Първият работен ден на 43-ия парламент е водеща тема за вестниците във вторник.

„Точно в 14,05 часа най-възрастният депутат - социалистът Стефан Данаилов, удари за първи път звънеца на 43-ия парламент в присъствието на президента Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова, всички министри от служебния кабинет, патриарх Неофит, дипломати, магистрати. Заседанието вървеше по сценарий и протокол, макар президентът, а и ораторите след него да превишаваха отредените им минути за изказвания. "Атака" отказаха да почетат химна на Европа след националния химн.
Три часа по-късно вече бе ясно, че Цецка Цачева е новият председател, ще има 8 заместници - Димитър Главчев, Янаки Стоилов, Алиосман Имамов, Иван Иванов, Красимир Каракачанов, Явор Хайтов, Явор Нотев и Росица Янакиева. Красимир Ципов от ГЕРБ ще пише новият парламентарен правилник, заедно с Мая Манолова от левицата и депутати от другите партии.
Плевнелиев говори 14, вместо 10 минути. Той обяви, че нестабилността е най-голямата заплаха за България, а при 8 партии в парламента трябва да се търси общото, макар да се запазват различията. Президентът каза, че няма нужда от месии, а в списъка с неотложните задачи на депутатите е актуализацята на бюджета и казуса „КТБ".
Според източници от "Дондуков" 2 Плевнелиев ще забави връчването на управленски мандат на Борисов. Последната дата, която се чува, е 5 ноември, но тя може и да се промени, ако партиите не се разберат бързо.
След изказването на Бойко Борисов с три варианта за кабинет не стана ясно ще има ли правителство и кога..." - в. „Труд".

„Борисов е готов да е премиер и една, и две, и четири години
Червен килим и гвардейци посрещнаха новите депутати. На тържествена сесия бе конституирано 43-тото Народно събрание. Негов председател стана Цецка Цачева (ГЕРБ), която ще бъде подпомагана от 8 зам.-председатели - по един от всяка парламентарна група.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе със странна оферта към партиите в парламента при откриването на 43-тото Народно събрание вчера. Той им предложи три варианта за кабинет в зависимост от продължителността на живота му, без изобщо да спомене какъв ще е форматът. Това ще решат лидерите на парламентарните партии на обща среща по покана на ГЕРБ. Борисов дори изрази готовност да не е премиер в бъдещото правителство, както настоява Реформаторският блок. Но уточни, че тогава не било сигурно дали ще може да контролира собствените си министри.
"Готов съм на всичко", декларира той. И допълни, че ще се откаже от участие в президентската надпревара, ако се постигне съгласие за стабилно четиригодишно правителство.
Първият вариант за кабинет, предложен от Борисов, е с краткосрочен мандат до провеждането на избори "2 в 1" заедно с местните догодина. По думите му такова правителство ще е нестабилно, тъй като няма да има време да се сработи администрацията. Втората възможност е за двугодишен мандат и вот "2 в 1" с президентския през 2016 г. И третият - пълен мандат с изричния ангажимент от страна на Борисов да не се кандидатира за президент. Така и не стана ясно каква е връзката между мандата и личните амбиции на лидера на ГЕРБ. "Президентски избори изобщо не влизат в моите планове и ви моля да не спекулирате с това", държеше да разсее спекулациите по този въпрос Борисов.
Избраният вариант, както и неговите изпълнители, ще станат ясни след лидерска среща между всички парламентарни формации, която ще се проведе най-вероятно днес. "Готов съм да понеса отговорност и за трите варианта. Наясно съм, че може да е пагубно за партията", обяви от парламентарната трибуна Борисов. От думите му се разбра, че и трите възможности за кабинет предполагат широка тематична парламентарна подкрепа от всички групи с изключение на "Атака".
Лидерът на ГЕРБ отстъпи и от условието в бъдещия кабинет да влизат лидерите на подкрепящите го формации..." - в. „Сега".

"Парламентарната група на ГЕРБ ще възложи мандат на Бойко Борисов да бъде премиер. Около това сме се обединили всички". Това каза Цветан Цветанов след откриването на 43-ото Народно събрание.  Така той отрече слуховете, че има вариант Румяна Бъчварова да е министър-председател.
Зам.председателят на ГЕРБ разкри още, че Бойко Борисов е готов да направи отстъпки на преговорите с другите лидери, които предстоят от утре.
"Загубихме време за съжаление. Лидерът на ГЕРБ ще избере един от трите варианта за управление (8 месеца до следващото лято, когато да се проведат едновременно предсрочни парламентарни и местни избори, две години, когато пък вотът да се съчетае с президентския, или правителство без ограничение в хоризонта, тоест с пълен мандат от 4 г., б. ред.)", заяви още Цветанов.
"Не е случайно, че Джоузеф Дол идва утре в България. Европа е загрижена за нас и това което става в България", каза още Цветанов. Той обясни, че общите неща с Реформаторския блок са много повече от разминаванията.
"Утре ще има среща с председателите на парламентарните групи, ще има лидерска среща и там действително ще бъдат повторени част от тези неща, които днес г-н Борисов заяви от парламентарната трибуна", заяви Цветан Цветанов...
Във връзка с това, че ДПС не приемат такъв вариант за правителство, Цветанов подчерта, че тепърва ще влязат в много конструктивни разговори и изрази убеденост, че когато има подобна атмосфера, е оптимист за добрия тон в българския парламент и взаимните компромиси, които трябва да направят всички, за да може да се даде силен тласък за силно управление..." - в. „24 часа".

