Посещението на американския държавен секретар Джон Кери у нас е водещата тема за петъчните вестници.

„Джон Кери: Ще ви помогнем за върховенство на закона и по-силна демокрация
"Тук съм днес, за да кажа на всеки български гражданин ,че Америка е абсолютно ангажирана с просперитета, сигурността и здравето на всеки един от вас. Като съюзници в НАТО стоим рамо до рамо повече от десетилетие. На първо място, искам да ви уверя, че член 5 на Вашингтонския договор е абсолютно непоклатим."
С тези думи започна държавният секретар на САЩ Джон Кери в началото на пресконференцията след срещата си с премиера Бойко Борисов.
Той веднага изтъкна и подкрепата за разнообразяване на енергийните източници и засилване на енергийната сигурност на България. Освен това Кери говори за борбата с корупцията, за върховенство на закона и за укрепване на демокрацията - на първо място, реформиране на съдебната система, борба с организираната престъпност и подобряване на средата за привличане на инвестиции.
Препотвърдихме стратегическото партньорство България и САЩ, обсъдихме регионални и глобални предизвикателства, каза премиерът Борисов. "Продължаваме с работни групи по сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ."...
Това е първота официално посещение на Джон Кери в качеството му на държавен секретар на САЩ. Той пристигна малко след полунощ и е съпроводен от помощник държавния секретар за Евразия Виктория Нюланд.
Програмата му започна около 10 часа местно време и последователно включва 50-минутна среща с президента Росен Плевнелиев, разговори с премиера Бойко Борисов и след това - с външния министър Даниел Митов.
Според официалното съобщение президентът Плевнелиев е потвърдил стратегическо партньорство и българските ангажименти пред съюзниците в НАТО. Обсъждани са борбата с тероризма и ускорено разнообразяване на трасетата и източниците на енергийни ресурси.
На разговорите с премиера Бойко Борисов темите се допълват с изграждането на интерконектори с Румъния и Гърция, както и евентуалното изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй".
Това става часове след като в Москва ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви окончателно, че проектът "Южен поток" е мъртъв..." - в. „Дневник".

„САЩ пращат експерт да ни напише план за енергийното бъдеще
САЩ ще изпратят енергиен експерт, който да работи с Министерството на енергетиката за подготовката на план какво да е енергийното бъдеще на България. Това е един от резултатите от посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в България.
„Знам, че много хора се притесняват какво ще стане след спирането на „Южен поток". Разбираме ви и искаме да ви помогнем да се изясни бъдещето заедно с партньорството на ЕС", каза държавният секретар. Той избегна директен отговор на въпроса дали САЩ ще отделят конкретни средства за енергетиката на България и само посочи, че американската Exim bank е един от инструментите...
„България наистина заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени", каза Кери и допълни, че „нашата надежда е, че Русия ще вземе различни решения от вече обявените, но ние от САЩ и Европа сме до България в справянето й с енергийните предизвикателства". Американският държавен секретар каза още, че с Борисов са обсъдени специфични мерки за подкрепа на енергийната независимост на България, но не даде подробности какви са те. Двамата са обсъдили още проекта за строеж на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй", като Борисов припомни, че има създадена работна група, която анализира проекта, а Кери обясни в отговор на въпрос, че една от възможностите за финансиране на евентуалния бъдещ реактор е през Exim bank. Премиерът Борисов заяви също допълни, че е поискал от „Уестингхаус" да инвестира у нас, а с помощта на американската банка да бъде намерена финансово-икономическа схема, която „да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция за сметка на дълга".
Освен темата енергетика държавният секретар акцентира и на сигурността и отбраната. На няколко пъти той обяви, че Америка и България са били рамо до рамо в Афганистан, Ирак и на други горещи точки в света. Кери обеща САЩ да помогнат за модернизирането на българската армия..." - в. „Труд".

