Първият случай у нас на пациент със съмнения за ебола е водеща теми за петъчните вестници.

„Българин, завърнал се преди три седмици от Сиера Леоне, е приет в столична болница с оплаквания, наподобяващи симптомите на ебола, разказа пред Нова телевизия свидетел, чиято майка е била настанена в същата болница, „през няколко кушетки" от въпросния мъж.
Според bTV болният е бил в "Токуда", а после е преместен във ВМА...
Очевидецът, който се представи като Росен пред Нова телевизия, разказа, че след като майка му била стабилизирана, той започнал да се заслушва в разговорите на лекарите, които обсъждали състоянието на другия пациент. Говорели, че анамнезата му е като при малария, имал треска, не се хранил от 20 дни.
След като се прибрал, на Росен се обадила разплаканата му майка, която научила, че преди три седмици пациентът с треската се бил върнал от Сиера Леоне. Това хвърлило в паника всички пациенти на болницата, тъй като Сиера Леоне е сред страните, които са най-тежко засегнати от епидемията ебола.
Министерството на здравеопазването (МЗ) потвърди появилата се информация, че български гражданин със симптоми на вируса ебола е пристигнал от Сиера Леоне и е настанен във Военномедицинска академия за изследвания.
Заболял от ебола българин няма, каза за Фокус д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести. Тя заяви, че има човек, който подлежи на наблюдение и изследвания в момента. „За да се каже, че някой е заболял от ебола трябва да има положителен резултат от лабораторно изследване, каквото все още няма..." - в. „Стандарт".

„Заболяването на 48-годишния мъж, който е приет със съмнение за ебола във ВМА, повече прилича на бактериална инфекция, отколкото на вирусна.
Това показват лабораторните резултати на специалистите от Клиниката по инфекциозни болести във Военната болница, съобщиха преди минути за „Труд" от здравното министерство. Звеното във ВМА е единственото у нас, което може да се справи с болестта.
Ебола е изключително мощен вирус, който живее в трупа на издъхналите от него дори 7 дни след смъртта им. Затова инфекционистите казват, че СПИН и хепатит са като „детска играчка" в сравнение с ебола. Тя се предава чрез телесни течности - кръв, пот, сълзи, урина, слюнка, сперма.
В същото време в Националния център по заразни и паразитни болести в София продължава изследването на взетите проби от върналия се от Сиера Леоне българин..." - в. „Труд".

„Очаква се серум от Германия, който е част от окончателните изследвания на българина със симптоми на ебола, който е настанен във Военна болница, научи "24 часа".
Притеснителното е, че нашенецът, който е пребивавал в Сиера Леоне, е обикалял почти два дни из София, включително в две болници.
В тази връзка 6 човека са хоспитализирани за наблюдение в болница "Токуда", а други четирима все още се издирват от армията и полицията.
Военно-медицинска академия е единственото болнично заведение с нужното оборудване за приемане на пациенти с подобно заболяване..." - в. „24 часа".

Трусовете в банковия сектор остават сред актуалните теми на всекидневниците.

„Премиерът Бойко Борисов е предложил в телефонен разговор на управителя на БНБ Иван Искров да бъде предложен от Министерския съвет за представител на България в Черноморската банка за развитие, научи "24 часа".
Гуверньорът обаче останал обиден от тази покана, тъй като този пост не бил престижен и обикновено се заемал от държавен чиновник, посочен от правителството.
Разговорът се провел ден след като двамата се срещнаха в Министерския съвет по покана на Борисов. На работната си среща тогава двамата са обсъдили обявената ден след това рокада на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете, ситуацията около КТБ, както и стабилността на банковата система, твърдят запознати.
ГЕРБ особено настойчиво иска оставката на Иван Искров още от началото на кризата с КТБ. Преди ден шефката на временната комисия в парламента Менда Стоянова заяви, че тя била израз на морален акт.
Проблемът е, че без поправка в закона за БНБ нито парламентът, нито политическите сили, нито МС може да свали от поста Иван Искров. Това е предвидено в описани подробно случаи, каквито до момента не са налице. Пак в закона са посочени и случаите, при които управителят може сам да си подаде оставката..." - в. „24 часа".

„Софийският градски съд е спрял производството по несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) заради жалба във Върховния административен съд (ВАС) от мажоритарния собственик на банката - "Бромак" на Цветан Василев.
Дружеството се оплаква от отнемането на лиценза на банката от БНБ. Това съобщиха от Софийския градски съд (СГС).
Това означава, че процесът, насрочен за 24 ноември, ще бъде спрян, преди да е започнал, до приключване на спора във ВАС." - в. „Дневник".