„Миков: БСП ще бъде конструктивна опозиция - автентично ляво и алтернатива на дясното управление.
Ще бъдем конструктивна опозиция, ще предлагаме алтернативни закони, защото за нас изразяването на ясна позиция е начин да стане ясна алтернативата. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в традиционните речи за откриването на новия парламент.
Той посочи, че партията му ще настоява за законодателство, което да направи прозрачна работата на държавните регулатори. Ще участваме активно в парламентарния контрол, ще искаме да се задълбочат добрите практики от миналия парламент за т.нар. блиц контрол и за излъчване на заседанията на комисии, каза още той.
Няма да отстъпим от т.нар. червени линии от нашата платформа. Те ще очертаят най-общо нашето поведение в 43-ото Народно събрание - да бъдем представители на автентичното ляво и алтернатива на очертаващото се дясно управление, каза още Миков.
Последната година беше доминирана от протести и всички искаха нови избори. И ето сега се установява, че недоверието и недоволството отново са налице, защото причините са много по-дълбоки - сами по себе си изборите не решават нищо, ако са засегнати демократичните устои на обществото и държавата, коментира Миков. Според него сега задача на всяка парламентарна група е да преодолее дефицитите на доверие и да върне страната на пътя на модерния парламентаризъм и демокрация.
Днес изпитваме последиците не на 42-то Народно събрание, а на решенията от последните 25 години - неолиберализмът, който е пълно отрицание на социалната държава. Липсват действия за реформи, които повече се приказват, отколкото правят, каза Миков..." - в- „Дневник".

„Днес или утре новият парламент ще внесе проектопромените в Закона за държавния бюджет за тази година, каза служебният премиер проф. Георги Близнашки, цитиран от правителствената пресслужба.
Първата точка от работата на новия парламент трябва да бъде именно актуализацията на бюджета, смята премиерът. Само на тази основа могат да се търсят решения на редица проблеми в страната. Проф. Близнашки припомни за постигнатото принципно съгласие в Националния съвет за тристранно сътрудничество и това, че актуализацията е нужна час по-скоро.
"Нужно е още едно усилие, за да се стигне до правителство. Без него страната ще изпадне в изключително тежко положение. Призовавам всички политически сили към здрав разум. Колкото по-скоро имаме избрано правителство, политическо и силно, толкова по-добре", каза още премиерът. Той надежда, че ще има нов кабинет до седмица или най-много до десет дни.
Министър-председателят пожела успех на народните представители в 43-ия парламент и заяви, че служебното правителство до последния момент ще изпълнява функциите си. "В цялата си досегашна работа сме се придържали към закона, ще го правим и занапред", заключи проф. Близнашки." - в. „Стандарт".

Напрежението около КТБ е другата най-отразявана тема във всекидневниците.

„Управителният съвет на БНБ призова народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ още със започването на деловата работа по структурирането на 43-тото Народно събрание.
Това съобщиха от централната банка минути след като депутатите избраха председател на институцията в първия ден от работата на 43-ото Народно събрание.
По време на първото, учредително, събрание президентът Росен Плевнелиев призова моделът КТБ да бъде разграден, а лидерът на ДПС Лютви Местан - за "зловонието КТБ" да се изясни разликата между истината и мита. Депутатът от движението Делян Пеевски пък обяви, че още днес ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание законопроектът, чийто автор е съвместно с колегата му Йордан Цонев, с който се предлага изход от кризата с банката.
От БНБ посочват и че са изпратили до парламента доклад със "събитията и предприетите действия, свързани с "Корпоративна търговска банка" АД и Търговска банка "Виктория" ЕАД.
В неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че много се съмнява в достоверността на доклада на БНБ за състоянието на КТБ (вероятно има предвид изявлението на БНБ от миналата седмица, с което бе оповестен докладът на одиторите на поставената под специален надзор банка - бел. ред.). След срещата си с председателя на БСП Михаил Миков той посочи и че трябва да се смени час по-скоро или целият управителен съвет на БНБ или поне управителят и заместник-управителят по банковия надзор." - в. „Дневник".

