Прекъсването на преговорите между Гърция и Еврогрупата и вероятността  южната ни съседка да напусне еврозоната са сред водещите теми на неделните вестници.

„Министрите на финансите на страните от Еврозоната отхвърлиха разширяването на програмата за кредитиране на Гърция след 30 юни, след като Атина обяви референдум относно предложенията за реформи от страна на кредиторите, предаде АФП...
След новината за референдума много гърци са се наредили днес на опашки пред банките, предаде междувременно АП. Ройтерс посочва, че не се наблюдава паника пред банките, по-голямата част от които са затворени в събота. Гръцката централна банка прави всичко, за да осигури доброто снабдяване на банкоматите с банкноти и няма да има прекъсване, увери институцията в съобщение днес. Правителствени представители увериха, че няма плановете за налагане на контрол над капиталите, което би ограничило тегленията..." - в. „Сега".

„Планът за финансово подпомагане на Гърция ще приключи на 30 юни, след като Атина отхвърли предложенията, направени от кредиторите за избягване на дефолт по плащанията и обяви референдум за началото на юли.
Приемайки, че Гърция е прекратила преговорите, председателят на Еврогрупата Йорен Дейселбьом заяви, че спасителната програма ще приключи във вторник вечерта.
Министрите на финансите се събраха веднага, но без Гърция, за да обсъдят последиците от това решение, което приближава страната до дефолт по плащанията.
Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис увери, че страната му ще продължи да се бори за постигане на споразумение с кредиторите си. Той предупреди, че има опасност отказът на еврогрупата да продължи след 30 юни плана за финансово подпомагане на Гърция, да нанесе постоянна вреда на еврозоната...
Самият Дейселбьом определи направеното от гръцкия премиер Алексис Ципрас съобщение за предстоящ референдум по исканията на кредиторите като достойно за съжаление решение за Гърция и посочи, че то затваря вратата за продължаване на дискусиите. "Изненадан съм много негативно от новината", подчерта Дейселбьом...
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле смята, че със съобщението за свикване на референдум по плана за подпомагане на страната, гръцкото правителство едностранно е прекратило преговорите с кредиторите - МВФ и ЕС. За момента вече няма основа за преговори. Никой от колегите, с които говорих, няма представа какво може да се направи сега, добави Шойбле по-рано при пристигането си за съвещанието на Еврогрупата в Брюксел. Според Шойбле, Еврогрупата няма план "Б" за Гърция..." - в. „Преса".

„На въпрос дали има нещо, което Гърция може да направи, за да остане е еврозоната, Йерун  Дейселблум заяви: "Гръцките депутати трябва да разберат, че пакетът не е завършен - няма цялостен пакет от Еврогрупата - и трябва да разберат рисковете през следващите седмици. Съжалявам за тези рискове, но те са там.
Гръцкият парламент трябва да разбере къде точно се намираме в този процес, ако са били надлежно информирани за програмата, и какво предстои. Само тогава те могат да вземат "мъдро решение"."
Дейселблум добави, че само управителният съвет на Европейската централна банка може да реши дали да предостави спешна финансова помощ на гръцките банки, ако те се нуждаят от такава.
"Гръцкото правителство трябва да изпълни задълженията си към своите кредитори. Това задължение няма да изчезне", заяви той..." - в. „Дневник".

„Гърците масово теглят пари, пазаруват и зареждат гориво у нас. Паника обзе комшиите, след като премиерът Алексис Ципрас поиска светкавичен референдум за мерките, които предлагат кредиторите на Атина. Народът в южната ни съседка обсади тамошните банкомати и бензиностанции. Жителите на Северна Гърция обаче атакуваха наред пограничните ни градове и села от Сандански до Гоце Делчев. Повечето теглеха левове, за да напълнят багажниците и резервоарите. Част от комшиите пък сменяха банкнотите в евро. Така поне родните търговци останаха доволни от хаоса, който води до броени дни към фалит на Гърция. Европа бе потресена днес от Ципрас и отказа всякакъв компромис за спасителния план, предложен на Атина.
Атина си затвори вратата за по-нататъшни преговори, отсече шефът на еврогрупата.
Чашата на търпение на Европа спрямо Гърция започна да прелива. Международните кредитори вчера казаха "стига" на правителството на Алексис Ципрас, което шокира страната си и ЕС с идеята да проведе референдум на 5 юли за спасителния план. И ако цяла седмица ЕК, ЕЦБ и МВФ показваха търпение, вчера то започна да се изчерпва. Финансовите министри от еврозоната отказаха да удължат поисканото от Атина едномесечно удължаване на срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни. Именно на тази дата Атина трябва да извърши плащане на 1,5 млрд. към МВФ или е заплашена от фалит и излизане от еврозоната..." - в. „Стандарт".

Задръстванията по националните  пътища, ремонтите и сроковете за тяхното приключване също са сред темите на всекидневниците.

