Изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов отново са сред водещите теми на вестниците.

„Къде е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов? Това е въпросът, на който вече цяла седмица няма отговор. 58-годишният Сертов бе обявен за национално издирване на 6 декември на обяд, след като предния ден оставил мобилните си телефони вкъщи и излязъл. Оттогава следите му се губят. Преди два дни полицията разпространи номера на автомобила, с който се е придвижвал Сертов, преди да изчезне. От МВР помолиха всички граждани, които имат информация за сребристосив "Опел Астра", модел 2009 г., с регистрационен номер СА 2987 РМ, да се обадят. За последно Сертов е бил видян на столичния булевард "Витоша", където е теглил пари от банков клон, след което се е качил в сив автомобил и потеглил в неизвестна посока.
След като не бе открит в България дори и с хеликоптер, бившият шеф на ДАНС вече се издирва в Гърция. Причината е, че опелът, с който се е движел, е засечен да преминава границата.
Колата е била заснета от камерите на ГКПП Кулата около 19,30 ч на 5 декември. Преглеждат се щателно видеозаписите, за да се види дали Сертов е бил в автомобила, както и дали е имало с него други лица. Гръцките власти вече са предупредени да следят и издирват опела по техните пътища.
Час преди да мине границата, колата, ползвана от Сертов, е засечена от отчитащата трафика камера на Пътната агенция, която е на около километър след зеленчуковата борса до с. Кърналово, по пътя за Петрич..." - в. „Стандарт".

„Властите в Гърция се включиха в издирването на изчезналия бивш шеф на ДАНС Петко Сертов. Започнало е претърсването на райони от граничния Промахон към вътрешността на страната. Акцията стартирала, след като колата на Петко Сертов била засечена да преминава през ГКПП-Кулата и да влиза в Гърция на 5 декември около 20 часа, съобщиха за „Труд" информирани източници. От МВР обаче се въздържаха от коментар.
В четвъртък във вътрешното министерство бе получен сигнал, че „Опел Астра", с който пътувал Сертов, бил засечен край кърналовската зеленчукова борса до Петрич към 18,30 ч в деня на изчезването му - миналия петък. Сивият автомобил с регистрационен номер СА 2987 РМ бил заснет от камера на Агенция „Пътна инфраструктура". По непотвърдена информация още две камери по пътя между София и Петрич заснели опела на бившия шеф на ДАНС.
Веднага започнало преглеждане на записите от всички камери в региона и така се стигнало до граничния пункт. Все още обаче не е ясно дали самият Петко Сертов е бил в автомобила, казаха източници от МВР. В четвъртък през нощта били разпитани дежурните капепейци. Те обаче обяснили, че на пункта се проверяват само личните карти на гражданите на ЕС и те не се регистрират, когато преминават през вътрешните за съюза граници. Граничарите обявили още, че нямат спомен от този ден.
В четвъртък главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че Петко Сертов и преди е пътувал към Гърция, където работел като консултант по проект, а и семейството му имало приятели в южната ни съседка..." - в. „Труд".

„Петко Сертов поискал помощ от французите, след като бил брутално отстранен от ДАНС, но след това се насочил към частния бизнес, разкрива в статия швейцарският в. "Льо Тан".
Според автора Александър Леви отговорът какво може да се е случило със Сертов се корени в развоя на кариерата му. Франкофон и добре образован, през 1984 г. той се присъединява към втори отдел на Държавна сигурност - контраразузнаването, припомня текстът. Твърди се, че тогава отговаря за следенето на френското посолство в София. След падането на режима обаче е на предна линия при посрещане на френските делегации, за да установява мостове между службите. Съдията Жан-Луи Брюгер (френски следовател по контратероризъм - б.р.) си спомнял, че през 1991 г. младият мъж буквално се "хвърлил" в ръцете на французите.
Следващата година заминава за Лион, за Висшата полицейска школа, където се среща с цвета на френските полицейски комисари, както и с експерти като Ален Бауер (съветник по сигурността и контратероризма на бившия президент Никола Саркози - б.р.), който става негов приятел. Близостта му със социалистите го издига до шеф на ДАНС през 2008 г. Именно в апотеоза на кариерата му френските полицаи и дипломати се хвалят със сътрудничество за пример, а "приятелят Петко винаги е готов да направи услуга".
"Близостта с французите обаче не е гледана с добро око от по-възрастните му колеги и предизвиква ревност у по-младите. През лятото на 2009 г. Сертов брутално е отстранен от поста. Депресиран и бездействащ, той чука отново на вратата на посолството, за да поиска помощ, преди да се обърне към частния бизнес. Онези, които са го срещали след това, го описват като разочаровен, убеден, че е предаден от приятелите си и понякога заплашващ да се изповяда. Българската полиция казва, че не изключва нито една следа в разследването. Този път ритуалната формула добива смисъл", заключава статията." - в. „24 часа".