„Делян Пеевски дойде на работа в първия ден на 43-тото Народно събрание и обеща да извади със закон наяве истината за КТБ...
Още в първия ден на 43-тия парламент Управителният съвет на БНБ внесе, както бе обещал, "доклад за събитията и предприетите действия, свързани с КТБ и ТБ "Виктория". В доклада централната банка за пореден път си измива ръцете, като посочва, че депутатите трябва да гласуват съответни закони, ако искат преструктуриране и оздравяване на групата КТБ. В противен случай БНБ не можела да направи друго освен да отнеме лицензите на двете затворени банки и да ги прати по пътя на фалита. От Централната банка за пореден път любезно предлагат на народните представители целия си експертен потенциал и заявяват готовност да отговорят по всяко време на допълнителни въпроси.
От доклада става ясно, че в БНБ са направили всичко възможно да отблъснат намеренията на Оманския фонд и на консултанта ЕПИК да участват в спасяването на КТБ. Вместо разговори по същество от централната ни банка от месеци разиграват кандидат-инвеститорите, като им искат пълномощни, документи за произход на средствата, споразумения за неразкриване на информация и планове за финансово участие. В същото време БНБ им отказва достъп до резултатите от проверките в двете банки от групата КТБ.
Докладът повтаря известните вече изводи от работата на одиторите и квесторите - че банковата група има много проблемни кредити, отпускани на свързани лица и срещу съмнителни или липсващи обезпечения, че това може да наложи обезценки в размер на 4.22 млрд. лева и че това означава, че най-вероятно ще се стигне до отнемане на лицензи.
Предстои квесторите да осчетоводят резултатите по международните счетоводни стандарти и до 31 октомври да представят в БНБ данните, които са необходими за вземане на решенията за съдбата на КТБ.
От доклада става ясно още, че през целия период на специалния надзор Държавният фонд на Султаната Оман е настоявал да се търсят оздравителни решения за КТБ. Според БНБ обаче проблемът бил, че от фонда очаквали и България да участва с държавна финансова подкрепа." - в. „Сега".

„Да бъде избрана чуждестранна разследваща фирма, която да бъде наета и да провери състоянието на КТБ. Това е записано в законопроекта за банката, който Делян Пеевски и Йордан Цонев внесоха по-рано днес. Депутатът от БСП обяви пред журналисти, че до края на деня текстът ще бъде качен на сайта на НС.
Целта на закона е с наемането на чужда фирма да бъдат проверени всички дейности на банката - потоци, трансфери, активи - преди и след затварянето й, обясни Пеевски.
Според него така щяло да стане ясно кой се е разпореждал с парите на КТБ. Запитан кои са политиците, за които говори Местан, Пеевски обясни, че като се отворят документите, ще се разбере това.
Не разрешавам случая, а искам пълна публичност, за да е ясно, че нямам нищо общо, заяви Пеевски. Не съм в основата на проблема, както вече стана ясно от всичко, което излезе, допълни той.
Депутатът от ДПС заяви, че колегите му ще подкрепят пазарно решение на проблема и допълни, че е имало инвеститори.
Запитан какви са отношенията му с Цветан Василев, той беше лаконичен: "Нямам никакви". На въпрос за отправени заплахи, докато Василев е в Белград, Пеевски отвърна - само да не говорим смешни неща..." - в. „24 часа".

„Нови разпити за източването на 206 милиона лева от КТБ започват от утре, съобщи bTV, позовавайки се на свои източници.
20 служители в управление „Банков надзор" ще дадат показания по разследването срещу банкера Цветан Василев.
В управление „Банков надзор" на БНБ има 93 служители, но досега никой от тях не е давал свидетелски показания по това дело. Следователите ще чуят утре първите 20 служители на централната банка.
Досега от банката са били разпитани само подуправителят ? Цветан Гунев и директорът на БНБ. Само че, по-късно Гунев стана обвиняем по това дело и така неговите показания загубват своята стойност.
По това досъдебно производство обвиняеми са общо 10 души.
От БНБ отказаха коментар." - в. „Труд".

„Част от протестиращите вложители в КТБ на два пъти са се опитали да влязат в сградата на Народното събрание, където в момента се провежда първото заседание на 43- тото НС.
Полицията не допусна протестиращите да влязат и те се насочиха към задния вход на парламента, където разговаряха с охраната, за да попитат дали ще бъдат допуснати вътре, където да поискат обяснение във връзка с казуса с КТБ, съобщи "Фокус".
Около 70 вложители на КТБ протестираха пред Народното събрание. Те искат адекватно решение на казуса с КТБ. Според тях фалит на КТБ ще се отрази изключително пагубно върху цялата икономика на страната.
Лозунгите на протестиращите гласят: „БНБ срещу България", „ Стоп на кражбата", „Заложни на корупцията, заложници на безхаберието", „Да взривим България, те я взривиха, ограбиха". В района има засилено полицейско присъствие.
Вложителите в КТБ заявиха, че ще продължат да протестират всеки ден от тук нататък до разрешаване на проблема им." -  в. „Стандарт".