„Километрични задръствания се образуваха в Кресненското дефиле, където се извършват ремонтни работи и почистване около активизиралото се през март свлачище.
Трафикът е изключително затруднен. Автомобилите се пропускат поетапно, като в участъка има полицаи, за да регулират движението, съобщи агенция "Фокус"...
"Колоната се движи с до 20 км в час, с чести спирания. Тирове, автобуси, автомобили - по много от всичко в посока от Гърция към България", казва Чавдар Димов в писмо до редакцията...
От 5 март в участъка е въведен обходен път, заради свличане на скална маса. От няколко дни се работи по изместване на самото пътно платно.
Вероятно движението ще бъде възстановено в началото на юли, но засега, превозните средства преминават по черен път, което забавя движението..." - в. „Дневник".

„Ремонтите по пътищата трябва да приключат до 1 юли. Това е графикът на строителите и изпълнителите относно големите ремонти по магистралите, заяви вчера строителният министър Лиляна Павлова.
Тя обясни, че там, където не може да се приключи, ремонтите ще се замразят и ще се освободи движението, за да може трафикът през юли и август да е безпрепятствен. „Тук има и два важни елемента - в момента ремонтираме около 50 км от магистрала „Тракия" и всички тези участъци, които са вече готови, а тези, които се ремонтират още, ще бъдат завършени. Други от участъци ще започнат изцяло през септември.
Има един малък участък от около 2-3 км, с който може да имаме проблем с маркировката за 1 юли. И то е, защото валят дъждове", каза Павлова. Другият важен нюанс били виадуктите. Чисто технологично времето за ремонт на един виадукт отнема много повече от 2 месеца, тъй като изцяло подменяме основи и изолация. Те ще са готови за есента." - в. „Труд".

Вестниците отделят място и на местните избори.

„Цветанов: ГЕРБ се стреми да спечели в над 100 общини
ГЕРБ има амбиция да увеличи присъствието си в местната власт. „Към настоящия момент имаме 94 кмета на общини, стремим се да бъдат над 100. Имаме 1601 общински съветници, стремим се да бъдат над 1700 и това означава, че партия ГЕРБ действително ще бъде основополагащата за развитието на регионите", обяви Цветан Цветанов в Смолянско. Номинациите текат в момента и трябва да приключат до 25 юли. От проведените до момента събрания по места се виждало, че около 97% от сегашните кметове ще продължат своя мандат." - в. „Сега".

„Все още е твърде рано да коментираме избори и кампании. Това каза пред журналисти Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, преди откриването на 12-ата Олимпиада на бизнес лидерите, относно обявения краен срок до 26 юни за номинациони събрания за кмет на община и кметове на кметства, предаде Фокус.
„Не следя сроковете. Мисля, че вече са приключили почти навсякъде събранията на местните структури на ГЕРБ. Това разбира се е само първата стъпка, след това имаме още процедури, така че има време до есента", посочи Фандъкова. Тя благодари на колегите си от ГЕРБ. „Доста номинации разбрах, че има за моята кандидатура. Но за мен все още е твърде рано да коментираме избори и кампании", уточни тя и добави, че в момента има твърде много работа. „На много места в София се работи и имаме огромни проекти и притеснения. Моите усилия са насочени към това да се работи много активно, за да може нещо да остане за града", обясни тя..." - в. „24 часа".

"Столичната организация на ДСБ номинира Вили Лилков за кандидат-кмет на София, а водач на листата за общински съветници ще бъде бившият енергиен министър в първото правителство на Борисов Трайчо Трайков...
Изненадващо на Общото събрание на "тъмносините" не присъстваше председателят на партията Радан Кънев..." - в. „Преса".

В. „Труд" дава обяснение за отсъствието на Кънев:
„Агенция пусна снимка: Радан Кънев пие бира на Халкидики
В момента Радан Кънев се изтяга на баровския курорт Каламици в Гърция, гръмна ПИК.
Агенцията подкрепя информацията със снимков материал
"Политикът е видимо доволен! Около него не е премиерът на Гърция Ципрас, а празни шишета от бира!
Сменил е официалните доспехи с потник на морски райета! Погледът му вече не е толкова угрижен..."

Вестниците отделят място и на гей-парада, който се проведе в столицата.

„Полиция и жандармерия охраняват ежегодното шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) - „София Прайд". То се провежда в София за осми път.
Още в 17 часа хора с различна сексуална ориентация и техни приятели дошли, за да ги подкрепят, започнаха да се събират около паметника на Съветската армия.
Малко след 18 шествието тръгна по своя предварително определен маршрут: от сборния пункт по бул. "Цар Освободител", надясно по бул. "Васил Левски", бул. "Кн. Ал. Дондуков", пл. "Независимост", бул. "Цар Освободител", до Паметника на Съветската армия.
Парадът приключи за час, от полицията не съобщават за нарушения на обществения ред..." - в. „Стандарт".

„Фокусът върху тазгодишният прайд е върху дискриминацията спрямо ЛГБТИ хората в образователните институции. Данни на организаторите сочат, че с този проблем са се сблъсквали много нехетеросексуални и трансполови хора. Те смятат, че проблемът е осезаем и във висшето образование и трябва да му се обърне повече внимание.
Тази година шествието бе подкрепено от общо 18 посланици на различни държави, част от които присъстваха на него.
Припомняме, че по-рано в столицата се проведе контрапротест на шествието, организиаран от националисти..." - в. „24 часа".