„САЩ дадоха много ясен знак вчера, че виждат България като стратегическия съюзник в региона и са готови да я подкрепят в гарантиране на енергийната й сигурност след спирането на проекта "Южен поток". Но Вашингтон попари надеждите за скорошно отпадане на визите за българи и поиска по-активна борба с корупцията и реформа в съдебната система. Това се разбра от думите на американския държавен секретар Джон Кери, който бе на еднодневно посещение у нас, заедно с помощник държавния секретар за Евразия Виктория Нюланд. ..
Енергийната диверсификация чрез изграждане на газова връзка с Гърция и строежът на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология на американската компания "Уестингхаус" бяха основен акцент на разговорите на дипломат №1 на САЩ. Той се срещна последователно с президента Росен Плевнелиев, премиера Борисов и външния министър Даниел Митов...
Джон Кери заяви, че вече е разговарял с първия дипломат на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря за Единния енергиен съюз Марош Шефчович за насърчаване на интерконектора на България с Гърция. "Интерконекторът с Гърция да се изгради с европейски пари, запознах и партньорите с нашата идея заедно с ЕК за газовия хъб на турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи", добави Борисов. По-късно "Ню Йорк таймс" съобщи, че пратениците на САЩ са преговаряли в София с гръцки и български представители за изграждането на газопровод до България, по който да тече втечнен газ от терминал в Гърция. Дипломатически източник е уточнил обаче, че разговорите са "на предварителен етап"..." - в. „Сега".

„На 71 години Джон Кери прехвръква от криза на криза в бясно темпо
Ветеранът от Виетнам не обича войната, чувства се у дома си в Европа
"Дипломацията ми е в кръвта". Това е една от любимите фрази на Джон Кери, държавния секретар на САЩ, който вчера направи първата си визита в България. "Аз израснах в сянката на Втората световна война и в началото на студената война. Баща ми беше посланик и това ми даде възможност да наблюдавам историята отблизо по изпепеляващ начин. Дори и когато студената война бушуваше, лидерите намираха начини за сътрудничество върху контрола на въоръженията и предотвратиха ядрен Армагедон", написа наскоро Кери. "Предпочитащ лично да контактува с колегите си, сладкодумен и подчертано работлив, той в лудешко темпо прехвърча от криза на криза със своя боинг от ВВС, защото "дълбоко вярва в дипломацията и се хвърля в схватката, без да чака". Това пък е оценката за Кери, дадена от Арън Дейвид Милър, съветник на шестима държавни секретари досега.
"Енергичност" и "решителност" са най-често срещаните похвали за стила на Кери като държавен секретар. На 13 февруари ще се навършат 2 години, откакто той наследи Хилари Клинтън. Зад гърба си 71-годишният политик има впечатляваща биография.
Изгубил президентските избори през 2004 г. като кандидат на демократите; прекарал 29 години в Сената; герой от Виетнам, откъдето се завръща твърде скептично настроен спрямо военните интервенции. Трупа опит като председател на Комисията по външни работи на Сената на САЩ. Има репутацията на разумен дипломат, който с такт, а не с острота и натиск отстоява американските интереси на САЩ на международната сцена.
Добрите му лични отношения с руския му колега Сергей Лавров са показателни за това. Въпреки големите различия в позициите на САЩ и Русия по кризата в Украйна и други проблеми двамата дипломати успяват да намерят начин да общуват нормално..." - в. „Стандарт".

Всекидневниците следят и политическите трусове сред управляващите и опозицията.

„Партиите от ПГ на Български демократичен център (БДЦ) са подписали политическо споразумение за учредяването на политически съюз. Но в него липсва формацията на Николай Бареков "България без цензура" и Партията на българските жени с лидер Весела Драганова.
"Продължаваме напред", обявиха в нарочно изявление от ПГ на БДЦ.
Учредяването на политическия съюз ще бъде последвано от голям форум на 22 февруари, на който партиите ще се обявят програмните намерения за работата в парламента и предстоящите местни избори, отбеляза депутатът от БДЦ Петър Петров.
В сегашния съюз влизат всички партии от предизборната коалиция "България без цензура", но без споменатите по-горе. Учредителите са партия "Лидер", Земеделски Народен Съюз, Български Демократичен съюз - Радикали, Съюзът на Свободните Демократи и Движение "Гергьовден"..." - в. „Стандарт".

