Опасността от тероризъм е водеща тема за съботните вестници.

„Шефовете на службите за сигурност са имали среща с премиера Бойко Борисов, съобщи Нова телевизия. Очаквано тя е била при закрити врати и е била с повод атентатите във Франция...
В същото интервю Борисов похвали работата на спецслужбите. "Още повече в последните дни те работеха много активно. Работиха много добре, активно, справиха се добре", посочи той, от което се разбра, че е бил предотвратен инцидент у нас, за който обаче Борисов твърдо заяви, че няма да говори.
"По тези теми е хубаво изобщо да не се говори, просто само исках да им кажа, чрез вас, и на хората, че много се постараха колегите, свършиха добра работа", каза лаконично премиерът.
В анализ на случилото се в Париж той коментира, че терористичните атаки са категоричн знак, че не трябва да се търси етническо противопостовяне. Той призова българите да не се поддават на тези настроения..." - в. „Дневник".

"България не е изолирана от кръга държави, заплашени да са следващите жертви на радикалния ислям". Това каза пред TV7 експертът по национална сигурност проф. Димитър Йончев.
Той обясни, че случилото се във Франция трябва да бъде ясен сигнал за родното разузнаване и контраразузнаване да не подценява предупрежденията на партньорските служби.
"Атаката в редакцията на "Шарли Ебдо" е лишена от почерка на ислямистките терористични актове. Двамата нападатели са маскирани като членове на специалните части, вършат работата си професионално, въоръжени са с автомати, но вместо да заличават следи - оставят личните си карти в автомобила, с който бягат. Не е изключено България отново да стане жертва на атентат с цел да бъде замесена в процеси между трети страни, какъвто вероятно беше случаят с взривения автобус с израелски туристи в Бургас. За това отговорност имат и политиците", смята проф. Йончев.
"В повечето страни от Западна Европа имиграционните вълни преди години са дали възможност за зараждане на радикален ислям от вътре. В България мюсюлманското население обаче от столетия е част от родното общество. Проблемът у нас е, че през последните 25 години родното разузнаване е заклеймено като функция на тоталитарната власт. Това, както и липсата на средства са отслабили неговата дейност", смята експертът." - в. „24 часа".

„Йовчев: Нито една държава не е в състояние да се справи с тероризма
"Това е един ужасен акт, срещу който трябва да застане цялото българско и европейско общество". Това каза пред БНР бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев по повод терористичните атаки във Франция.
"Нито една държава не е в състояние да се справи с такъв проблем, какъвто е тероризмът. Справянето може да стане само в добро взаимодействие между различните държави", допълни той.
Според Йовчев, за да се противодейства ефективно на тероризма има две насоки. Първото - това са причините, които водят до това определени хора да извършват терористични действия. Вторият аспект - това са всички мерки, които са насочени за преодоляване на последствията на тези действия, за да можем да противодействаме на тези действия.
"Не бива да бъде търсена релация между религията и тероризма. Проблемът е преди всичко социален. В основата са социални проблеми. Определени хора не могат да се социализират в обществото", обясни Йовчев и допълни:
"Към момента има хора, които идват в Европа, които искат да споделят стандарта на живот, но не искат да споделят ценностите на тези общества, в които идват".
Според Йовчев трябва да се изгради обща мултиетническа ценностна система.
Проблемът е изключително тежък. Особено в големите европейски градове има групи от хора, които живеят изолирани. Трябва да имаме ефективни интеграционни програми, подчерта експертът. Европа трябва да се замисли какъв е прагът, при който може да има свободно движение на хора...
Във вътрешен план бившият министър препоръча да се укрепи потенциалът на центъра за борба с тероризма, който има координиращи функции. Трябва да се помисли за укрепване на капацитета и на отряда за борба с тероризма. Като трето условие той посочи да влезе в сила законът за защита на националната сигурност. "Той ще може да позволи да гарантираме националната сигурност на законова основа", аргументира се още Йовчев...
Бежанска вълна е голяма опасност, заяви Йовчев и каза, че е така и от гледна точка на хуманитарен аспект - като брой хора, и от гледна точка на тероризма. "У нас могат да влязат опасни хора. Когато бежанският поток стане прекалено голям службите няма да могат да проверяват всеки който навлиза. Ако се изпуснат нещата на границата, може на ден да навлизат по 200 души", каза Йовчев и добави, че това би означавало да навлязат много хора, които не знаят езика и не могат да се социализират..." - в. „Труд".

„16 чужденци от бежанския лагер в Харманли са били изведени оттам със съдействието на ДАНС през 2014-та година по подозрение, че са опасни. Проучване на родните агенти установило, че те всичките са млади мъже, част от тях били криминално проявени, а други извършители на тежки престъпления в родината си. Има съмнения, че някои от въпросните бежанци може би са съпричастни към паравоенни групировки, които в момента действат в Сирия.
Според статистиката от отварянето на лагера през септември 2013 година до момента през него са минали 8000 бежанци. От тях малко над 4100 са се сдобили със "зелени карти", с които са напуснали лагера и са се настанили на външни адреси, докато чакат приключването на процедурата за статут. 1792-ма от обитателите на лагер вече са с бежански или хуманитарен статут..." - в. „Стандарт".

„Районът около автогарата в Добрич е отцепен заради съмнителен куфар. В момента се извършва проверка от специализираните органи, съобщи Нова телевизия...
След пристигане на специални части от Варна, куфарът намерен на автогарата в Добрич бе обезвреден, чрез взрив. В него са били намерени само дрехи.
По време на операцията всички служители и пътници са били изведени от сградата на автогарата. Все още районът, който беше отцепен е недостъпен за граждани и все още автобусите пристигат и заминават от страничен сектор..." - в. „24 часа".

