причината е, че според законодателството на ЕС всички негови граждани могат да се движат свободно в рамките на съюза и да пребивават във всяка от страните членки. Това става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова на писмен парламентарен въпрос от депутата Борислав Иглев (БДЦ). Под шапката на ведомството е Главна дирекция "ГРАО", която поддържа националната база данни за населението. Още през февруари от дирекцията бяха изпратили препоръки до местните администрации да проверят дали техни жители не са се установили по настоящ адрес в чужбина и дали престоят им там не е повлиял на правото им на вот на местните избори.

 

Гърмен.

"Сега":

ОССЕ: България да спре изселването на роми от Гърмен

ОССЕ призова България да спре незабавно изселването на роми и разкритикува политическите лидери на страната за използване на езика на омразата.Това става след препоръката на Европейския съд за правата на човека да бъде преустановено събарянето на незаконните къщи в ромското гето край Гърмен, което отложи процедурата.В изявление на председателя на комисията за демокрацията, човешките права и хуманитарните въпроси в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Изабел Сантуш се казва.„Нарочването на ромските общности с надеждата за политически дивиденти е ехо от наистина тъмен период от историята на Европа. Във време, в което европейските политици би трябвало да насърчат разноликостта, която подмладява континента ни, някои политици неуместно решиха да използват разделенията".

 

Ремонт.

"Дума":

300 000 дава общината за паветата край НДК

Сумата, отпускана за ремонта на пространството около НДК, продължава да расте. Поредните 315 600 лв. се готви да даде Столичната община. Този път парите са за червените павенца в парковото пространство около НДК, става ясно от обявената обществена поръчка. Прави впечатление, че ще се плаща отделно за пренареждане и направа на допълнителна паважна настилка от червен пясъчник и отделно за запълване на фугите в декоративната настилка. За пренареждане на малките червени павенца общината се готви да плати почти 140 000 лв., а за фугирането - още около 176 000 лв. От техническата документация става ясно, че площта на павенцата е 1250 кв. м, а дължината на фугите - 10 000 м.Ремонтът не трябва да продължава повече от месец и половина след подписването на договора. Той ще засегне част от парковото пространство зад НДК, както и част от парка, който се намира зад паметника "1300 години България" откъм ул. "Фритьоф Нансен".