„24 часа"

Психиатърът на Заека: Шизофренията му е много съмнителна

Марио Любенов-Заека, вторият заподозрян за убийството на Мирослава от Перник, вероятно симулира, че е болен от шизофрения. Това заяви психиатърът Роберт Крумов, който го наблюдавал година и половина.

"Дойде при мен с куп епикризи през 2009 г. Признаци на шизофрения обаче не е проявявал", категоричен е Крумов.

Ако назначената експертиза потвърди, че при убийството Любенов не е разбирал какво прави, няма да бъде съден.

"Ще бъде наказан представителят на Главна дирекция за борба с организираната престъпност в Перник заради отношението му към семейството на убитата Мирослава."

Това заяви вчера министърът на вътрешните работа Цветан Цветанов по БНТ. По-късно МВР съобщи, че е образувано дисциплинарно производство срещу Христо Златков.

„24 часа"

Евтина почивка с карта от фирмата

Карта за  почивка от фирмата, също като при социализма, е начинът българинът да почива евтино на море това лято.

Системата, при която работодатели запазват нощувки в хотелите, за да ги ползват работниците им, преживява разцвет, разказа Румен Драганов от Института за изследвания и анализи в туризма. Според него през 2012 г. има двойно увеличение на фирмите, които договарят пряко с хотели почивката на работниците си.

"Това е най-евтиният вариант за морска ваканция на българите. При него хотелите дават 30-40% отстъпка от цените си на рецепция", обясни Драганов. Според него така през 2012 г. ще почиват поне 8% от работещите българи.

Системата с картите за почивка не товари фирмите, защото те реално не плащат нищо на хотелиерите. Компаниите само договарят брой легла, които ще ползват през сезона, а след това работниците плащат цената на почивката. Предимство за фирмите било и че така лесно се координират летните отпуски на служителите. Хотелиерите пък били доволни, че си осигуряват заетост на леглата независимо от това в кой етап на сезона са нощувките.

„Труд"

Левът бори еврото в сделките с имоти

Българският лев се опитва да измести еврото в сделките с имоти. В последните месеци на миналата година за първи път от години насам се появява засилено желание сделките да се сключват в левове. Това коментира вчера изпълнителният директор на "Адрес Недвижими имоти" Георги Павлов.

Около 40% от наемите вече се договарят в левове, допълни маркетинг мениджърът на компанията Калоян Богданов. При покупко-продажбите засега делът на тези сделки бил минимален - 4-5%. Все по-често обаче продавачи се консултирали за валутата, в която да оферират имотите си. Стабилността на националната валута и по-високите лихви по депозитите в лева са основната причина за новата тенденция.

„Труд"

Депутатът Язов е №1 по пътувания

673 441 лв. Точно толкова е изплатило през 2011 г. Народното събрание на депутатите, пътували в служебни командировки зад граница. Това сочи справка, предоставена на "Труд" от администрацията на парламента по Закона за достъп до обществена информация.

Ако големите разходи за командировки в чужбина са логични за председателката на парламента Цецка Цачева, както и за заместника й Георги Пирински от БСП или за синия Асен Агов (първият българин, избран за зам.-председател на Парламентарната асамблея на НАТО), то повече от странно е, че призът за "пътешественик №1" се полага на депутата Константин Язов от ГЕРБ.

„Стандарт"

Ново жилище само в лева

Левът е на път да пребори еврото на пазара на жилища. Собствениците на апартаменти все по-често обръщат гръб на общата европейска валута и държат да им се плаща в български банкноти. Тенденцията започна да се очертава ясно в последните три-четири месеца на миналата година. Очакваме тя да се задълбочи през 2012 г., съобщиха от "Адрес Недвижими имоти". Левът става предпочитана валута по няколко причини. Първата е разколебаното доверие в еврото заради дълговата криза. Втората са по-високите лихви, които банките дават за депозитите в левове. Те са важни за продавачите, защото повечето от приходите от недвижими имоти се слагат на влог в банка. Квартирите също започват все по-често да се обявяват в левове. Около 30-40% от наемите се плащат в родна валута.