"Аферата КТБ" затъва във все по-дълбоко юридическо тресавище. Вчера стана ясно, че ГЕРБ и Реформаторският блок са твърдо против прехвърлянето на влогове и прихващанията по заеми в КТБ. По тази причина днес в парламента да бъдат внесени законови поправки, с които ще се обявят за невалидни договорените през последните месеци сделки на вложители и кредитополучатели в затворената банка. "Ще отменим всички прихващания в КТБ", отсече лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов след среща с Асоциацията на търговските банки, на която присъства финансовият министър Владислав Горанов и шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Той пресметна, че става дума за около 800 млн. лева.
За да бъде сложен кръст на тези сделки, в проекта за актуализация на бюджет 2014 преди второто четене ще бъде вмъкната специална добавка. Отговорник по изработването на текста е Менда Стоянова. Тя пък заяви пред "Сега", че допълненията ще са готови днес, но отказа подробности.Това се случва, след като от месеци юристи, финансисти и политици обясняват, че цесиите, направени до отнемането на лиценза на банката, са съвсем законни операции.
"Всички, които са се нагласили през цесиите - една вторична далавера, и си направиха вече офиси в София да ги чакат, а в същото време се опитват да кажат, че едва ли не някой от нас със смяната във фонда (за гарантиране на влоговете) има интерес от това", поясни Борисов. Договорите за прехвърляне на депозити в КТБ били за общо 1.1 млрд. лева, а прихващанията по заеми - за около 750 млн. лева.
На въпрос редно ли е да се отменят законни сделки с промени в правилата със задна дата, лидерът на ГЕРБ отсече: "Дали са били законни, ще видим. Аз си мисля, че това месеци наред мотаене беше точно с такава цел. Всичко това можеше да стане още при миналото правителство, преди служебното и да беше приключено". Само преди седмица юристи и финансовият министър Владислав Горанов твърдяха, че цесиите са напълно законни..." - в. „Сега".

„Прихващанията с цесии в КТБ ще бъдат отменени и така държавата ще си върне 800 млн. лв. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с Асоциацията на банките в България. На нея участваха също финансовият министър Владислав Горанов, шефът на временната бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и новият шеф на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.
Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни пред "Труд", че за недействителни ще бъдат обявени прихващанията, които са били извършени след поставяне на банката под специален надзор. В момента незаконни са сделки след отнемането на лиценза на банката. Промяната ще стане чрез изменение в Закона за банковата несъстоятелност, която ще бъде внесена днес в парламента. Стоянова допълни още, че направените досега прихващания след цесии не са осчетоводени.
Премиерът допълни, че очаква партиите в парламента да покажат своята добронамереност и да подкрепят предложението.

„Нашата позиция е желязна - ние искаме всичко, което се продаде, (от активите на банката - б.р.) да дойде в държавата, защото тя плаща тези пари. Желязна ми е позицията, не търпи упрек", заяви Борисов.
Финансовият министър Владислав Горанов не пожела да влезе в детайли за отмяната на прихващанията, защото в момента се готвели законовите промени, които щели да станат факт преди второ четене на актуализацията на бюджета. „На практика означава отмяна на прихващанията между влогове и кредити", уточни единствено Горанов вчера...
Отмяна на прихващания не може да се направи, защото със Закона за държавния бюджет не може да се изменя Законът за задълженията и договорите, нито Законът за банковата несъстоятелност", коментира адвокат Стефка Атанасова пред „Труд".
„Дори да стане чудо и да го приемат, тази промяна ще има действие в бъдеще, защото всеки закон действа в бъдеще време, т.е. за сделки, които са сключени, след като законът влезе в сила. Не може да има действие назад. Не може да стане, просто трябваше навреме да се обяви банката в несъстоятелонст и тогава нямаше да може да бъдат извършвани никакви цесии, нито прихващания. БНБ закъсня страхотно дълго с отнемането на лиценза и даде възможност на хората да се възползват от това...
„Не могат извършените сделки, които са били направени - цесиите и прихващанията, да бъдат отменени, с изключение само на тези, при които разделят влога на няколко части, за да могат да хванат гарантирания минимум от 100 000 евро", заяви проф. Огнян Герджиков..." - в. „Труд".

