Трупове задръстиха моргата. Затварят я, отбелязва „24 часа"

Софийската морга е препълнена с непотърсени трупове и РИОКОЗ е наредила затварянето й заради опасност от зарази. В момента охлаждат мъртвите на смени, а по-старите ги държат по 5 в камера, защото няма място.

От вчера полицията във Варна търси роднини на мъртвец, който е на видима възраст 65-75 години, висок е 165 сантиметра, с брада, прошарени мустаци и зъбни протези. В дрехите му има инхалатор, но очевидно близките на този астматик не предполагат, че той е мъртъв, вече втора седмица.

Такива като него са още 147, като най-старият е от 5 години - пиян мексиканец, който загинал в ценъра на София и не е потърсен от никого.

Ако и човекът от спирката не бъде разпознат, тялото му ще чака в хладилна камера.

Охлаждат трупове на смени, за да не се разложат

Пиян мексиканец умря в центъра на София преди 5 години.

Трупът му и до днес е в хладилните камери на Александровска болница, тъй като никой не го е потърсил. Прокурорът е наредил служебно погребение. Но от дирекция "Социални дейности" към общината чакат разрешение от Консулски отдел на МВнР.

Мексиканецът е един от 147-те разлагащи се трупове, които от месеци обитават ул. "Зраве" №2, която е на 100 метра от най-големия родилен дом у нас - "Майчин дом".

Мексиканецът е бил без документи, както и варненецът, който на 9 юни издъхва от инфаркт двадесет минути след полунощ на спирка до бл. 7 в кв. "Владислав Варненчик".

От вчера полицията във Варна търси роднини на мъртвия, който е на видима възраст 65-75 години, висок е 165 сантиметра, с брада, прошарени мустаци и зъбни протези. В дрехите му има инхалатор, но очевидно близките на този астматик не предполагат вече втора седмица, че той е мъртъв.

Ако и човекът от спирката не бъде разпознат, тялото му ще чака в хладилна камера.

В София телата се съхраняват едно върху друго в двете специални хладилни камери на Александровска болница.

Преди седмици от РИОКОЗ са разпоредили трупохранилищата на моргата да бъдат затворени, защото това е страшна биологична бомба.

До мярката се стигнало, след няколко проверки след сигнали на управа на болницата.

През април Съдебна медицина изпратили писма до прокуратурата, Столична община и ХЕИ. Нито една от институциите не предприела мерки за бедственото положение.

"Налага се труповете да бъдат вкарвани и изкарвани от камерите на ротационен принцип", казаха патоанатоми.

Те трябва да се съхраняват в камерите не повече от 15 дни. За да се забави трупното разложение поне месец, телата се замразяват в хладилниците настроени на минус 16 градуса. После се прехвърлят в други на минус 5 градуса.

В това време трупове чакат ред навън. Двете камери за съхранение са за общо 60 тела, в момента там са натъпкани 76.

Така починали при криминални обстоятелства, самоубийства, скоропостижна смърт, нещастни случаи, трудови злополуки престояват повече от половин година в моргата.

От началото на годината са извършени само 20 служебни погребения.

 

Още 60 покойника чакат да бъдат потърсени от социалната служба към общината.

Проблемът е в почти всички морги в страната. В Института "Пирогов", над 30 мъртъвци също от месеци са на ред за погребение.

Непотърсените се погребват служебно, но процедурата отнема месеци.

Първо полицията трябва да установи, че починалият няма близки. Прокуратурата разрешава служебно погребение, след като има уверение, че липсват роднини или пък наличните нямат пари за ритуала. Едва тогава общинските служби вземат решение за служебно погребение.Как точно се извършват погребенията - долу

При убийство прокуратурата бави със седмици освобождаването, което лекарите смятат за недопустимо. При аутопсии задължително присъства екип от разследващи. Те правят снимки и могат да задават въпроси повреме на манипулацията.

"Средно на месец при нас докарват по 120 починали, а проблемът с тези на съхранение не е решен", казават съдебните лекари.

В центъра се правят средно по 4 аутопсии на ден. Всяка трае поне 3 часа.

Тленните останки на покойниците са потенциално огнище за зарази, категорични са специалистите

Гниещата тъкан отделя токсичен метан, който е лесно запалим, а заразите могат да плъзнат веднага щом времето се затопли.

 

СИЛВИЯ ГУРМЕВА

 

Неизвестните получават кръст с номер и погребение за 154 лв.

До 2-3 дни се погребват непотърсените трупове в софийските гробища, след като е измината процедурата за служебно полагане на мъртвеца.

От предприятие "Гробищни паркове" обясниха, че служебно погребение излиза 154 лв. Парите са от общинския бюджет и данъците на столичани.