 

„Стандарт"

Сергей не дава БСП без бой

Към истинска битка за лидерското кресло на "Позитано" 20 тръгнаха червеният шеф Сергей Станишев и президентът Георги Първанов. "Уважавам Георги Първанов като държавен глава и като човек, който преди 10 години бе решаващият фактор да бъда избран за председател на БСП.

 

„Монитор"

Хазяите разлюбиха еврото

За 40% от даваните жилища под наем у нас хазяите искат левове, а не евро. Това сочи проучване на посредническата агенция „Адрес".

„Заради кризата в еврозоната все повече наемодатели предпочитат да им се плаща в родна валута, а не в евро", каза Калоян Богданов, маркетинг мениджър в „Адрес". Според брокера друга причина да се предпочитат левовете са по-ниските лихви по депозитите в евро в българските трезори. Много от банките съветват своите клиенти да спестяват в лева заради по-изгодните лихви.

 

„Монитор"

Час по порно след уроците в клас

Учениците прекарват по 30 часа седмично онлайн, от които над 1 час в порносайтовете. Това сочат данни от проучване на Фондацията за защита на детето в интернет „Делфин". Според изследването децата сърфират средно по 3 часа седмично в сайтовете за запознанства. Големи опасности за подрастващите крие и онлайн гигантът Facebook, в който са регистрирани около 100 000 педофили, сочат още данни от проучването.

„Най-честите ни сигнали през изтеклата година са за детска порнография и забранено съдържание за възрастни, които са достъпни в сайтове за подрастващите", коментира Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет.

 

„Монитор"

Майка изгоря с двете си деца

Майка изгоря с двете си деца при пожар в стара кооперация близо до „Женския пазар" в столицата.

25-годишната Селиме, която била родом от Бургас, отседнала с цялата си рода в стара постройка на кръстовището на ул. „Кирил и Методий" и „Стефан Стамболов". През нощта срещу понеделник обаче тя била сама на таванското помещение, заедно с 5-годишния си син Стефан и братчето му Михайл, което било на 5 месеца.

„Нямахме ток. Топлехме се като всички останали - с печка на дърва. Селиме продаваше метли и изкарваше по два лева на ден. Кое да прави по-напред - да си храни децата ли, или ток да плаща.

 

„Сега"

Икономиката се крепи на емигрантски пари и еврофондове

Чуждите инвестиции продължават да намаляват драстично, а икономиката ни все повече се крепи на усвояването на еврофондовете и на парите, които работещите в чужбина пращат на близките си или влагат в имоти, коли и бизнес в родината. Такава картина оформят статистиките на БНБ, НСИ и правителството.

За 11-те месеца на миналата година преките чуждестранни инвестиции у нас са едва 740 млн. евро - почти двойно по-малко в сравнение с януари-ноември 2010 г., сочат данните на БНБ, огласени вчера. 1/7 от тази сума се дължи на приватизацията на холдинга "Булгартабак". Прогнозата на кабинета, че през 2011 г. ще успее да привлече 1.9 млрд. евро задгранични капитали, очевидно е била съвсем несъстоятелна.

„Дума"

Кабинетът търсел 4,5 млрд. евро заем

Българското правителство води преговори за голям заем, част от който е предназначен за Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), съобщи вчера сайтът Биволъ, като се позовава на източници в европейските банкови среди.

Проведени били консултации с френски и немски банки за 4,5 млрд. евро, като 2 млрд. от тях ще са за участието на България в ЕФФС, а останалите 2,5 млрд. за вътрешни разходи.

Вноската в ЕФФС всъщност играе ролята на смокиново листо за останалите 2,5 млрд. евро, нужни на правителството, което напълно е изчерпало фискалния резерв, коментирали пред Биволь източниците. Но без вноската в ЕФФС никой няма да даде такъв заем на България. Ако обаче страната участва в стабилизационния фонд, заемът фактически щял да се гарантира от него и шансовете България да получи 2,5 млрд. допълнително били по-големи.