КТБ.

"Монитор":

Съдът спря делото за КТБ

Софийският градски съд спря вчера делото по обявяване в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ). Причината е, че първо трябва да приключи административно-правният спор пред Върховния административен съд за отнемането на лиценза на трезора, мотивираха се магистратите. По-късно вчера от ВАС обявиха, че в институцията са постъпили жалби, твърдящи, че БНБ е отнела незаконосъобразно лиценза, от основния акционер в КТБ „Бромак", от фирмата „Бългериан Акуизишън Къмпани", чрез която Оманският фонд държи 30% от трезора, както и от още две дружества и над 10 физически лица. Сред физическите лица са певецът Васил Найденов и финансистът Стоян Александров. По повод жалбите от ВАС са изискали от БНБ окомплектоване на жалбите с административната преписка, обявиха още от съда.

 

Влогове.

"Труд":

Обявиха 9-те банки, които ще плащат влоговете в КТБ

От 4 декември 2014 г., чрез клоновата мрежа на девет банки, Фондът за гарантиране на влоговете започва да изплаща гарантираните суми на вложителите в КТБ, съобщиха от пресцентъра на Фонда.

Разпределението на вложителите към обслужващите банки е според последната цифра на ЕГН-то за физическите лица, и последната цифра на ЕИК или БУЛСТАТ - за юридическите лица. Целта е да се постигне равномерно разпределение на вложителите.

 

 

Тефтерчето.

"Стандарт":

Тефтерът е повече символ, отколкото доказателство

От гледна точка на доказателствения материал, с който прокуратурата обосновава обвинителната си теза, бележникът на подсъдимия - бивш председател на КПУКИ, съвсем не е основното доказателство. Златанов не е обвинен за воденето на записки в бележник, нито за съдържанието на тези записки. Обвинението касае негови длъжностни нарушения по образуване и движение на преписки в комисията, начин на реакция на сигнали и така - решения, които в значителна степен са се превръщали в бонус или в бариера за проверяваните лица. Това се доказва със самите преписки за конфликт на интереси, приложени по делото, както и със свидетелски показания. Подсъдимият отказва да дава обяснения - това е негово право. В самото начало на производството, след извършените претърсвания, той потърси контакт чрез адвокат с разследващите и предложи да говори - да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка "инструкция" в бележника си, срещу споразумение за условна присъда. Тази "оферта" бе валидна една нощ - на другата сутрин бе предадено, че е готов на всичко (обвинение, съд, затвор), но не и да дава обяснения. Защо, може би не е толкова трудно да се отговори...

 

Доходи.

"Монитор":

Синдикати искат 400 лв. минимална заплата

Синдикатите искат минималната заплата да скочи до 400 лв. от догодина. „Според нас може да има такова увеличение", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров вчера. От КТ „Подкрепа" също смятат, че трябва да има ръст на най-ниското възнаграждение, но не уточниха точна сума. Според краткосрочната прогноза на финансовото министерство от 2015 г. минималната заплата трябва да бъде увеличена от 340 на 380 лв. Преди дни обаче председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви, че догодина най-ниската заплата може и да не бъде увеличена. Имало вариант сумата да нарасне до 360 или 370 лв.

 

Глоба.

"Дума":

Глоба от 200 хил. лв. на ден за забава на завода за боклук

Фирмите изпълнители на строежа на завода за отпадъци в София ще бъдат глобявани с по 200 хил. лв. на ден, ако обектът не бъде завършен в срок, заяви кметът Йорданка Фандъкова вчера при проверка на напредъка в изграждането на съоръжението край село Яна. По думите й оборудването за завода вече е пристигнало от Германия и Австрия. Фандъкова съобщи, че до края на следващата година заводът трябва да бъде завършен и да се направят пробните експлоатации. Въпреки спрените средства по ОП "Околна среда" успяхме да гарантираме строителството  до края на годината с общинските средства, осигурени от заема от Европейската инвестиционна банка, поясни  Фандъкова. Тя припомни, че се работи по актуализиран график и три от сградите за сепарирането на боклука и за производствените дейности вече се покриват. Столичният кмет призова да се навакса изоставането на строежа на приемната сграда и на подземните инженерни мрежи, което се забави заради лошото време през лятото. 
Проектирането и строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъци с производство на горивни продукти се изпълнява от Обединение "Актор АД - Хелектор АД", по договор на стойност 213 462 193 лв. Заводът ще преработва годишно 410 хил. тона битови и сходни отпадъци.