Ток.

"Монитор":

Отлагат поскъпването на тока с един месец

Парламентът ще даде възможност на КЕВР да преосмисли новия ценови модел на тока, който трябва да влезе в сила от 1 юли. Това стана ясно вчера след среща на представители на всички парламентарни групи в НС. „Ще бъдат предложени и ще бъдат разгледани законодателни промени, които да позволят да бъде отложено влизането в сила на ценовия модел", заяви след срещата депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на НС Димитър Главчев. Отсрочката най-вероятно ще бъде от 1 месец. За тези 30 дни Държавната финансова инспекция ще приключи одита си над ВЕИ сектора. Както „Монитор" вече писа, от 1 юли влиза в сила новият ценови период, а сметките за електроенергия ще скочат заради новия модел- за потребителите с между 1,4 на сто до 3%. При бизнеса пък поскъпването е между 13 и 20% за преобладаващата част от предприятията и между 4 и 13% за най-големите производства. Бизнесът заплаши с протести, а премиерът Бойко Борисов също се обяви против качването на цените.  Министър-председа-телят вече лансира идеята за отлагане на влизането в сила на новия ценови период.

 

Бомба.

"Дума":

Бомба избухна пред Агенцията за животновъдство

Бомба избухна в неделя вечерта пред Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството на ул. "Бистришко шосе" 26 в София. От СДВР съобщиха, че сигналът е подаден в 23 ч. При инцидента няма пострадали хора. От взрива са счупени стъкла и са нанесени материални щети.

Най-вероятно бомбата е била поставена в преддверието на сградата, тъй като най-сериозни са щетите на входната врата. Хората, които работят или живеят на територията на комплекса, казаха, че са усетили силен взрив. Там се намира освен основната административна сграда, но и стопанство, в което се отглеждат мъжки животни за семенен материал. Един от работниците обясни, че около 23 часа се е чул взривът, след което незабавно е извикана полиция. Територията, на която се намира сградата на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, не е сериозно охранявана. Част от оградата на двора липсва. Има само един охранителен пункт, а охраната се осъществява предимно от СОТ.
Директорът на агенцията проф. Васил Николов обясни, че все още няма информация дали взривът е причинен от бомба. По думите му вратата на административната сграда е отнесена, но други по-сериозни щети няма.

 


Присъди.

"24 Часа":

4 г. и 10 месеца и 13 г. затвор за убийците на студент медик

7 години след убийството на студента Михаил Стоянов преди минути в СГС бяха прочетени присъдите на двамата обвинени за смъртта на младежа. Четири години и десет месеца ще лежи в затвора Радослав Кирчев, а 13 години Александър Георгиев. Двамата трябва да платят общо 250 хил. лева кръвнина на близките на Михаил. Радослав получава по-ниска присъда, защото по време на убийството е непълнолетен.

Стоянов бе зверски пребит на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина. Според медицинското заключение той умира от задушаване. Според прокуратурата той е убит от група младежи, тръгнали да разчистват парка от момчета, които им приличат на хомосексуалисти. Кирчев и Георгиев бяха задържани две години след убийството като до тях разследващите стигнаха чрез джиесема на Михаил.

Присъдата не е окончателна, предстои делото да се гледа пред Апелативния съд.

 

ЦСКА.

"Сега":

БФС остави ЦСКА и "Локо" (Сф) извън А група

Първенството на А група през сезон 2015/16 най-вероятно ще започне с 10 отбора, след като Изпълкомът на БФС потвърди отнемането на лицензите на ЦСКА и "Локо" (Сф).
Президентът на "Локомотив" (Сф) Николай Гигов е отправил устна молба да бъде отпарвено питане в УЕФА дали може да получи отсрочка и да плати задълженията. Шефът на БФС Борислав Михайлов каза, че в най-скоро време този въпрос ще бъде разгледан. "За ЦСКА никой нищо не е внасял", допълни Михайлов.
По думите му, ако първенството почне с 10 отбора, ще изпада един директно, а предпоследният ще играе бараж с втория от Б група. Б група пък ще бъде от 16 състава, два от които са Б отборите на "Литекс" и "Лудогорец".
Михайлов обаче добави, че няма да се бърза с тегленето на жребия за първенствата, защото "сам не зная колко отбора ще са. Към момента са 10, но може и да станат 11. Защо е този зор да се тегли сега жребий, може и на 1 юли да го изтеглим".