Вестниците в понеделник поместват коментари на британския посланик Джонатан Алън за проблемите  у нас:

„Големият проблем в България е недоброто прилагане на законовите разпоредби като цяло. Това заяви британският посланик Джонатан Алън пред бТВ, като подчерта, че страната ни има някои слаби закони като тези срещу корупцията.
Според него, за да стане факт един смислен закон, е нужно време и много консултации с граждански и бизнес среди, които могат да дадат съвети за реалните последици от дадена разпоредба. Алън даде за пример нов Закон срещу организираната престъпност във Великобритания, чието съставяне отнело 2,5 години - заради консултации и добро обмисляне на текстовете. „А тук в България законите се правят и гласуват за месеци, понякога и 2-3 седмици", посочи дипломатът от Острова.
Той подчерта, че страната ни има голяма нужда от закон за лобизма. „Политиците не вярват, че това е толкова важно. Това обаче е много важно, защото сега няма голямо доверие в политиците в България, а това е опасно за демокрацията"... - в. „Стандарт".

„Джонатан Алън коментира още, че това лято у нас не е било "лято на посланиците, а лято на гражданското общество".
Причината за възникването на протестите - спорното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, британският посланик определи като „голям шок за международната общественост".
"Тогава говорих със сериозни хора , поисках да знам защо е избран и трябва да остане той на този пост. Нито един от тях не ми даде сериозна причина за това. Ако няма такава причина, това е повод за безпокойство. Аз не смятам, че той има квалификациите - защо той при положение, че има по-качествени хора", попита Алън.
В тази връзка той направи вметката, че и в родината му има скандали, „но след тях има депутати в затвора". - в. „Труд".

„Дипломатът подчерта, че това назначение е било важно за българите и именно заради тях Пеевски вече не е шеф на ДАНС...
Той коментира, че в обръщението си за началото на политическия сезон не е казвал, че има проблем с българските закони, а с прилагането им. По думите му законите се променят много бързо и твърде лесно. Според него трябва да има консултации и да се знае предварително какво се случва след приемането на даден закон, за да може хората и бизнесът да планират какво ще трябва да променят в аванс...
Друг ключов елемент за връщането на доверието на хората към политиците е прозрачността, коментира Алън..."  - в. „Дневник".

Всекидневниците поместват и коментари на представителката на ЕНП Дорис Пак за ситуацията у нас:

„Липсата на диалог между правителството и протестиращите срещу кабинета и фактът, че кабинетът разчита на подкрепата на партията "Атака" пораждат известна загриженост на Европейската народна партия.
Протестите в България пораждат безпокойство и много въпроси защо правителството не предприема стъпки за разговори с протестиращите. Те очевидно не са политически фигури, а хора, които изразяват позициите си и търсят разговор с правителството.
Това каза пред журналисти в централата на ГЕРБ Дорис Пак, член на Управителния съвет на Европейската народна партия /ЕНП/.
Тя изрази тревогата си и от това, че правителството, когато гласува решения и закони, разчита на подкрепата на партията "Атака".
"Всички знаем, че това е една расистка и антиевропейска по същество партия, така че ние сме много загрижени за бъдещето на България и ако правителството продължава да разчита на подкрепата на тази партия, считам, че то трябва да си отиде", заяви Пак..." - в. „Сега".

„Сегашното правителство в България е марионетно на социалистическата партия, което разчита на расистка и антиевропейска партия като "Атака". Това заяви председателката на Европейската народна партия-жени и член на бюрото на ЕНП Дорис Пак...
"Дълбоко учудена съм да видя, че хора, които са на улицата не от името на някаква партия, остават нечути от правителството. Това не е вътрешен въпрос, това е въпрос на страна, която е член на Европейския съюз и която получава пари от ЕС. Страна, която иска да се присъедини и към Шенген", подчерта Пак, която е и председател на комисията по култура и образование в Европейския парламент...
"Ние не може да останем безучастни, когато в продължение на 90 дни гражданите на тази държава демонстрират по улиците. Не е вярно и че ЕНП има двоен стандарт и не е реагирала, когато от "Атака" са подкрепяли правителството на ГЕРБ. Има голяма разлика, защото ГЕРБ никога не са били зависими от "Атака" и винаги са имали мнозинство без гласовете на тази партия", каза евродепутатът." - в. „Дневник".

Протестите срещу правителството също заемат подобаващо място във всекидневниците.