Ако се знае името на мъртвия, служебно лице от моргата изпраща до МВР искане да се издирят наследниците. Ако и те откажат да погребат роднините му, прокуратурата изпраща постановление до дирекция "Социални дейности" към Столичната община, че не е необходимо задържането му и следва разрешение до "Гробищни паркове" за служебно погребение.

Служителят на моргата трябва да извади смъртен акт в "Гробищни паркове", след това изпращат кола на гробищата и ковчег да приберат трупа. В момента погребения се извършват само на Бакърена фабрика.

Ако мъртвецът е неизвестен, процедурата се удължава. Тогава на гроба също се поставя кръст, но не с име, а с номера на прокурорското решение. В парцеларната книга се вписва ДНК-то, защото след време може да се появят близки или наследници.

Според общински специалисти процедурата не е особено справедлива, когато роднини отказват да погребат своя близък, тъй като реално плащат всички столичани. Разходите на общината за обезщетения за гробове са огромни. Оказва се, че покупката на гроб излиза на кметството 800-900 лева.(24часа)

Прокуратурата чисти камерите до наесен

Десетки прокурорски постановления за освобождаване на трупове се загубили мистериозно по пътя си към Съдебна медицина в столицата, съобщи вчера прокурорът от Софийска градска прокуратура Иванка Трифонова, която наблюдава случая.

Става дума за бездомници или самотни хора. При тях аутопсията е задължителна, а кремацията - забранена. Това е така, за да може при поява на съмнение за насилствена смърт тялото да се ексхумира.

"На 29 април получихме от Съдебна медицина списък с 113 непогребани мъртъвци.

 

За 57 са изпратени запитвания до МВР дали имат близки. Ако това е така, те не могат да бъдат погребани. За други 22 постановленията за служебно погребение не са стигнали до моргата. В 34 случая пък документите не са стигнали до Столична община, обясни Трифонова.

Става дума за случаи от 2006-2009 г. Имало и двма чужденци, които са от 2004 и 2005 г. За тях не била дошла справка от Министерство на външните работи.

Проблемът идвал от това, че прокуратурата нямала обратна връзка с докторите и с общината и не знаела дали те са получили постановленията. Затова сега били изпратени наново по специални куриери.

До момента са погребани 25 трупа, за други 17 всички документи са подадени на гробищната администрация.

"Надяваме се до септември да изчистим всички от списъка", допълни прокурор Трифонова.

 

Десант на милиардери в България, пише „Труд"

Двама супербогати арабски шейхове пристигат у нас, а правителството очаква от тях да доведат и щедри инвестиции.

Днес в София идва финансовият министър на Бахрейн и 22-ри поред наследник на кралския трон - шейх Ахмед бин Мохамед ал-Халифа. А на 1 юли пристига саудитският принц Алуалид бин Талал ас Сауд, 22-ри в класацията на милиардерите на сп. "Форбс".

Финансовият министър на Бахрейн ще подпише две икономически споразумения, които ще дадат зелена светлина за инвестиции от богатата монархия от Персийския залив.

Оказало се обаче, че финансовият министър Пламен Орешарски и икономическият Петър Димитров били възпрепятствани да се срещнат с него, защото се впуснали в предизборна агитация. Орешарски води листата на БСП в Бургас, а Димитров - в Добрич. Затова правителството днес ще възложи на вицепремиера Ивайло Калфин да посрещне арабския гост и да подпише спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане и за защита на инвестициите.

Двата документа се готвели от 4 г. и няма да се провалят заради една предизборна кампания, каза високопоставен източник от "Дондуков" 1.

Въпреки че няма официални данни за богатството на бахрейнската кралска фамилия, член на която е шейх Ахмед бин Мохамед ал-Халифа, благородниците са известни със своята щедрост.

Преди седмица племенникът на бахрейнския крал - шейх Фейсал бин Рашид, гостувал в Туркменистан и връчил на президента Гурбангули Бердимухамедов чек за 1 млн. долара, които да бъдат похарчени за благотворителност. Саудитският принц Алуалид бин Талал ас Сауд, който има 13,3 млрд. долара, идва за няколко часа у нас на 1 юли. Той е най-богатият човек, стъпвал в страната ни. Шейхът ще получи орден "Мадарски конник", ще стане почетен доктор на Тракийския университет и почетен гражданин на Казанлък.

 

 

Борисов: Готвят чудовищна манипулация на изборите, страхуват се от ГЕРБ пред „24 часа"

 

Ако вотът бъде подменен, ще бъде застрашена политическата сигурност в страната, каза днес пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Управляващите готвят чудовищна манипулация на предстоящите избори и ще я свършат, заяви той в отговор на въпрос как ще коментира липсата на наблюдатели от ПАСЕ за предстоящите избори.

Видяхте, че с псевдомажоритарния вот, който хитро изиграха, за да си спасят спонсорите, да угодят на президента и да заблудят хората, всъщност узакониха изборния туризъм, заяви Борисов.