„Петко Сертов е бил председател на тазгодишната „Разузнавателна среща" (The Intelligence Summit) - конференция на бивши висши шефове на специалните служби от цял свят, научи „24 часа".
Всяка година топ разузнавачи и военни експерти се събират, за да обсъждат нови тактики във войната срещу тероризма. Петко Сертов е лице, което е изключително доверено на американските служби, коментират негови бивши колеги.
Бившият шеф на Държавната агенция за национална сигурност, който изчезна мистериозно преди седмица, е работил последно като консултант във фирмата „Обединени енергийни търговци". Както се разбра от разкритията на журналистката Маргарита Михнева и от твърденията на бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, Сертов е бил изключително притеснен от неплатена сделка за ток за 15 милиона евро.
В скандала са намесени две съседни държави - токът е купен от Гърция и е бил доставен в Турция. Според наши източници първият ръководител на ДАНС е съдействал за срещи в София с американски и турски дипломати на своя настоящ шеф Ангел Божилов, за да се реши проблемът...
От посолството на САЩ обаче са категорични че твърденията на Михнева са "едни абсурдни спекулации", и няма никаква истина в тях..." - в. "24 часа".

Работата на парламента също е сред актуалните теми на съботните вестници.

"Народното събрание ратифицира нов заем за 3 млрд. лева, които ще бъдат използвани основно за Фонда за гарантиране на влоговете.
Договорът за заем между България и четирите банки - "ЕЙЧ ЕС БИ СИ БАНК ПИ ЕЛ СИ", "СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ", "СИТИБАНК ЕН ЕЙ" (клон Лондон) и "УНИКРЕДИТ БУЛБАНК" АД - в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори, и "УНИКРЕДИТ БАНК" АГ (клон Лондон) - ролята на агент, беше подкрепен само от четирите управляващи партии - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.
Целта на подписания на 8 декември договор е предоставянето на България на мостови заем в размер на 1 500 000 000 евро, който се предвижда да бъде погасен с постъпленията от планирана емисия държавни ценни книжа (ДЦК) на външните пазари през 2015 година в рамките на средносрочна програма за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари.
Заемът е договорен за срок шест месеца с възможност за неговото удължаване с още шест месеца при лихвен процент, определен на базата на 6м EURIBOR плюс надбавка.
БСП гласува "против", а от ДПС се въздържаха.
Според Румен Гечев от левицата държавата влиза в дългова спирала. Той критикува, че в мотивите на правителството няма обяснение как делът на този дълг от БВП ще започне да намалява. Третата лоша новина е, че от този дълг нито една стотинка не отива за българската икономика, добави Гечев..." - в. „Дневник".

„Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепени от БДЦ, внесоха вчера законови промени, с които мобилните камери на КАТ за заснемане на нарушения отново ще се върнат по пътищата. Отсечките, по които се движат те, обаче ще се обявяват предварително.
Мобилните камери не се ползват от януари т.г., когато ВАС обяви, че употребата им противоречи на закона, тъй като лесно могат да бъдат манипулирани. Управляващите обаче смятат, че забраната е довела до влошаване на пътната обстановка - увеличили са се катастрофите, шофьорите са станали по-недисциплинирани и са създали предпоставки за корупция.
Вносителите на поправката в Закона за движение по пътищата обещават, че местата за контрол чрез автоматизирани мобилни и стационарни технически средства няма да бъдат изненада за шофьорите - местоположението им ще се обозначава чрез опознавателни знаци или ще се оповестява в медиите или на сайта на МВР. А МВР шефовете, които получават жалбите срещу електронните фишове за нарушения, вече ще са длъжни да ги препращат в 7-дневен срок на съответния районен съд заедно с информация за мястото на нарушението, посоката на движението на МПС, разположението на камерата и т.н. Досега процедурата по обжалване вървеше по общия ред и жалбите отиваха първо при полицейския началник, той се произнасяше и ако потвърди наказанието, жалбата отиваше в съда.
Употребата на всички видове автоматизирани средства за контрол по пътищата пък ще се регламентира чрез специална наредба..." - в. „Сега".

„Петнадесет депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и "Български демократичен център" са внесли в  парламента промени в Закона за движение по пътищата, които ще върнат масовото използване на мобилните камери за контрол на скоростта и ще позволят българи, извършили пътно нарушение в друга страна от ЕС, да бъдат санкционирани у нас...
Промените предвиждат преди местата, на които се извършва контрол на скоростта, независимо дали с мобилна или стационарна камера, да бъдат поставени предупредителни знаци, като информацията присъствата и на страницата на МВР. Депутатите предлагат да се запише, че пътните полицаи само поставят "началото и края на работния процес" по контрол на скоростта с мобилна камера, като самият контрол е автоматизиран...
Ако поредната актуализация на пътния закон бъде приета в този вид, глоби за пътни нарушения ще плащат и жителите на ЕС, провинили се в България. Предложенията на вносителите са глоби от други страни да идват за каране след употреба на алкохол, превишена скорост, говорене по телефон, минаване на червено, шофиране без колан и др..." - в. „Дневник".