„За 94-та поредна вечер недоволни от управлението на правителството на Пламен Орешарски се събраха в района около сградата на Министерски съвет.
Протестиращите отново блокираха движението по бул. „Цар Освободител" и по бул. „Княз Александър Дондуков" в района на площад „Независимост".
Недоволните граждани освиркват кабинета и сградата на Министерски съвет и развяват български знамена и знамена на Европейския съюз. Някои от издигнатите лозунги на протеста гласят - „Безродници, накъде водите народа? Оставка!" „Колко Пеевци ще струпате, докато рухнете?".
В района на Министерски съвет има засилено полицейско присъствие. Някои от протестиращите са с велосипеди..." - в. „24 часа".

„С викове "Оставка" събралите се протестиращи в София обиколиха сградата на Народното събрание, предаде "Фокус". Те излязоха да изразят недоволството си срещу правителството на Пламен Орешарски за 94-та поредна вечер.
Докато обикаляха сградата на парламента, протестиращите освиркваха управляващите, удряха барабани и традиционно развяваха български знамена. Недоволните граждани се спряха за около десетина минути близо до задния вход на парламента като също изразиха недоволството си с викове "Оставка".
Други в знак на протест седнаха на земята. Полицейски кордон обаче не позволи на протестиращите да се доближат до сградата на Народното събрание...
Протестиращите обаче заявиха, че се готвят за кулминация на недоволството на 22 септември, когато се чества независимостта на България, а за 17 септември те подготвят концерт по повод Деня на София." - в. „Дневник".

„ГЕРБ ще продължава да осигурява превоз на свои активисти от провинцията за протестите срещу правителството на Пламен Орешарски в София. Това се зарекоха представители на висшето ръководство на партията пред "Сега". От централата на ГЕРБ са категорични, че няма как да спрат хората, ако те искат да се включат в столичните митинги. Освен това инициативата идвала именно от месните структури, които са подразнени от факта, че БСП и ДПС карат с автобуси поддръжници на кабинета.
Включване на ГЕРБ в протестите не ги компрометира, а твърденията, че Бойко Борисов се опитва да яхне протестната вълна, са пресилени, твърдят от централата на формацията...
Реформаторският блок пък отчита като грешка факта, че някои от лидерите на партиите в него са призовали своите симпатизанти да се включат в протестите в същия ден, в който са го направили и ГЕРБ. Съвпадението, макар и формално, противоречи на възприетата политика от блока за разграничение от бившите управляващи до изборите...
Преди няколко дни зам.-шефът на ДСБ Петър Москов заяви, че оставката на правителството е най-важната настояща политическа задача и всяка подкрепа за това е добре дошла. Той обаче направи уточнението, че съвместна дейност с ГЕРБ за сваляне на кабинета не означава поемане на бъдещи ангажименти..."  - в. „Сега".

Вестниците в понеделник цитират и бившия икономически  министър Трайчо Трайков по темата за българското задкулисие и актуалните проблеми на страната.

„Задкулисието в България следва стриктно целите си - то има говорители, медии, хора в институциите. Когато някой попречи на неговия интерес, се търси начин да му бъде „върнато тъпкано". Така бившият енергиен министър от кабинета „Борисов" Трайчо Трайков обясни пред bTV намесването на името му в спорна приватизационна сделка за EVN, ощетила държавата с 87 млн. лева, според шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

„Тези с обвиненията да дадат и детайли - 87 млн. лева са огромна сума за една пазарна злоупотреба на фондовата борса. Това повдига въпроси за работата на Комисията по финансов надзор, която би трябвало да следи подобни сделки, както и за работата на самата борса. Как е възможно това да стане, дали е ставало и преди, бих искал да знам. Защото Комисията трябва да е одобрила проспекта за сделката, регулира дейността на самата борса. Такова обвинение поставя под съмнение цялата работа на борсата, инвеститорите не биха влагали е нея. Ако е имало възможност за такава злоупотреба, значи Комисията не си е свършила работата", коментира Трайков..."  - в. „Стандерт".

„Трайчо Трайков обясни пред bTV намесването на името му в спорна приватизационна сделка за EVN, ощетила държавата с 87 млн. лева, според шефа на.
„Такова обвинение поставя под съмнение цялата работа на борсата, инвеститорите не биха влагали е нея. Ако е имало възможност за такава злоупотреба, значи Комисията не си е свършила работата", коментира Трайков.
Той уточни, че подобни сделки се поемат и движат от Агенцията за приватизация, а министърът на икономиката няма отношение към нея. Това говорело за „професионална неграмотност" от страна на Стоян Мавродиев.
Трайков уточни още, че не е бил викан от прокуратурата, но ако това стане, той имал много детайли които да разкаже." - „24 часа".