Какво ще се промени в правителството.

Труд":

Коалицията на преговори, Симеон на хорото в Банат

           

     Близо 6000 банатски българи се стекоха вчера на площада в румънския град Стар Бешенов, за да посрещнат лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита.

     Хората тук много му се радват - едни се ръкуваха с него, други го пипаха и прегръщаха, а някои със сълзи на очи му запяха "Край Босфора шум се вдига" и "Шуми Марица", емоционално разказа за визитата на царя народният певец Илия Луков, който го придружава.

24 часа":

Чистката в НДСВ била най-голяма

     Тази вечер тримата големи трябва да кажат последната си дума по промените в кабинета. След цяла седмица гадаене кой министър ще си ходи, закани към замовете им и спорадични срещи между представители на контактните групи на трите партии се очаква довечера Симеон, Станишев и Доган окончателно да разпишат имената.

     Досега никой не е говорил със самите министри, увериха запитани от "24 часа" членове на кабинета. Персоналните промени не се обсъждат в друг формат освен между лидерите, потвърдиха отново партийните им заместници.

     По-рано днес Сергей Станишев свиква извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Очаква се съветът на тройната коалиция да се събере още във вторник, в сряда промените да минат през соцпленума, а в четвъртък да се гласуват от депутатите в последния им работен ден преди празниците.

Отново посрещаме празник с трагедия.

Труд":

По пътищата - черна Цветница

"Все едно бомба гръмна. Изскочих на пътя. Едната кола гореше. Чуваха се викове, писъци и стонове, а мъжки гласове се молеха: "Помощ, извадете ни, умираме". Това разказа вчера 68-годишният Илия Илиев, станал свидетел на смразяваща катастрофа на Асеновградско шосе вчера призори.

     На връщане от дискотека петима младежи изгоряха като факли, а други двама издъхнаха след зверски сблъсък между лек автомобил "Опел Вектра" и минибус "Форд Торнео". Инцидентът, отнел 7 човешки живота навръх Цветница, станал до разклона за пловдивското село Крумово към 5 ч сутринта.

Новинар":

Седем гинат в адска катастрофа край Асеновград

Седем млади хора са поредните жертви на войната, която се води по пътищата на страната ни. Тежка катастрофа стана на пътя Пловдив-Асеновград близо до разклона за село Крумово към 5 ч в неделя, когато две леки коли се сблъскаха челно и петима в едната изгоряха като факли, а в другата загинаха още двама.

Катастрофата бе предизвикана от лека кола „Опел Вектра", която навлезе в лентата за насрещно движение и се блъсна челно с лек автомобил „Форд Торнео", управляван от 23-годишен младеж от Асеновград. След удара опелът се е запалил и в него са изгорели петимата пътници, за които се предполага, че също са от Асеновград.

Искаме още компенсации за АЕЦ „Козлодуй"

Стандарт":

Удвояваме мизата за АЕЦ "Козлодуй"

Удвояване на компенсацията за затварянето на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" иска България, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров във Варна. До 2009 г. страната ни трябва да получи 550 милиона евро, а досега вече са усвоени 350 милиона евро. Надяваме се да се договорим с Европейската комисия да увеличи парите. Ако блоковете на АЕЦ "Козлодуй" работеха, тези 350 милиона евро, които вече са ни осигурени, се връщат на България за около година и половина, обясни Димитров. Затова смятаме, че сумата е малка и сме стартирали преговорите, допълни той. Усвоените 350 милиона евро са преди всичко за модернизация на АЕЦ "Козлодуй" и за енергийна ефективност.

„Дума":

Искаме двойна компенсация за III и IV блок

България иска от Европейската комисия (ЕК) увеличение на финансовата компенсация за затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Преговорите вече са започнали. Разчитаме средствата да бъдат поне удвоени, каза министър Димитров. Компенсацията е 550 млн. евро до 2009 г., като до момента от тях са усвоени около 350 млн. евро. По думите на министъра, ако блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" работеха, тези 350 млн. евро, които вече са осигурени, се връщат на България за около година и половина. Според него, ако потреблението на ток в страната бъде намалено до средното в ЕС, това ще означава то да бъде намалено 10 пъти.