24 часа"

С 20% по-ниска цена на търг? До 5 дни се дава обяснение

До 5 дни фирма, която е подала оферта с над 20% по-ниска цена, трябва да се обоснове защо го е направила. Това изискване въвежда новият Закон за обществените поръчки, който е публикуван за обществено обсъждане.

Въвежда се цял раздел "Необичайно ниска оферта". Това е ценово предложение, което е с 20% по-благоприятно от осреднената оферта на останалите кандидати.

„Труд"

Министерските заплати вече няма да се вдигат на всеки три месеца

Заплатите на министрите няма да се вдигат на всеки три месеца, както е в момента, съобщи Нова тв. Предвижда се занапред доходите на висшите държавници да не са вързани със средните заплати в обществения сектор, които националната статистика отчита.

По информация на Нова телевизия предварителните разчети залагат доходи между 2 и 5 хиляди лева - от заместник- министър до премиер. В Министерството на финансите все още правят разчети.

„Стандарт"

Джихадисти са били арестувани в България

Джихадисти са били арестувани в България в края на миналата година, съобщава Нова телевизия. Установено е, че са имали връзка с 11 радикални мюсюлмани, които са задържани при голяма акция срещу "Ислямска държава" в Испания.

Информацията е на каталунската полиция. Според властите, арестуваните в няколко града около Барселона джихадисти са изпратили бойци към Сирия и Ирак.

„Монитор"

Билкарската мафия върти 60 млн. лева

Билкарската мафия у нас върти 60 млн. лева годишно от бране, изкупуване и продажба на билки. Това показва проучване на „Монитор" сред едни от най-големите официални търговци на този вид стока у нас, които са ощетявани от хората, работещи предимно в сивия сектор.

Официалните данни показват, че по документи фирмите докарват до 20 млн. лв. оборот на хартия. До внасяне на на данъци в хазната обаче почти никога не се стига, тъй като търговците често декларират че стоката излиза зад граница и ще бъде обложена в другата страна. Най-често това са страни от ЕС, с които имаме спогодба за избягване на двойно данъчно облагане. Според търговците циганската мафия е изцяло в нелегалност и държавата губи стотици хиляди левове годишно, тъй като тези берачи и изкупвачи не са регистрирани и не декларират целия обем на дейността си. Освен това ромите работели в пълен разрез с всички правила.