"Южен поток".

"Монитор":

Борисов в Брюксел за "Южен поток" без рамо от НС

Премиерът Бойко Бо­­ри­сов замина вчера за Брюксел, където на срещи на високо равнище ще обсъди кризата с проекта за газопровода "Южен поток", който руският президент Владимир Путин обяви, че спира заради България. В програмата на Борисов за днес са планирани разговори с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, както и с шефа на ЕП Мартин Шулц. Преди да седне на масата за преговори с тях обаче, вчера сутринта премиерът отиде в НС, за да поиска от депутатите обща декларация за "Южен поток", която той да представи и защити пред европейските ни партньори.

 

БНБ.

"Дума":

Съдът отстрани Цветан Гунев от длъжност

Софийският градски съд отстрани вчера от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано. Ако това стане, делото в Софийския апелативен съд е насрочено за 11 декември.

Прокуратурата повдигна второ обвинение на подуправителя на БНБ - за нарушение на служебните му задължения. То е с дата 25 ноември. По време на заседанието на СГС адвокатите на Гунев отбелязаха, че той е на работа от 24 ноември, а на следващия ден му е предявено новото обвинение. Прокуратурата поиска отстраняването от длъжност на Гунев, защото служебното му положение ще попречи на обективното всестранно и пълно изясняване на делото.

 

Протест.

"Монитор":

Артисти протестираха срещу Слави Бинев

Актьори, музиканти и културни дейци протестираха в столицата срещу избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по медии и култура.

Сред тях бяха актьорите Йосиф Сърчаджиев, Владимир Люцканов, Веселин Ранков, Рени Врангова, Александър Морфов, Вальо Йорданов и др. Те се събраха в градинката пред „Кристал”, а минути по-късно те отидоха пред парламента, където блокираха движението по бул. „Цар Освободител“.

Междувременно лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов пък се закани да заведе дело и да осъди за клевета и обида режисьора Александър Морфов.

 

Цигани биха лекарка.

"24 Часа":

Битата лекарка: Удариха ме със седалка от мотопед

Удариха ме със седалка от мотопед по главата, каза пред БНТ битата от роми лекарка от Спешна помощ Ирина Маринова.

„Отидохме в ботевградското село Врачеш по сигнал. Две момчета, бяха със скутер, малък мотор, седяха близо до пътя и ни чакаха. Казаха да караме напред. По пътя имаше огромни дупки, но тръгнахме. Карахме и в един момент се чу страшен удар в линейката. Оказа се, че те са се блъснали в линейката. Слязох да видя какво става и в този момент получих удар по главата със седалката от мотора. Заболя ме главата, имах рана.

 

Снаряд.

"Сега":

МВР евакуира жилищна кооперация в центъра на София заради снаряд

Снаряд е открит във вход на жилищна кооперация в центъра на София. Живущите са евакуирани.
Сигналът е получен малко след 14.30 часа, обясниха от СДВР, цитирани от БНР. Боеприпасът е открит на партерния етаж на жилищна кооперация, която се намира на ул. „Паренсов". На място са изпратени екипи на полицията, районът е отцепен. Хората са евакуирани. Повечето от тях нямат обяснение как е попаднал снарядът в сградата.
Жилищната кооперация е стара и не е изключено да става въпрос за боеприпас от Втората световна война.
Очакват се експерти от Министерството на отбраната, които обезвредят снаряда.