„24 часа"

БСП накрая реши: дава на съд вота за президент

След 10 дни умуване БСП реши да оспори пред Конституционния съд президентските избори. Това съобщи председателят й Сергей Станишев след заседанието на Изпълнителното бюро.

Според юристите на БСП има достатъчно закононарушения и противоконституционни действия, заради които резултатът от вота може да се атакува. Червените почват консултации с всички парламентарни партии без ГЕРБ за формулиране на общо искане и събиране на нужните 48 подписа за седзиране на КС.

Това включва и разговори с лидера на "Атака" Волен Сидеров, уточни Станишев в отговор на въпрос.

Обясни, че не става дума за политическо заяждане, а за принципния въпрос дали обществото и политическите партии приемат този начин на правене на избори. Ако тази технология остане ненаказана, управляващите ще я приложат и на следващите избори, допълни той. Затова червеното бюро решило БСП да стартира национална разяснителна кампания, както и да вкара темата в Европейския парламент. Днес соцлидерът ще говори в Брюксел пред лявата фракция в ЕП, а чрез нея и с подкрепата и на либералите ще се организира обсъждане и в пленарната зала.

„24 часа"

Роди се омраза към моловете

 

Омраза се заражда към моловете след първоначалната еуфория от тях, отчитат търговци и консултанти.

Все повече българи отказвали да пазаруват в големите търговски центрове. Родители дори се притеснявали за децата си и търсели начини да ги предпазят от мол манията.

Според проучване 60% от посетителите в работни дни били ученици.

Свитото потребление пък се отразявало върху продажбите. Те паднали в кризата и трудно стигали за покриване на разходите.

Освен това у клиентите оставало впечатлението, че в моловете е скъпо. Разпространено било мнението, че цените на дрехите и обувките са по-високи, отколкото в Европа.

След бума в популярността на моловете започва да се заражда омраза към тях, отчетоха търговци и консултанти по време на конференция за имоти в София.

Става като с "Фейсбук" - много нови потребители се регистрират, но и много закриват профилите си, направи сравнение Мариана Анастасова, управител на "Спорт депо".

Според нея е притеснително, че 60% от посетителите в търговските центрове през седмицата са ученици, както показало проучване за посещаемостта. Все повече родители започвали да се замислят как да предпазят децата си от мол манията.

„Труд"

Студентите отличници с по-ниска такса

Студентите от една и съща специалност ще плащат различни семестриални такси за обучението си от учебната 2012-2013 година. Сега тя е една и съща (и за тази учебна година остава така).

Предложението за промяната е записано в проектозакона за държавния бюджет. В него се предвижда и изменение в Закона за висшето образование в чл. 95, ал. 3, който казва, че максимумът на парите, които студентът дава за обучението си от до 1/2 за неговата издръжка, става до 2/3. Поправката е продължение на тази от лятото, в която бяха махнати таваните на таксите за магистри, докторанти и платено обучение, обясниха от образователното министерство.

„Труд"

Пет пъти разлика в заплатите за една длъжност в администрацията

До пет пъти по-висока заплата ще могат да си докарват чиновниците за една и съща длъжност в зависимост от професионалния опит и качеството на работата им. Това става ясно от проекта на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, който в четвъртък ще бъде обсъден от правителството, работодателите и синдикатите.

Така например минималното възнаграждение за секретар на община с население до 50 000 души и шеф на дирекция в министерство се предвижда да бъде 500 лв., а максималното - 2500 лв. Сега заплащането им варира от 574 лв. до 1064 лв.

„Стандарт"

Махат парите за стаж

Старите пушки в службата вече няма да се радват на повече пари за дълъг стаж. Това е една от промените в нова наредба за заплатите на чиновниците. Тя е изготвена от финансовото министерство и следващата седмица ще бъде обсъдена в тристранката. Според нея държавните служители ще взимат твърдо 70% от договорените възнаграждения. Останалите 30% ще трябва да ги заслужат с работата си и оценките, поставени от преките им ръководители.

Отпада бонусът за прослужено време, който сега е 1% от основната заплата за всяка година стаж. През последните три години, когато бюджетните възнаграждения бяха замразени, това бе единственият източник на ръст на доходите за чиновниците. Сега вече новаците и ветераните ще се борят наравно за бонуси.