По думите му това показва страха от ГЕРБ от страна на управляващите. Борисов заяви, че митингът на БСП в Банкя е бил желана провокация, "провокация на населението там, за да си направи БСП клип".

Той добави, че досега премиерът е бил освиркан и във Варна на награждаването на ПФК „Черно море", и на Околчица.

Борисов посочи, че за "БСП е било демократично, когато при първата копка за детска градина в "Красно село" са хвърлили яйце по него, а освиркването на Сергей Станишев в Банкя е недемократично".

Борисов направи тези коментари днес в областния диспансер за онкологични болести София - град. Кметът на София официално откри днес обновеното отделение по нуклеарна медицина в диспансера.

За купуването на сцинтиграфски апарат марка "Сименс" Столичната община е осигурила от приватизационния фонд средства в размер на 1 500 000 лв. Апаратът позволява ранна диагностика на пациенти и откриването на туморни образувания.

 

 

ГЕРБ гърми зам.-кмет бушон, съобщава „Монитор"

Страшен скандал заради загубите на общинските фирми избухна на "Московска" 33 вчера. Столичният кмет е нахокал заместника си по финанси Минко Герджиков, а съветниците от ГЕРБ обмислят дали да поискат оставката му, научи "Монитор". Причина за разправията стана публикация във вестника, в която се съобщава за тежкото финансово положение на част от общинските фирми. За първи път те отчитат балансова загуба от близо 2 млн. лв. за миналата година. Според отчетите дружествата, чиито ръководители бяха сменени с благословията на кмета в началото на 2008 г., са на червено. Само 12 месеца по-рано фирмите са отчели балансова печалба за 2007 г. в размер на 9,4 млн. лв. Точният размер на загубите на всичките 30 дружества общо е 1 963 000 лева.

Докладът, в който зам.-кметът Минко Герджиков предлага приемане на финансовите отчети на фирмите, ще бъде оттеглен от дневния ред на заседанието на местния парламент. Според източници на "Монитор" съветниците от ГЕРБ щели да поискат допълване на отчетите.

"Всичко това е заради "компетентното" управление на ГЕРБ през последната година", категорични бяха съветници пред "Монитор". Според тях отлагането на точката от дневния ред ще донесе допълнителни проблеми и загуби на общината. "Отчетите и балансите на тези дружества трябва да са внесени до 30 юни в съответните контролни органи. В противен случай общината ще бъде глобена за неспазване на законовите си ангажименти.

Междувременно вчера общински съветници обясниха, че са имали намерение да искат обяснение за лошото представяне на всичките дружества от кмета на София още преди няколко седмици. Сега с изненада установявали, че градоначалникът смята да си измие ръцете с поредния си заместник. "Отговорността очевидно не е на един зам.-кмет, а е на неговия началник. Ясно е, че рибата се вмирисва от главата", добавиха те. Хората бързо забравят новите назначения по тези дружества и как си вдигаха заплатите, обобщиха членовете на СОС пред вестника.

Дни преди вота Темида прати депутат от ДПС зад решетките, съобщава „Сега"

Две седмици преди парламентарните избори съдебната власт реши да прояви активност по две от знаковите дела, наблюдавани от Брюксел. Депутатът от ДПС Фидел Беев бе арестуван направо на болничното легло, а ексшефът на столичното парно Валентин Димитров най-после стигна до втора присъда - за източване на 6 млн. лв. от "Топлофикация".

Бившият кмет на Велинград и депутат от ДПС Фидел Беев вчера следобед бе откаран в Централния затвор по нареждане на зам.-шефа на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев. Магистратът, който също е в предизборна кампания заради кандидатурата си за председател на СГС, се вбеси, след като за втори път през последните десетина дни не можа да даде ход на делото за престъпление по служба срещу Беев. Оказа се, че от три дни той бил във Военномедицинската академия (ВМА), където се лекувал от нестабилна стенокардия. Първоначално от прокуратурата твърдяха, че подсъдимият не е бил открит в болницата. "Пратихме експерти да го прегледат, да се установи състоянието му, но той не беше там. Не виждам защо го прави, парламентът приключва работа утре (днес - б.р.), той е със снет имунитет и е най-добре да излезе като мъж и да приключваме!", коментира зам. градският прокурор Роман Василев, който поиска мярката на Беев да бъде променена от 1000 лв. гаранция в задържане под стража. Заради състоянието си Беев е настанен в болницата на затвора.

