24 часа"

Уж болен, Росен Животното прибран в затвора от плажа

Един от най-известните фенове на ЦСКА - Росен Петров-Животното, бе вкаран в затвора в четвъртък след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от прокуратурата. Заради отлагането на изпълнението на присъдата му от 5 г. и 3 месеца по здравословни причини шефът на спецпрокуратурата Светлозар Костов е заплашен от дисциплинарно наказание.

Животното бил задържан в сряда, докато бил на почивка в Несебър, а вчера го вкарали в Централния софийски затвор.

. „Труд"

Страх в Лесидрен от автоидиотите

"Тук е мафия като в Сицилия! Всеки мълчи, защото ще има отмъщение". Това заяви пред "Труд" жителка на ловешкото село Лесидрен, където във вторник вечерта при автомобилна гонка бяха прегазени две 16-годишни деца - Велислава Цанкова и Марино Цветанов.

Балканджийското село е сковано в страх, защото летовниците ще си отидат, а местните 10-12 младежи, които редовно устройвали родео с колите си, ще останат да безчинстват. "Те са нагли, защото са безнаказани. Преди три дни в един часа през нощта възрастната ми майка излязла да им направи забележка, че свирят с гуми и вдигат шум по центъра, а те я напсували и заплашили да я пребият", разказа д-р Марин Чернев.

„Стандарт"

Жалим се на трима при проблеми с парното

Трима души приемат оплакванията ни от проблеми с парното и сметките за него в София. Омбудсманите, пред които ще търсим справедливост, бяха представени днес от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков. За поста след конкурс са избрани две дами и един кавалер. Гергана Николова е завършила право в Югозападния университет, а Ралица Илкова е юрист, обучен в СУ "Св. Климент Охридски". Тя е работила 8 години в правен екип в Центъра за пострадали от корупция към асоциацията "Прозрачност без граници". Третият омбудсман е Деян Дянков, завършил българска филология и работил в отдел "Жалби на клиенти" в един от мобилните оператори. В избора на кандидатите са участвали представители на всички политически групи в СОС, обясни Герджиков. Освен да разглеждат подадените сигнали, важна част от работата на тримата ще и обсъждането на въпроси, отнесени за решаване пред съд. Те ще могат да осъществяват помирителни услуги, чрез които могат да се постигнат споразумения за извънсъдебно договаряне, допълни Герджиков.

„Монитор"

Армията продава автопарка си от соца

Целият автопарк на родната армия от времето на соца е обявен за продан. Във военните бази купувачи чакат какви ли не соцвозила, събуждащи спомени от преди десетилетия.

На тезгяха са извадени камиони Зил, ГАЗ-63, Ифа, Камаз, Роман, ЯАЗ, Прага и гордостта на съветската армия КРАЗ 255Б. Продават се дори произведени в Петербургския завод трактори Кировец К-701-модел от 1975 година, както и булдозери, електрокари, 12-тонен валяк Дира, както и многофункционална верижна машина за разчистване на пътища ВАЗ БАТ-М, която съчетава снегорин и кран в едно. Мераклиите да се сдобият с ретро машина на соцблока могат да си сглобят цял Москвич или УАЗ, за каквито МО е съхранило скоростни кутии и дори двигатели.

„Сега"

България хвърля на боклука 670 000 тона храна годишно

В България има много гладуващи хора, страната ни е трета по бедност в Европа, а в същото време се изхвърлят огромни количества храна. Средностатистически всеки българин праща на боклука по 90-100 кг напълно годни за консумация продукти. Това съобщи вчера Цанка Миланова, директор на Българската хранителна банка (БХБ). БХК е организация, която се опитва да "спаси" годната храна и да я изпрати на нуждаещите се.

„Дума"

Отлив на туристи от всички пазари

Българските туроператори търпят големи загуби заради спада на чуждестранните туристи, който през първите шест месеца на годината е 16 на сто, или около 280 хил. туристи. Това заяви вчера Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). По оценки на организацията има спад на почти всички важни пазари.

Байков каза, че туризмът у нас е в криза и това ясно трябва да се каже, но тя не е вследствие на кризата в Русия и Украйна. Според него е обезпокояващо и това, че делът на туристите от ЕС непрекъснато намалява и в момента е около 50%. Тази тенденция ще се задълбочи, ако не се предприемат мерки на ниво Министерски съвет", заяви експертът.

„Капитал дейли"

Гонка, която държавата губи

Двете жертви на гонката в Лесидрен не са първите, загинали там. Дори попът на селото, оказва се, е станал жертва на подобна трагедия. След трагедията с децата кметът на Лесидрен Борис Нешев се оплака пред всички медии, че е подавал многократно сигнали, но никой не е обърнал внимание. "Тогава имаше едни изпълнения на площада, свиреха с гуми и аз исках да ги хванат полицаите, защото ни бяха казали, че трябва или да ги хванат на място или някой да свидетелства", допълва той пред "Фокус". "Когато дойдоха на другия ден, отидохме до едно заведение в центъра на селото, но никой не искаше да стане свидетел". Кметът описва как дори били качени клипчета в интернет, но полицаите можели единствено да съставят протоколи.

„Новинар"

Осигурено е финансиране за 12 нови метростанции

София се приближава към това да има трети лъч на метрото. Вече е осигурено финансирането за 12 от станциите на бъдещата отсечка.

Става дума за осем станции - от Малък градски театър „Зад канала" до жк „Красно село" и за още 4 станции от „Красно село" през жк „Овча купел" до жп линията София - Перник.

Това съобщи шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, който заедно с кмета Йорданка Фандъкова провери изграждането на разширението на метрото при бул. „Черни връх". Той допълни, че се предвижда търг за закупуването на още 10 метровлака.