 

„Стандарт"

Такса електромер от следващото лято

Такса "Електромер" може да бъде въведена за повечето потребители на ток в бита и индустрията от следващото лято. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Вече тече общественото обсъждане на предложените промени в Закона за енергетиката. Една от поправките отменя забраната за въвеждане на такси за отчитане на електромера. Ако това бъде прието от парламента, юридическа бариера пред въвеждането на такса "Електромер" вече няма да има. Според Семерджиев таксата първо трябва да бъде въведена задължително за индустриалните потребители.
За битовите абонати условието на регулатора е трите ЕРП ЧЕЗ, Е.оН и ЕВН да се разберат за нея и едва след това ДКЕВР ще разгледа предложенията им и ще реши дали да бъде въведена. Ако това се случи, най-вероятно първо ще го отнесат вилните зони, където много хора почти не ползват ток. Там електромерите дори не се отчитат всеки месец, но собствениците ще трябва да плащат новата такса.

 

„Монитор"

Такса електромер за празни къщи и вили

Ако въведем такса електромер, на този етап тя ще е само за индустрията. Това каза вчера председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод промените в Закона за енергетиката. За битовите потребители Семерджиев смята, че не трябва да има такса електромер, с изключение на клиентите с т.нар. нулево потребление. Това са основно вили, необитаеми жилища или такива, чиято консумация е много ниска. За тези потребители с нулево или близко до нулевото потребление също може да се помисли за такса, обясни председателят на ДКЕВР. До въвеждането й обаче може да се стигне само ако се постигне консенсус между ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН за изчисляването й и само след продължителни дискусии.

„Монитор"

Фандъкова свива разходите

Със свиване на харчовете за следващата година ще започне втория си мандат на „Московска" 33 Йорданка Фандъкова. След като вчера се закле да работи за благото на софиянци, кметицата обяви, че се заема с бюджет 2012 г. В него ще се залага на строга финансова дисциплина, намаляване на разходите и увеличаване на привлечените средства от европейските фондове. Очаква се рамката на бюджета за догодина да е незначително по-малка от сумата, която общината харчи в момента - 1,3 млрд. лева.

 

„Монитор"

Европарламентът готви поправка „Кунева"

Европейският парламент подготвя поправка в регламентите заради първия български комисар Меглена Кунева и още двама нейни колеги от екипа на Барозу, научи „Монитор". Текстът е по инициатива на неправителствените организации „Прозрачност без граници" и ALTER-EU. Те настояват за 2- или 3-годишен период, в който бившите еврокомисари да нямат право да заемат постове, свързани с дейността им в ЕК. Интересът им към Меглена Кунева е свързан с  включването й през май 2010 г. в Борда на директорите на една от най-големите европейски банки - БНП-Париба.

„ALTER-EU призовава комисията да преразгледа настоящите занимания на бившите комисари Ферхойген, Макгрийви и Кунева и да въведе по-стриктен правилник за поведение на комисарите, включително тригодишна забрана, по време на която бившите комисари да нямат право да заемат никакви позиции, които биха влезли в конфликт на интереси с предишната им работа", се казва в настояването на неправителствената организация.

„Сега"

До месец хиляди счетоводители трябва да се регистрират в ДАНС

Хиляди счетоводители и частни съдебни изпълнители бяха подлудени с поредната законодателна недомислица. През юли всички лица, извършващи счетоводни услуги, и частните съдебни изпълнители бяха включени в списъка с професии, които са длъжни да следят превантивно за пране на пари. До 27 ноември те трябва да са приели вътрешни правила как ще става това, а документите трябва да постъпят в ДАНС най-късно до 11 декември. Дни преди изтичане на крайния срок много счетоводители продължават да не знаят за новото задължение, а неяснотите в закона се увеличават. Това няма да спести глобите на нарушителите, става ясно от съобщение на ДАНС.

Новото изискване е изумило счетоводните форуми още при обнародването му през юли.

„Дума"

Безработицата расте, доходите падат

 

Безработицата в страната раста на фона на падащите доходи. Това показват данни на НСИ, които бяха обявени вчера.

През третото тримесечие на 2011 г. безработните са 342 800 души в страната, а коефициентът на безработица 10,2%, съобщиха от националната статистика. НСИ. В сравнение със същото тримесечие на 2010 г. броят на безработните се увеличава с 16.2 хил., а коефициентът на безработица - с 0.7 пункта.

С 10 700 души по-малко са на работа към края на септември 2011 г. в сравнение с края на юни 2011 г. и към момента наетите са 2,19 млн. души.

За година броят на заетите по трудови договори е намалял с половин процент, което е 9300 души.

Най-много съкращения през третото тримесечие е имало в бизнеса с имоти, хотелския и ресторантьорския - с по около 13%. Леко са се увеличили заетите в селското и горското стопанство (2.8%), както и в услугите по канализация и управление на отпадъци (1.6%).