24 часа"

Лазаров остава главен секретар и при новия Закон за МВР

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров ще остане на поста си и след приемането на новия Закон за МВР. Това научи "24 часа" от три независими един от друг източника, след като днес Народното събрание прие на второ четене текстовете.

Няма да се сбъднат очакванията за смяна на висшата професионална фигура в МВР, въпреки че новият закон увеличи изискванията пред кандидатите. Досега условието бе 7 г. професионален стаж, 1/3 от които - на висша ръководна длъжност. Според приетия днес закон главен секретар може да е лице, работило в системата 10 години, половината от които - на ръководна длъжност.

„Труд"

Премиерът към правосъдния министър: Сложете Червея на масата на ВСС

Премиерът Бойко Борисов настоя въпросът със съдийските разрешения на СРС-та по разработката „Червей" да бъдат сложени на масата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Правосъдният министър трябва да си изясни няколко неща, които съответно с ВСС да бъдат коментирани. Това касае съдийските разрешения", казва премиерът на вчерашното заседание на Министерския съвет. От стенограмата се разбира, че Борисов дава няколко задачи на министъра на правосъдието Христо Иванов. Една от тях е да участва в заседанието на парламентарната комисия за контрол на СРС. „Това са много тежки констатации (в доклада на Бюрото за СРС - б.а.) - няма да ги наричам нито престъпления (...), според мен трябва да го свикаш ВСС и тази тема да я сложите на масата". След това премиерът запита: „В този сървър има много лица, но няма кое лице да информираш. Аз не знам има ли практика,

„Стандарт"

Оставка на борда часове преди инцидента с Фалкон-а

Изпълнителният директор на Авиоотряд 28 е подал оставка в сряда часове преди инцидента с правителствения „Фалкон". „Надявам се да е случайно съвпадение", каза по време на извънредния брифинг на правителствения терминал транспортният министър Ивайло Московски.

Причините за оставката на шефа на Авиоотряд 28 са несъгласие с финансирането на Авиоотряда, посочи Московски. За мотивите е информирано и министерството на финансите, но нямаме положителен отговор, отбеляза Московски. По думите му става въпрос за дефицит от 600 000 лв. Преди да напусне шефът на Авиоотряда е заявявал,че финансовите средства, с които разполага, не би могъл да поддържа нормална кондиция на отряда. В момента изпълняващ длъжността е директорът по експлоатацията, уточни транспортният министър. Информирам ви, за да не тръгнат спекулации и се надявам това да е просто случайно съвпадение, каза още Московски. И посочи, че двата случая нямат връзка.

„Монитор"

Дъжд от камъни едва не затри семейство

Младо семейство с бебе оцеля като по чудо, след като паднали камъни се стоварили върху колата им по пътя към туристическата атракция Чудните мостове в община Чепеларе.

Шофьорът Андрей Цеков от пловдивското село Граф Игнатиево едва успял да овладее автомобила, в който били съпругата му Иглика и синът им на година и половина. Въпреки съветите, че нямало смисъл да си търси правата в съда, младият мъж, който е родом от македонския град Скопие, решил да направи точно обратното. Целта му била общината да обезопаси срутищата, за да няма в бъдеще пострадали невинни туристи.

„Сега"

Планираният 8 млрд. евро нов външен дълг взриви парламента

Решението на кабинета да предложи тригодишна програма за поемане на външен дълг в размер на 8 млрд. евро и с това да си спести влизането в парламента при всяка нова емисия предизвика емоционален скандал в парламента. Според БСП искането е скандално и по-същество означава парламентът да капитулира и да даде празен чек на кабинета за реализиране на дефицити и за затъване в дългове.

„Дума"

МВР погва и помислите за престъпление

МВР погва и помислите за престъпление. Ако службите получат информация, че някой обмисля да извърши престъпление, трябва да го спрат, гласи текст в Закона за МВР. Според БСП е нужно освен мисъл за престъпление да има и някаква подготвителна дейност за извършването на закононарушение. Този текст е сътворен от "боледуващ замисъл", заяви Михаил Миков. Не знам откога се преследва и се наказва замисъл за престъпление като условен процес, допълни Филип Попов. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подкрепи Миков. И според него помислите не са повод за носене на наказателна отговорност.

Депутатите гласуваха главният секретар на МВР да се назначава от президента, а ГДБОП да се върне в структурата на вътрешното министерство, както беше при първото правителство на ГЕРБ.

„Капитал дейли"

Закон въвежда огромни глоби за борсови собственици на земя

Депутатите окончателно сложиха глоби, ако земеделски земи или гори са собственост на чужденци или компании с чуждестранно участие извън ЕС. Забраната беше гласувана при предишния парламент преди почти година, но нямаше предвидени санкции. Сега се въвежда глоба от 100 лв. за всеки притежаван неправомерно декар земя, която освен това не е еднократна.

Извън общия проблем с ограничаването на чуждите инвестиции една специална група фирми - публичните дружества за инвестиции в недвижими имоти, се удрят особено силно от законовия текст. Те няма как да контролират кой купува от акциите им на борсата и логично сред вложителите винаги може да има и един чужд собственик. Новите текстове означават, че най-големият публичен фонд за земеделска земя ще трябва през май да плати първа глоба от 22 млн. лв., а три месеца по-късно (след като отново има един "недопустим" акционер) ще дължи нови 66 млн. лв.