Посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и проблемите на колективната отбрана са водеща тема за петъчните вестници.

„Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви планове за разполагане на постоянни сили на НАТО в България.
На съвместната пресконференция с президента Росен Плевнелиев Столтенберг обяви, че алиансът възнамерява да разположи командни и контролни елементи в най-малко в най-малко шест източноевропейски държави - трите прибалтийски страни (Литва, Латвия и Естония - бел.ред), Полша, Румъния и България.
Това означава изнасяне на изток на командна и логистична инфраструктура на алианса, но не и постоянно базиране на бойни части, което се възприема от Москва като пряко предизвикателство.
"Сега обсъдих с президента как да се осъществи това. Що се отнася до контролно-командните елементи, те ще бъдат съставени и от български, и от международни сили", каза Столтенберг. Генералният секретар на НАТО подчерта, че вече се вижда засиленото присъствие на НАТО в България и в Източна Европа: "Има повече учения, самолети, кораби в региона. Всичко това увеличава военното присъствие на НАТО в източната част на алианса."
Столтенберг подчерта и значението на плана за готовност за действие, който предвижда възможността за бързо разполагане на военни сили.
Генералният секретар призова да не се намаляват разходите за отбрана в страните членки и да се инвестира разумно в отбрана. "Инвестициите в отбрана ще пазят България силна, а сигурността на НАТО - гарантирана", допълни той.
Българският президент Росен Плевнелиев е уведомил Столтенберг, че тежката икономическа ситуация в страната, усложнена от фалита на четвъртата по големина банка в страната, не е позволила в бюджета да се отделят повече средства за отбрана. Плевнелиев обясни, че те са с 30 милиона евро по-малко отколкото през миналата година, но допълни, че очаква бюджетът за отбрана да бъде актуализиран през 2015 г. Освен това президентът подчерта, че приетата от служебното правителство програма "България в НАТО и Европейската отбрана - 2020" предвижда постепенно повишаване на разходите за отбрана...
Генералният секретар на НАТО отбеляза, че България е еднакво близо и до двете предизвикателства за сигурността на алианса - нестабилната ситуация в Източна Украйна на изток, както и опасността от "Ислямска държава" на юг. Заради тази своя позиция НАТО очаква от България информация от първа ръка за потенциалните опасности..." - в. „Дневник".

„НАТО разкрива свои щабове в България, Полша, Румъния и трите балтийски републики. Това съобщи в София генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след срещата си с президента Росен Плевнелиев снощи.
В 6-те държави партньори ще установим командно-контролни елементи, които ще бъдат свързващо звено с алианса особено при съвместното планиране на операциите, поясни той.
В новия щаб, който вероятно ще бъде базиран в София или Варна, ще работят както български, така и натовски военнослужещи.
Разкриването на новите щабове е част от плана за засилено присъствие на сили на пакта в страните от източния фланг на алианса, сред които е и България. В новата стратегия на алианса са включени и повече учения в т.нар. съвместни съоръжения, посочи още Столтенберг. В България съвместно съоръжение наричат българо-американския полигон в Ново село край Сливен, в който Пентагонът инвестира 61 млн. долара. Части на алианса ще идват да тренират на Ново село на ротационен принцип.
Генералният секретар на НАТО даде висока оценка на приноса на българските военнослужещи в операциите на пакта в Ирак, Афганистан и Косово. Той припомни, че кораби на нашите ВМС изпълняват важни задачи по патрулиране във водите на Черно море.
Според Столтенберг България се намира в регион, заплашен от рискове за сигурността както от североизток, така и от юг. По думите му Русия става все по-агресивна в отношението си към съседните държави. А в Сирия и Ирак терорът и насилието ескалират...
Според върховния главнокомандващ в рамките на НАТО България е заявила намерение да се специализира в областта на киберсигурността. Освен това разполагаме с възможности за логистично и медицинско осигуряване на съвместни операции. България е водеща нация във фонда на пакта за рехабилитация на ранени украински военнослужещи...
България ще продължи да подкрепя усилията на международната общност в борбата с тероризма и терористичната групировка "Ислямска държава", заяви Плевнелиев след срещата. По думите му трагичните събития в Париж са ни показали, че няма застраховани..." - в. „24 часа".

„След срещата си с президента Росен Плевнелиев Йенс Столтенберг даде изграждането на командния център у нас като пример за желанието на НАТО да гарантира сигурността на България. "На юг има терор - в Ирак и Сирия, има насилие в Северна Африка, има предизвикателства и на изток с Русия, която "се държи агресивно със съседните държави и е анексирала Крим", посочи Столтенберг и добави, че е пристигнал у нас, за да получи информация как  България може да се изправи пред тези предизвикателства.
Както се и очакваше, остро е бил поставен въпросът за намаляването на военния бюджет през тази година. България е единствената държава от НАТО, която не спази поетия в Уелс ангажимент да увеличи парите за обрана. Вместо това ги намали. "Ние обсъждахме да инвестираме повече с разрастването на нашите икономики, този ангажимент е много важен и е важно всички държави да го изпълняват. Инвестирането в отбрана ще гарантира сигурността на България", каза Столтенберг. Той допълни, че българските власти са поели ангажимент с бюджета за следващата година да бъдат увеличени средствата за армията. От своя страна президентът Плевнелиев пък заяви, че се надява да се актуализира военният бюджет, за да "можем да изпълним поетия ангажимент и дадената дума".
На срещата си с външния министър Даниел Митов генералният секретар пък е заявил, че "най-важното послание, което иска да изпрати от София, е, че НАТО е решен да направи всичко необходимо, за да защити съюзниците и да гарантира тяхната сигурност"..." - в. „Сега".