„Кои важни неща каза Борисов - за опасностите пред България, за службите, за банките
Няколко съществени неща каза премиерът Бойко Борисов в интервюто си на живо пред Диана Найденова по Нова тв...
Първо, по повод атентата в Париж  той каза, че в България много лесно нещата могат да излязат извън контрол. И у нас се нагнетява страшна омраза, чуват се всякакви негативни коментари и от специалисти...
Второ, той каза, че сблъсък ще има. Имаме Косово, Сирия, Либия, Египет, имаме на по-малко от 2 000 км от нас най-ужасната организация в тази посока. Много лесно може да се мине и в България, нещата да излязат извън контрол.Сблъсък, за съжаление, ще има. Всички трябва да сме съпричастни със случилото се във Франция и да се опитаме да се изчистим от емоциите, защото ще стане по-лошо.
Той обясни, че много години се е занимавал с темата тероризъм. И два пъти повтори, че лидерите на терористите "са много умни хора, за съжаление деструктивни и пагубни - хора, които наблюдават, гледат, знаят, удрят на най-уязвимите места, за да създават паника, хаос, нов ред..." - в. „24 часа".

Ставащото по върховете на властта у нас и  функционирането на управляващата коалиция също остава във фокуса на всекидневниците.

„Над 20 базови закона ще бъдат променени, за да стартираме реформите в образованието, където Законът за предучилищното и училищното образование ще бъде изцяло нов. Ние сега работим по закон, който е над 50-годишен, каза пред „Фокус" депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев. Той посочи, че след това в тази сфера се продължава със законите за висшето образование и науката...
Според него в социалната дейност дискусиите вече са започнали, разговорите са изключително сериозни, стъпките са много сложни. Тошев коментира, че по същия начин стоят нещата и в областта на националната сигурност. В тази област трябва да се довърши работата по Закона за МВР и най-после отново трябва да се стартира работата по създаване на закони за специалните служби - устройственият закон за управление и анализ на разузнавателните данни, смята депутатът от ГЕРБ и добавя, че отделно трябва да се приемат три отделни закона - за Националната служба за охрана, за Националната разузнавателна служба и за Служба "Военна информация".
В дневния ред на законодателната програма са и промени в Изборния кодекс. "Видяхме в последните два избора - европейския и парламентарния крайно негативни неща, които се случиха на основата на сега действащия Изборен кодекс, наречен Закона Манолова", коментира необходимостта от промени Тошев..." - в. „Сега".

„Мога да пия кафе както с Радан Кънев, така и с всеки друг. Като сме коалиция не значи, че съм оженил за тях и нямам право да взимам решения. Това каза премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия относно отношенията си с Реформаторския блок. Той обаче побърза да добави, че с Кънев е в прекрасни отношения, вярват си и когато се гледат в очите си имат доверие.
По отношение на изказването на Лютви Местан, че ако Патриотичният фронт не излезе от управлението, догодина трябва да има предсрочни избори, Бойко Борисов попита при предсрочни избори ДПС ли ще управлява и с кого. Запитан дали не е възможно ДПС да управляват с ГЕРБ, Борисов отвърна с въпрос: "Ще ми направят избори, ще ме свалят и после ще управляват с мен?". Премиерът призова Лютви Местан преди да му дава акъл, първо да промени своята партия, както го е направил ГЕРБ, за да стане ДПС приемливо за останалите партии. "С цялото ми уважение, нека от Движението за права и свободи да видят как ГЕРБ се промени, как политиката ни се промени", прикани Борисов..." - в. „Труд".

„Външно потвърди за визитата на Джон Кери в София
По покана на министъра на външните работи Даниел Митов държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети България на 15 януари 2015 г. Информацията е публикувана на сайта на Министерството на външните работи. "По време на разговорите между двамата външни министри ще бъде направен преглед на двустранните отношения и актуални въпроси на международния дневен ред с акцент върху водещи теми като регионалната сигурност и двустранното сътрудничество в областта на отбраната, търговско-икономическите връзки и инвестиции, енергийни въпроси и др.", се уточнява в официалната информация на дипломатическото ведомство. В програмата на посещението са предвидени срещи с президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов.
Неофициална информация за предстоящото посещение на американския държавен секретар се появи през седмицата, но не беше потвърдена от Външно. Митов и Кери имаха официални разговори на 2 декември м.г. в Брюксел по време на срещата на външните министри на страните - членки на НАТО. Тогава МВнР съобщи, че двамата са обсъдили развоя на международните събития и въпроси от двустранен характер." - в. „Сега".

Вестниците информират и за състоялия се протест на служителите от затворите.

„Стотици служители на затворите и надзиратели от страната се събраха на протест пред  Министерството на правосъдието малко преди 14 ч. днес, съобщи БТА. Организираното митинг-шествие на Синдиката на служителите в затворите в България е с искане за достатъчно финансиране за сектора и е поредното от декември насам.
Синдикатът иска между 10 и 12 млн. лева допълнително към бюджета за служителите на затворите, като с тези пари да се заплаща извънредният и нощният труд на надзирателите..." - в. „Дневник".

„От Министерски съвет казват трябва да се намалят разходите. Как могат да се намалят разходите в нашата система. Вие знаете ние работим със живи хора, които са извършили престъпления спрямо българското общество и изтърпяват наказания в местата за лишаване от свобода. Няма как, както в един завод или офис, парите стигат до тук, заключваме и цеха, пускаме хората в неплатена отпуска. Като няма пари да ги пуснем до май месец, докато се оправи времето, за да не хабим пари за осветление, отопление и т.н. и да си ги върнем. Който се върне", каза след среща с ръководството на правосъдното министерство председателят на синдиката на работещите в затворите Иван Петров..." - в. „Стандарт".