Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва съобщи тази вечер след консултации с политическите сили, че разпуска парламента и свиква извънредни парламентарни избори на 5 юни, предаде Асошиейтед прес.

Решението бе очаквано след оставката на премиера Жозе Сократиш миналата седмица, след като опозиционните партии отхвърлиха неговия план за съкращаване на бюджетния дефицит.

Правителството разчиташе да прокара мерките преди срещата на лидерите от Европейския съюз в Брюксел. Целта беше да се демонстрира решителност за излизане от кризата без помощта на Международния валутен фонд и Европейския съюз.

Разразилата се политическа криза доближава Португалия до финансиране от ЕС и МВФ. Въпросът според мнозина вече не е дали, а кога Лисабон ще предприеме тази стъпка. Ако това се случи, страната ще е третата членка на еврозоната след Гърция и Ирландия, получила външна помощ.

Събитията в Португалия ще покажат дали дълговата криза ще се задържи в три малки членки на съюза или постепенно ще започне да се разпространява към други по-големи икономики, коментира "Уолстрийт джърнъл".

Страната вече се определя като следваща в "черния списък" след Гърция, като основните й проблеми са свързани с банковия сектор. В началото на месеца "Муудис" понижи кредитния рейтинг на страната и на водещи местни банки именно заради проблемите във финансовия й сектор.