Решение.

"24 Часа":

Близнашки отговорен да няма втори "Костинброд"

Служебният министър-председател Георги Близнашки лично поема отговорността за провеждането на изборите и няма да има специален министър.
За това са се разбрали премиерът Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев, след като в неделя назначената за служебен министър на изборите Красимира Медарова отказа да поеме поста заради негативната реакция на партии и организации срещу нея.Президентството е спряло публикуването на указа от петък следобед, с който се назначаваше съдийката.

 

АЕЦ.

"Монитор":

„Уестингхаус": Споразумението за 7-и блок не изисква инвестиции

Акционерното споразумение за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй" не изисква никакви инвестиции от страна на атомната централа и държавата, докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в предвидения процес на одобрение. Това съобщиха вчера от „Уестингхаус". Освен това то не изисквало и държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност.
Споразумението между акционерите предвиждало рамка, според която ще се обсъждат възможностите за осигуряване на най-ниската цена за финансиране на разходите. Българското правителство ще разгледа всички варианти и ще избере оптималния, за да постигне ниски цени на енергията, допълниха от „Уестингхаус".

 

Бедствие.

"Стандарт":

Признаха си: Язовири удавили Мизия

Жестокото подозрение се потвърди. Шараните в Мизия не са паднали от небето. Както "Стандарт" писа веднага след трагедията, те са довлечени от голямата вълна, удавила града след скъсване на стените на два язовира. Водата е изкопала огромен кратер пред един от тях. "Скъсана стена на яз. "Стубел" край Борован е причина за потопа, който отнесе Мизия на 1 август", заяви пред "Стандарт" кметът на града д-р Виолин Крушовенски. Това е установила комисия от експерти на общината, назначена от него да разследва причините за водния ад. Оглавил я е шефът на специалния отдел Кольо Николов. Язовирът се излива в река Бързина, приток на Скът. Разстоянието от него до Мизия е само 30 км, които водата е взела за минути. Още една стена на друг язовир от свързаните каскадно 8 не е издържала на напора. Мощната вълна заедно с проливния дъжд от 140 л на кв. м са истинската причина за бедствието.

 

Протест.

"Дума":

Вложители на КТБ: Незабавно отворете банката

Над 100 души се събраха вчера следобед пред сградата на БНБ с едно-единствено искане към ръководството на Народната банка: "Незабавно отворете КТБ", предаде БГНЕС. Чуха се и искания за оставката на управителя на БНБ, за арести на виновните за временното затваряне на КТБ и призиви да бъде сезиран Конституционният съд заради невъзможността на гражданите да имат достъп до банковите си сметки и депозити.
Протестът, който беше организиран в социалната мрежа фейсбук, протече мирно, а движението пред институцията се осъществяваше свободно. Ограничен бе периметърът единствено около входа на БНБ, като жива верига от полицаи не допускаше събралите се да застанат на стълбите.