Почит.

"Сега":

Президентът: В тоталитарната държава всички бяхме в "лагер"

Президентът Росен Плевнелиев отдаде почит пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България. На 15 ноември президентът поднесе цветя пред паметната плоча, поставена на Втори обект в концентрационния лагер край Белене, превърнал се в символ на тоталитарното управление у нас. Държавният глава разгледа и изоставените сгради на бившия концентрационен лагер на остров Персин.

Комунизмът ще остане в миналото, когато бъде поставен в музеите и учебниците и по един достоен начин кажем истината за него, заяви президентът.

Според него в тоталитарната българска държава всички са живели в "лагер". "Някои прекараха с години в реални лагери, а други в по-широкия и символичен смисъл на несвобода в "социалистическия лагер", допълни той.

„Намираме се на зловещ остров, на който през първите години от комунистическия режим е унищожена част от българския елит. На това място разбираме колко е важно да бъдем сплотени като общност. Комунистическата държава манипулираше миналото, за да ни разделя, но историята показа, че справедливостта и общността са базирани на истината", заяви президентът.

 

Икономика.

"Стандарт":

Горанов: Нов шеф на БНБ и дефицит под 3%

България се нуждае от нов централен банкер, който да възстанови доверието в банковата система след кризата с КТБ. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв. Той призна, че е казал това в лицето на гуверньора Иван Искров. "Допуснаха грешка, която обществото не може да остави просто така. Надзорните функции на БНБ се провалиха", коментира финансовият министър. И обясни, че се е виждал с шефа на БНБ. "Това е естествено, аз съм финансов министър, той е управител на БНБ. Това са два скачени съда", заяви Горанов. Той увери, че е спокоен за банките у нас и КТБ е изолиран случай. Финансист номер 1 подчерта, че сред неговите първи приоритети е актуализацията на бюджета, която да даде възможност в началото на декември да започне изплащането на гарантираните влогове. Финансовият министър похвали Ваньо Танов като шеф на митниците. "Смятам, че би могъл да се справи в тази ситуация. По време на предишния мандат работихме нелошо с него", каза той.

 

Калфин.

"24 Часа":

Калфин иска преговори по договора ЕС-САЩ

Ивайло Калфин поиска да преговаряме за условията на трансатлантическия договор между ЕС и САЩ, тъй като географското положение на България изисква по-специален подход към клаузите му.

Средствата за социални плащания до края на годината ще бъдат гарантирани, обеща вицепремиерът и социален министър при първото си посещение като член на кабинета "Борисов" във Варна. Но това ще стане след актуализацията на бюджета, при която този на социалното министерство ще се увеличи с 50 млн. лв. Не може да имаме професионални безработни, социалното подпомагане трябва да води към пазара на труда, настоя той.

 

 

Успех.

"Труд":

Крисия, Хасан и Ибрахим - втори на Евровизия!

Българското музикално чудо Крисия, под съпровода на пиано на братята Хасан и Ибрахим, е втора на Евровизия със 147 точки.

Крисия изпя великолепно песента, с която участва на детската Евровизия. Тя се появи на сцената втора.

Заедно с пианистите Хасан и Ибрахим тя представи песента "Планетата на децата" на детската Евровизия 2014.

За победители ги обявиха гласовете от Хърватия, Кипър, Сърбия и Холандия.

В България гласуването даде най-много точки на Армения.

Победител стана изпълнителят от Италия Винченцо със 169 точки.

 

Асансьори.

"Монитор":

Спират 20 000 опасни асансьора

20 000 от общо 80 000 неизправни асансьора у нас може да бъдат спрени още до края на седмицата. От Асансьорната асоциация съобщиха, че до края на годината ще направят списък на фирмите, обслужващи асансьори. След Нова година от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще извършат проверка на всяка фирма по списъка и ако се открие неизправен асансьор, поддържан от нея, ще й отнемат лиценза. Това съобщи по Нова телевизия шефът на агенцията Стефан Цанков.Това са само част от мерките, които ще бъдат предприети след поредния асансьорен инцидент, при който бизнесменът Иван Димитров пропадна в един от СПА хотелите във Велинград. 66-годишният Димитров е с множество фрактури на таза и крайниците след инцидента. До 1 март на всички асансьори в страната трябва да се монтират предпазни щитове под кабините. По сега действащата нормативна уредба срокът беше до края на 2018 г., но с оглед зачестилите инциденти, ДАМТН съкращава сроковете.