Беев е подсъдим, че като кмет на Велинград през 2004 г. е доставял без конкурс горива на общински детски градини от фирмата си СД "Братя Бееви" на обща стойност 142 240 лв. Според прокуратурата така хазната е била ощетена с над 16 хил. лв. Делото продължава вече трета година, тъй като многократно бе отлагано заради ангажиментите на адвоката на Беев Пламен Ялнъзов по защитата на задържаните в Либия български медицински сестри. След благополучната развръзка на случая там зачестиха здравословните проблеми на Беев и адвоката му. Първо подсъдимият депутат пропусна заседание, тъй като страдал от фисури, а после Ялнъзов бе приет по спешност също във ВМА.

Още във вторник адвокатът отказа коментар, но се закани да атакува решението за ареста пред Софийския апелативен съд.

3 години след показния си арест Валентин Димитров най-после ще чуе днес присъдата си по делото за източване на столичната "Топлофикация". Зам. градският прокурор Божидар Джамбазов пледира той да получи над 15 г. затвор. Останалите подсъдими по делото за източването на близо 6 млн. лв. от дружеството са Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, подчинената им Лина Абланска и бизнесдамата Мая Стоилова.

Прокуратурата настоя за 15 г. затвор и за Абланска, защото като началник на материалното осигуряване в "Топлофикация" тя съдействала активно на Димитров. Джамбазов поиска да бъде конфискувано цялото имущество на двамата и да им бъде забранено да участват в управлението на търговски дружества.

"Димитров, Абланска и Стоилова са на върха на пирамидата в тази схема", уточни обвинителят. По думите му собственичката на фирма "Шибър" умишлено се е опитала да прикрие присъствието на компанията си в почти всички доставки на арматура за "Топлофикация", като включила и подставени лица в схемата. Затова и предложи 15 г. затвор за нея, а за останалите - по 10 г., тъй като само изпълнявали заповеди.

Джамбазов припомни, че източването е станало чрез пренебрегването на Закона за обществените поръчки при сключването на договори за доставка на части за дружеството. 165 от тях са с фирмата посредник "Шибър". "Ако е имало присвояване, това няма как да не се отрази на финансовото състояние на "Топлофикация", а отчетите за този период показват точно обратното", контрира адвокатът на Димитров Лъчезар Таков.

Днес зам.-шефът на Софийския градски съд Георги Колев ще трябва да чуе последната дума на подсъдимите и да произнесе присъдата. От миналото лято Димитров има 5-годишна присъда за недекларирани банкови сметки в чужбина. Делото за пране на пари, от което се нароиха и останалите процеси, още дори не е тръгнало на първа инстанция.

"По изборите стават чудеса". Така читател в интернет форума на "Сега" коментира вчерашната активност на съдебната власт.

 

 

 

Откриха сърцето на Волжка България, тръби „Стандарт"

Спътник откри двореца на волжките ханове, съобщи вчера ИТАР-ТАСС. Ако разкопките потвърдят снимките от космоса, ще съберем пъзела от Велика България, коментираха новината наши учени.

Данните са получени от сателит за дистанционно сондиране на Земята "Ресурс-ДК1". Мястото на двореца оставаше загадка за археолозите много години. Руски учени успяха да го засекат в археологическия резерват "Древен Булгар" с помощта на специални методи на дешифриране на данните от спътника. Територията на древния град Булгар в Средното Поволжие и басейна на р. Кама е обявена за държавен резерват.

При разкопките са открити жилища, занаятчийски работилници, хидротехнически съоръжения, бани, мавзолей, християнски храм, ханско съдилище и други сгради.

Градът е основан през VIII век и е столица на Волжка България до XV век. По-късно по времето на руското нашествие столицата е преместена в Биляр, но след разрушаването му от монголските орди на хан Бату тя отново е върната в Булгар.

 

Партия плати водата на роми в Пазарджик, съобщава „Дума"

 

Политическа партия е изплатила задълженията на жителите на ромския квартал "Изток" в Пазарджик към ВиК дружеството. Това потвърди управителят на водоразпределителната фирма Любомир Михайлов вчера. Сумата възлиза на над 30 000 лева. Михайлов отказа да назове името на политическата формация, но уточни, че водоподаването в района е възобновено. Преди месец ВиК дружеството спря водата в крайната част на квартал "Изток" заради натрупани сметки и отказ на клиентите да изплатят задълженията си. Заради драстичната мярка роми протестираха с празни легени пред общината и пред ВиК фирмата. Плащането е извършил симпатизант на партията, като преди това е изготвил списък на длъжниците в квартала. Според него благотворителната акция била поръчана от местната политическа структура и финансирана от централата на политическия съюз. Ромите от циганската махала в квартал "Изток" в Пазарджик, където е местната махала, се похвалиха, че над 500 от най-бедните къщи в квартала вече имат вода благодарение на партийна финансова намеса. Пускането на водата дало повод за неколкодневни тържества и веселби сред населението. До този момент ромите се сдобивали с вода от няколкото кладенеца в квартала. Обитателите на гетото обаче твърдят, че не знаят кой им е пуснал водата.