Случаят с „тефтерчето" на Филип Златанов също е сред темите на всекидневниците.

„Докато в Софийския апелативен съд текат пледоариите по делото срещу бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, нов скандал е на път да постави под въпрос за пореден път ролята на прокуратурата в казуса.
Тази сутрин стана ясно, че прожектираните от прокуратурата миналото лято пред журналисти извадки от тефтерите на Филип Златанов са били подправени. На една от страниците неизвестен извършител е преправил инициалите ДП на цифрата 10.
Разликата се вижда при съпоставка на предадените от депутата от БСП Кирил Добрев (и председател на анкетната комисия "Филип Златанов" в предишния парламент) в Би Ти Ви слайдове, които е получил в прокуратурата, и сканирани копия от страниците на тефтера, които бяха публикувани от "Капитал".
Това е поредният знак, че държавното обвинение манипулира информацията от откраднатите преди две седмици тефтери, след като преди няколко месеца стана ясно, че прокуратурата е укрила няколкото страници, на които освен инициалите ДП има и името на депутата от ДПС Делян Пеевски.
Предисторията:
Миналото лято държавното обвинение и лично заместник главният прокурор Борислав Сарафов заедно с тогавашният и.д. градски прокурор Роман Василев направиха прожекция в затъмнената конферентна зала на Съдебната палата на извадки от тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси. На слайдшоуто услужливо подчертани бяха инициалите Б.Б, И.Ф. Ц.Ц, както и отделни разпореждания "да се изчака", "да се удари". Презентацията беше и повод за атака срещу президента Росен Плевнелиев, като прокуратурата няколко пъти натъртваше, че Филип Златанов е прикривал преписки срещу държавния глава..." - в. „Дневник".

„Втори графолог сгъсти кашата с тефтерчетата
Експертът на почерка на Филип Златанов проверявал дали Искра Фидосова не е писала вместо него
Филип Златанов не даде обяснения и на втората инстанция на делото си, защото се чувствал много зле. Той направи криза по време на последното заседание, но прегледалият го лекар съобщи, че нищо му няма.
Все по-големи стават неяснотите около това дали изчезналите тефтерчета на Филип Златанов са изследвани в оригинал и дали кражбата им ще провали делата срещу него.
Валери Костадинов, автор на три експертизи - две по време на разследването и една по искане на съда, не можа да докаже на вчерашното съдебно заседание, че е изследвал оригиналите. Той твърди, че е работил върху един оригинален тефтер, но в същото време се е подписал, че това е било ксерокопие. Костадинов се оправда, че се подписал, без да чете какво пише на листа.
Следователно може да се окаже, че изобщо няма експертиза на оригиналите въпреки твърденията на Костадинов. Извън залата той дръпна реч: "Питам аз "кой е той", който каза, че експертизата на Филип Златанов е правена на ксерокопие върху ксерокопие. В това няма нищо вярно. Този "кой" въведе в заблуждение следствието, следствието заблуди прокуратурата, след което прокуратурата заблуди съда и оттам цялата държава".
Експертът на прокуратурата Стефан Бенчев също не успя да довърши сравнението на почерка на Златанов, тъй като важното веществено доказателство изчезна от колата му при мистериозни обстоятелства. Дали кражбата ще попречи на съда да се произнесе за вината на Златанов, ще стане ясно от решението му, което ще е готово до месец. В крайна сметка съдът не прие експертизата на Костадинов, но отбеляза, че тази от разследването може да се ползва..." - в. „Сега".

„Не само присъда - „невинен", но и тя да бъде оправдателна по всички обвинения. Това се надява да чуе Филип Златанов по делото срещу него за престъпление по служба.
Златанов благодари на своите адвокати, за това че са приели да го защитават. „Това са моите защитници- адвокат Ирен Савова и адвокат Красимир Манов. След целия този обществен натиск, който за всички е ясно, че е в негативна посока по отношение на мен - те имаха куража, смелостта и професионализма да се захванат с това дело, което е с огромен политически привкус", каза Златанов.
„Под политически привкус, имам предвид цялото шоу, което се разиграва. Фокусът е изместен, вместо да се говори за конкретното обвинение, за това което съм осъден на първа инстанция - говори се за някакви тефтери", допълни Златанов.
Въпреки че въпросът кой отговаря на инициалите Б.Б., Ц.Ц. беше зададен многократно, Филип Златанов запаси мълчание." - в. „Стандарт".