„Министърът на образованието се скарал на свои от РБ да мълчат по ресора му
Ден след като премиерът Бойко Борисов заяви от парламентарната трибуна, че е помолил министъра на образованието да си мери приказките, днес проф. Тодор Танев се е скарал жестоко на депутатите от Реформаторския блок в парламента. Това разказаха очевидци пред "24 часа".
Професорът влетял в стаята на парламентарната група и заповядал на присъстващите депутати по неговия ресор да си мълчат.
"Беше толкова ядосан, че направо се тресеше. Изпадна в нервна криза", разказа народен представител.
Председателят на БНД Борислав Великов отсякъл: "Ще си мълчим", и напуснал срамната сцена. Другите депутати - от СДС, ДСБ и ДБГ, запазили мълчание, но след това обсъдили поведението на проф. Танев, който е председател на Гражданския съвет на РБ.
Той бе в НС за обсъждането на Стратегията за развитие на висшето образование 2014-2020..." - в. „24 часа".

Зачестилите показни убийства също са сред широко отразените теми във вестниците.

„Трето показно убийство за по-малко от десет дни в страната вдигна на крак полицията. Бившият боксьор Димитър Стоянов бе прострелян в сряда към 19,30 ч на паркинга на парк-хотел "Пловдив".
38-годишният майстор на бойните изкуства и ММА-боец, който е известен и като Митьо Лудия, е починал в линейка на път за болница. Той е съпруг на топманекенката Росица Черногорова, от която има син Наско (на 6 г.) и дъщеричка Даяна (на 4 г.). Според запознати в последните години той се занимавал с лихварство.
Сигнал за простреляния мъж бил получен на тел. 112 в 19,35 ч и веднага на място били пратени полицаи и Спешна помощ. Там пристигнали окръжният прокурор Румен Попов и шефът на областна дирекция "Полиция" Пламен Узунов, които участвали в първоначалния оглед на мястото на покушението. То е на 4-5 м от задния вход на хотела, в който собствени жилища имат и богати пловдивчани.
Разследващите смятат, че убиецът се бил скрил в горичката, където търпеливо чакал жертвата си да излезе от черния си джип "Ланд Роувър". Гръмнал я с едрокалибрено оръжие, вероятно ловна пушка. Минути след разтрела пред блок в кв. „Тракия", който е на по-малко от 1000 метра от парк-хотел "Пловдив", умишлено бил запален автомобил „Ауди А4". Смята се, че колата е била използвана от килъра. Предполага се, че след атентата убиецът е продължил бягството си с друга кола, като не е изключено той да е имал и съучастник, който го е чакал...
Приятели на застреляния Димитър Стоянов-Лудия замислят да проведат собствено паралелно разследване и да се опитат сами да открият убиец и евентуалния поръчител, научи "Труд". Основната версия, по която тръгват те и разследващите криминалисти, засега е неуредени бизнес сметки. 38-годишният спортист имал заложна къща, но в подземния свят се говори, че тя била за прикритие на лихварския му бизнес, който въртял, след като спрял да организира гала вечери с ММА-боеве..." - в. „Труд".

„Бизнесмен от Петрич бе намерен пребит от бой, застрелян в главата и изхвърлен край пътя между селата Първомай и Кърналово. Сигнал за безжизненото тяло бил подаден около 18,46 ч в сряда. На място са пристигнали екипи на спешния център и криминалисти, които констатирали смъртта на 46-годишния Орхан Изиров. 
При първоначалния оглед по главата имало следи от удари, но след аутопсията се установила и огнестрелна рана от малко разстояние. Наблизо била спряна колата, с която е пътувал. Фолксвагенът по документи се водел на друг човек.
Полицията работи по няколко версии за убийството. Основните са за грабеж или разчистване на сметки, свързани с наркоразпространение. Изиров има условна присъда за разпространение на дрога м.г. Тогава у него са намерени 298 г хероин, примесен с кофеин, на стойност 14 000 лв., както и 1,49 г примес от кофеин, лидокаин и амфетамини. Затова криминалисти проверяват старите му връзки.
Починалият вероятно е познавал килърите си. Предполага се, че дори е имало разговор помежду им, защото на мястото са намерени угарки от цигари.
От доста години живее в Петрич заедно със съпругата си Фатиме, учителка в местна гимназия. Дъщеря му пък е студентка. Орхан е роден в Разлог..." - в. „24 часа".