Спирането на „Южен поток" продължава да е сред най-широко отразяваните теми във всекидневниците.

„Русия официално е уведомила Европейската комисия за спирането на проекта "Южен поток". Вчера руският министър на енергетиката Александър Новак е потвърдил решението в телефонен разговор със заместник-председателя на ЕК, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович. "Министър Новак потвърди пред заместник-председателя Шефчович, че Русия няма повече да продължава работата по реализацията на проекта "Южен поток", се казва в изявление на Европейската комисия.
На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви по време на официалното си посещение в Турция, че при сегашните обстоятелства Русия не може да продължи проекта "Южен поток", включително и за неконструктивната позиция на Европейския съюз. Русия смята да построи втори подводен газопровод към Турция - "Турски поток".

Европейската комисия ще представи в началото на януари предложение за структурата на работната група по осигуряване на енергийната сигурност на бившите страни, участващи в проекта "Южен поток" - Австрия, България, Унгария, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Хърватия.В рамките на тази група ЕК възнамерява да "активизира усилията в Централна и Югоизточна Европа" по диверсификацията на доставките и изграждането на двустранни газопроводи от северната към южната част на Европа..." - в. „Сега".

„Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне следващия понеделник в Берлин с Ангела Меркел, съобщиха от администрацията на германския канцлер. Предвидено е българският премиер да бъде посрещнат с военни почести, а разговорите между двамата ще са посветени на отношенията в Европейския съюз и на проекта "Южен поток" след декларирания от руския президент Владимир Путин отказ от газопровода.
Борисов ще бъде първият премиер, който пристига на официално посещение в Германия, след като Меркел бе преизбрана за осми път за лидер на Християндемократическия съюз. По време на срещата, която се провежда дни преди започващото на 18 декември заседание на Европейския съвет, се очаква Борисов да представи новото решение за "Южен поток", което бе обсъдено от кабинета тази сряда.
Тогава стана ясно, че правителството ще предложи на Европейския съюз да финансира газов център (хъб) на входа на "Южен поток" на българска територия, от който руския природен газ да се разпределя към другите европейски държави. Премиерът възложи на заместника си Томислав Дончев да изпрати предложението до зам.-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марощ Шефчович, като каза, че очаква конкретно "да" или "не" в отговор. "Руснаците да си докарат "Южен поток", ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме, и от там си взимаме газта, не ние, не България, а Европейската комисия я разпределя, общия енергиен съюз", обясни идеята Борисов пред министрите си..." - в. „Дневник".

„Предложението България да строи газов разпределителен център край Варна вече е официално. Министерски съвет изпрати вчера писмо до Европейската комисия, в което подробно се излагат предимствата на изграждането на такъв хъб. Идеята е на премиера Бойко Борисов.
В кореспонденцията българската страна излага предимствата на подобен вариант и посочва, че с изграждането на хъба могат да бъдат подсигурени необходимите количества газ на конкурентни пазарни цени. България изразява и готовност да съдейства на Русия за изграждане на тръбата до българското крайбрежие. С писмото е отправена и официална покана за среща разговор в София между представители на Брюксел и министър-председателя Бойко Борисов.
"От нереализирането на проекта България ще претърпи загуби, съвсем друг въпрос е какви ще бъдат те", каза вицепремиерът Томислав Дончев в парламента вчера. "Не бих ги оценил в категории на милиарди, това че ще има нетни разходи в порядъка на милиарди, не означава, че толкова ще са печалбите за страната ни", коментира още той. По думите му, сумите са доста по-скромни, включително и от бъдещи транзитни такси. "Дори борбата да е за 5 или за 10 милиона евро, когато става въпрос за националния интерес, трябва да бъде проведена", категоричен бе Дончев..." - в. „Стандарт".

„Не е изключен вариантът България да заведе дело срещу Русия заради спирането на „Южен поток". Това съобщи пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев.
„Дори борбата да е за 5 млн. или за 10 млн. евро, когато става въпрос за националния интерес, трябва да бъде проведена", заяви той.
До момента компанията „Южен поток България" е похарчила малко под 100 млн. евро за проекта. 50% в дружеството държи държавният Български енергиен холдинг (БЕХ), а останалият дял е на руската „Газпром". БЕХ внесе 191 млн. лева в проекта в средата на август. Средствата са кредит от Газпромбанк.
Енергийният експерт Атанас Тасев очаква, че наистина могат да бъдат заведени дела срещу Русия, но те няма да дойдат непременно от България или другите страни участнички, а от фирмите, които са подписали договор за строителството на съоръжението.
Междувременно България е изпратила писмо до енергийния еврокомисар Марош Шефчович с предложение край Варна да бъде изграден газов разпределителен център, каза Томислав Дончев. Към него е отправена и покана за посещение в София, при което да бъде обсъдена идеята..." - в. „Труд".