Протести.

"24 Часа":

Работодателите пак заговориха за протести заради цената на тока

Явно ще трябва да протестираме, защото нищо хубаво не ни чака. Това каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща между четирите национални работодателски организации и КЕВР.

Там бизнесът е направил нови предложения за намаляването на цената на тока за индустрията от ноември. Домусчиев обясни, че не може да се даде срок за протестите, защото трябва да се обсъди в от четирите работодателски организации.

"Протестите се отлагат, докато видим дали има възможност, или не със съответните институции - Министерския съвет, Народното събрание и КЕВР, да се направят корекции", уточни Домусчиев. Според него през годините се е създал и продължава да се извършва узаконен грабеж в енергетиката. "Всичко това е облечено със закони, на които господата от КЕВР чупят китки и казват: "Ние сега нищо не можем да направим, защото законът казва така", отсече Домчусчиев. Той заяви обаче, че износът се е свил с 1% спрямо миналата година, въпреки че първите 6-7 месеца от 2015 г. е имало между 10 и 15% ръст.

 

 

Коментари.

"Сега":

М.Миков:

Думите на Борисов за проектите и партньорствата са срам за България

Какво казва Борисов по време на дискусията, организирана от Американската търговска камара преди два дни? Признали сме "Хизбула" за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство /със САЩ/, какво е? Това написа във фейсбук профила си председателят на БСП Михаил Миков.
Подобни думи, изречени от министър-председател, са срам за България и обида за всички българи, подчертава Миков. Подобна позиция заяви снощи външният министър на Русия Сергей Лавров. Според него независимо на кого иска да се хареса премиерът, очевидно е, че интересът на българския народ е на заден план.
Пред участниците във форума министър-председателят отбеляза, че страната ни е спряла реализацията на три големи руски проекта, прелитането на руски самолети и е признала ливанската групировка "Хизбула" за терористична организация. Констатацията Борисов придружи с риторичен въпрос: „Това, ако не е партньорство, какво е?"
Лидерът на социалистите недоумява кога е искрен ръководителят на българското правителство - като желае да се хареса на САЩ, или като желае да се хареса на Русия? „Независимо на кого иска да се хареса повече, очевидно е едно: в тази лутаница за харесване интересът на българския народ, на хората, явно винаги отстъпва на заден план", посочва Миков в своя коментар във Фейсбук.

 

Победа.

"Сега":

Волейболистите отстраниха Германия на 1/4-финал с 3:0

Националният отбор по волейбол на България се класира за 1/2-финал на европейското първенство, на което е съорганизатор с Италия, след като победи Германия по категоричен начин с 3:0 (25:19, 25:23, 25:23). Това беше втори успех с класически резултат срещу същия съперник в рамките на 5 дни. Разликата е, че в петък беше двубой за откриването, а сега - мач, който ни класира в Топ 4 на Европа.
Препълнената до дупка зала "Арена Армеец" се оказа ценен помощник на националите ни, които нито в един момент не изпуснаха контрола над мача. Най-добър реализатор за нашите беше Владимир Николов с 14 точки. Тодор Алексиев и Виктор Йосифов добавиха по 11.
Съперник на България в спора за място на финала ще бъде Франция. Двубоят, както и всички останали от финалната четворка ще се играе отново в "Арена Армеец", като 1/2-финалите са в събота. Нашият мач започва в 20.45 ч.

 

Бедствия.

"Монитор":

116 района в страната с риск от наводнения

116 са районите в страната, за които има значителен потенциален риск от наводнения. Това съобщи ръководителят на дирекция „Води" към Министерството на околната среда и водите Асен Личев.

Той се позова на предварителната оценка от Плановете за управление на речните басейни в страната, които са в процес на разработка от басейновите дирекции. Дължината на рисковите участъци е 4 хиляди км. и обхващат 49% от територията на общините.

Три от четирите басейнови дирекции вече изготвили проекти на картите с районите с риск от наводнение. Те са публикувани в интернет и подлежат на обществено обсъждане.

 

Проекти.

"Труд":

Режат Ботев и Вазов от учебниците по литература

Проекти на учебните планове по литература, които предвиждат редуцирането на произведения на Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир от учебниците, обсъждат в образователното министерство. Днес експерти се събират да решат промените в съдържанието, а най-късно до края на месеца те ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на сайта на министерството.

От МОН не отговориха на въпросите на „Труд" кой участва в групата и кои са дискутираните промени. По наша информация фокусът е върху стари проекти, които през 2013 г. предизвикаха скандал. Според източници от Софийския университет проф. Адриана Дамянова, която и сега участва в работната група, е сред защитниците на старите проекти и настоява те да бъдат разгледани отново. Тя обаче отказа коментар преди събирането на работната група.