„Министър-председателят Бойко Борисов също проведе разговор с генералния секретар по-рано вчера. По време на срещата премиерът е поставил акцент върху ефективното и прагматично използване на средствата, предвидени за отбрана, за да бъде намерен балансът между възможностите на бюджета и поддържането на високо подготвени и материално обезпечени Въоръжените сили, като е подчертал възможностите, които инициативите на НАТО и ЕС предлагат за интелигентна отбрана и споделяне на способностите. Генералният секретар на НАТО е дал висока оценка на участието на България в мисиите и операциите на Алианса, като е посочил, че военнослужещи се ползват с репутацията на отлични професионалисти. Двамата са разговаряли и за регионалната и енергийната сигурност..." - в. „Стандарт".

„България отказва на Русия да поддържа военната й авиация и ще го възложи на Полша. Това съобщи пред БНТ военният министър Николай Ненчев.
Причината е, че цената на поддръжката се надува от верига посредници в Русия. "Плащаме три пъти над цената, която ни дава заводът за поддръжка на тази техника, защото минава през няколко фирми посредници от руска страна", каза министърът.
Договорът с Русия за поддръжката на МИГ 29 изтича през септември, поясни министърът. Вече се водят преговори с Полша, която разполага с много добри възможности  и предоставя добри условия за тези процедури, каза Ненчев. Друг аргумент е, че Полша също е член на НАТО.
По думите на министъра страната се нуждае от обновяване на остарялата техника, която не е съвместима със стандартите на НАТО. Той даде пример с Украйна, чийто бюджет за отбрана бил 1% от БВП, но след загубата на Крим се вдигнал до 5 на сто." - в. „Дневник".

Исканията за оставка на здравния министър Петър Москов и намерението но ДПС да внесе вот на недоверие срещу кабинета също са сред актуалните теми.

„ДПС остана само в искането си за вот на недоверие към кабинета заради "ксенофобското изказване" на здравния министър Петър Москов. Под искането на движението гарантирани са само подписите на депутатите от ДПС и евентуално на двамата отстранени от ПГ Муса Палев и Гюнай Хюсмен. Недостигащите най-малко 10 парафа от необходимите общо 48, които ще направят възможно внасянето на подписката и разглеждането й в пленарната зала, няма откъде да дойдат. ДПС получи отказ да бъде подкрепена инициативата му дори от бившия си коалиционен партньор БСП. Подобна позиция изразиха и останалите политически сили в НС.
След заседание на групата социалистите единодушно решиха да не влизат в игрите на ДПС и ГЕРБ, защото от дебата печелят и двете страни, както и реформаторите. Левите били особено раздразнени, че са търсени от бившия си партньор само при нужда, а по други важни въпроси ДПС прави комбина с ГЕРБ. Разговорът в лявата ПГ прераснал в упреци колко беззъба опозиция е БСП. Говорителят на партията Атанас Мерджанов обясни: "Няма да дадем подкрепата си с подписи за искания вот на недоверие, защото мотивите не са достатъчни за вот по цялостната политика на министерството, а това е същественото."... - в. „Сега".

„БСП няма да подкрепи предложението на ДПС да бъде поискан вот на недоверие на кабинета заради изявления на здравния министър Петър Москов, които от партията на Лютви Местан определят като ксенофобски и език на омразата. Това обяви пред журналисти говорителят на партията Атанас Мерджанов след заседание на парламентарната група на БСП по темата.
Преди два дни Местан поиска оставката на Москов заради това, че е нарекъл целия ромски етнос "скотове" и ги е сравнил с диви животни, и се закани, че ако тя не бъде подадена, ДПС ще инициира вот на недоверие. Вчера премиерът Бойко Борисов застана зад Москов, но според Местан премиерът е подкрепил само професионалните действия на здравния министър, но се е разграничил от ксенофобските му изявления. Местан цитира Борисов, че препоръчва на министрите си да съобразяват изказа си, защото дори само една неточност може да стане повод за атака.
За да бъде внесено искане за вота на недоверие, са необходими 48 гласа, а ДПС има 36 депутати. Местан съобщи, че контактна група начело с Тунчер Кърджалиев вече води консултации с депутатите. "За мен е важен въпросът кой ще се нареди до ксенофоба Москов", каза лидерът на ДПС на въпрос от кого очаква подкрепа.
След изявлението на Местан Мерджанов коментира, че представените от ДПС мотиви не са достатъчно за искане на вот на недоверие за цялостната политика на Министерството на здравеопазването. "Езикът на Москов е недопустим, граничи с внасяне на омраза и БСП ще се противопостави на подобни изявления", заяви Мерджанов. Ако се стигне до вот на недоверие, винаги ще гласуваме против този кабинет, добави той.
Местан посочи, че в ДПС не са наивни и знаят, че няма да се стигне до оставката на Москов. "Няма да се откажем от идеята за вот на недоверие, защото днес България има нужда от разтърсващ дебат за ценностите", коментира Местан. Според него етническото напрежение се генерира от изявите на министъра, а не от реакцията на ДПС.
По-рано днес групата на Реформаторския блок подкрепи изцяло министър Москов..." - в. „Дневник".

„И от КНСБ призоваха за оставката на Петър Москов.
КНСБ алармира за предвиждани промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, с които здравноосигурените лица ще бъдат "дарени" с правото да заплащат за медицинска помощ.
Постановлението, което е подготвеното от министър Петър Москов, е в движение по законодателната пътека, като намеренията са при първа възможност то да бъде внесено за обсъждане и приемане в Министерски съвет, информират от КНСБ.
Наредбата дописва закона, а от там и Конституцията, като "благосклонно" предоставя право на здравноосигурените лица да получат медицинска помощ "и срещу заплащане"; позволява на същите тези лица да не упражнят конституционното си и законово уредено право на безплатна медицинска помощ, а по тяхна преценка да получат достъп до такава по цени и условия, определени от съответното лечебно заведение.
КНСБ възприема тези предложения не само като скандални, но като форма на склоняване към отказ от ползване на права, възможен рекет и опряно на правни норми изнудване на здравноосигурените лица с цел да се гарантират приходите на лечебните заведения..." - в. „Труд".

„..-На фона на тази ситуация КНСБ заявява, че няма да допусне подобни опити за орязване на права на здравноосигурени лица. Синдикатът настоява за незабавно свикване на тристранния съвет и предупреждава, че ако тези промени станат факт, без да се вземе неговото становище, ще сезира Върховния административен съд.
Ако една реплика не е достатъчна за оставка на министър Москов, то този проект на постановление е повод сам да си подаде оставката, към което настойчиво го призоваваме.
Оставката на Москов бе поискана и от ДПС." - в. „24 часа".

Вестниците продължават да следят темата за показните убийства в страната.

„Разкриха първите две от серията убийства
Няколко души бяха задържани в София и Варна като заподозрени за разстрела на бившия строителен предприемач Митко Дамянов и съпругата му Наталия, съобщиха от кухнята на разследването.
Отделно в килии в Петрич бяха прибрани двама мъже, за които се предполага, че са застреляли в главата 46-годишния Орхан Изиров, местен предприемач, разследван за наркотрафик.
С арестите в столицата, по морето и в Петрич стартираха разкрития на първите две от серия кръвопролития, които станаха за десетина дни и бяха коментирани в смисъл, че се връща времето на показните убийства. Министър-председателят Бойко Борисов лично се ангажира с обещание, че убийците ще бъдат заловени от екип начело с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.
Един от мъжете, арестувани заради убийството на Митко и Наталия Дамянови бил в килия, но за друго престъпление, извършено след смъртта на семейството.
48-годишният Митко и жена му бяха ликвидирани на 8 януари пред жилището им в столичния кв. „Витоша". Във фаталната вечер те се прибирали с кола. Когато паркирали и слезли от автомобила, към тях се приближил престъпник с пистолет и изстрелял 8 куршума. Версиите, по които работят криминалисти са две - че те убити заради дълг  или защото са завлекли  кандидат-новодомци с пари за жилища, платени на зелено. Очаква се на задържаните да им бъдат повдигнати обвинения, заявиха вчера от МВР и прокуратурата, но запазиха мълчание заради продължаващото разследване.
И за смъртта на Орхан Изиров подробности не се съобщават. Трупът му беше намерен на пътя край село Първомай. До него била и колата му, която все още била с включен двигател и фарове. При аутопсията се разбра, че той е убит с изстрел в главата..." - в. „Труд".

„Застрахователен брокер на едно от водещите дружества у нас бе намерен мъртъв в колата си край Елин Пелин в четвъртък. 45-годишният Валентин е жестоко пребит и зарязан на пътя до село Доганово.
Според разследващите вероятно застрахователят е подведен да тръгне с убиеца си, който се е возил до него. Помежду им е избухнал спор и се е наложило да отбият встрани от пътя, за да се изяснят. Пререканието било за голяма сума пари. Убитият е умъртвен по много жесток начин. Главата му буквално е смазана в таблото на автомобила. Бит е докато умре, категорични са разследващите.
От МВР бързо влязоха в дирите на извършителя. Оказа се 26-годишен мъж от съседното село Лесново. Основният заподозрян обаче успя да се изплъзне на органите на реда, които не са го открили на адреса му..." - в. „Стандарт".