„Все още няма задържан за убийството на 33-годишната Татяна Стоянова, началник на кабинета на кмета на Пазарджик.
Криминалисти са прегледали записите от трите видеокамери около местопрестъплението. На тях обаче не се вижда убиеца, съобщава Би Ти Ви.
Стоянова беше показно разстреляна с 6 куршума в понеделник вечерта. Според резултатите от аутопсията пет изстрела, попаднали в тялото на жертвата. Шестото нараняване представлява изходна рана.
Отговор на въпроса кое точно нараняване е причинило смъртта на жертвата, ще бъде даден в назначената тройна съдебно-медицинска експертиза.
Продължават разпитите на близки и колеги на Татяна Стоянова.
Жената беше застреляна в понеделник, в 18,30 ч с 6 куршума в главата..." - в. „Труд".

„Осем души са с повдигнати обвинения след вчерашната акция на МВР, насочена срещу разкриване на организирана престъпна група, занимавала се с поръчкови убийства, трафик на наркотици, палежи и др.. Това стана ясно на пресконференция на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова. В момента задържаните остават в ареста за 72 часа, като утре предстои да бъде внесено искането да им бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража".
"Касае се за организирана престъпна група, чиито ръководители са Мила Георгиева и Мартин Георгиев (синът ѝ - бел.ред.)", обясни Даниела Попова, цитирана от "Фокус". Осем души са в ареста, а двама се издирват.
Главният секретар на МВР каза, че групата е наблюдавана от юни 2014 г. след постъпил сигнал за конкретно тежко престъпление. Без да назове конкретни случаи, Светлозар Лазаров обясни, че се разследват "довършени убийства". Групата се свързва с няколко опита за убийства - стрелбата по управлявания от Тихомир Дочев автомобил и стрелбата по Георги Семерджиев през 2014 г., както и с опита да бъде взривен автомобилът на Радостин Бързанов в Слънчев бряг през 2013 г. От думите му става ясно, че в групата е имало конфликти..." - в. „Дневник".

„МВР се оправда за всекидневните разстрели със статистика
Престъпната група в "Бояна" била арестувана, за да не се избият помежду си
На фона на всекидневните публични разстрели шефът на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров се похвалиха, че започнали "силно" годината.
След пет неразкрити показни убийства за по-малко от 10 дни МВР не се посвени да се похвали с висока разкриваемост. Поводът беше арестуваната в сряда престъпна група в столичния кв. "Бояна", изпълнявала "мокри" поръчки.
МВР не можа да отговори на въпроса дали покушенията от последните дни по някакъв начин са свързани.
"Нека да съберем информация и да я анализираме, тогава ще мога да отговоря", каза главният секретар Светлозар Лазаров. Той съобщи, че ММА-боецът Димитър Стоянов-Лудия, убит в сряда вечерта в Пловдив, е застрелян с гладкоцевна пушка 12-и калибър от много близко разстояние. Стоянов бил познат на полицията с множество престъпления, обясни Лазаров. В сряда край Петрич бе убит и Орхан Джевизов, за когото разследващите още не знаят дори с какво оръжие. Все още няма арестувани за убийствата на бившия строителен предприемач Митко Дамянов и съпругата му в София и покушението срещу Татяна Стоянова, която бе шеф на кабинета на пазарджишкия кмет Тодор Попов. Всички убийства се отличават с това, че жертвите са застреляни от упор и на публично място, повечето със заглушител..." - в. „Сега".

„4 убийства с 5 жертви се случиха в страната само за 6 дни. Такива серии имаше преди десетина години, когато се избиваха престъпните босове.
На 8-ми януари в София бяха убити строителният предприемач Митко Дамянов и жена му - те вземали пари за жилища на зелено, които така и не построили.
4 дни по-късно в Пазарджик беше застреляна Татяна Стоянова, дясната ръка на кмета, жена и с политическо, и с икономическо влияние.
Снощи в Пловдив беше разстрелян MMA- боецът Димитър Стоянов по прякор Лудия, за когото се твърди, че се е занимавал с лихварство. Пак снощи, край Петрич беше убит местен бизнесмен, чието име се свързва с наркотици.
„ Наскоро разбрах, че е заловена голяма пратка с наркотици на един от граничните ни пунктове. Твърде е вероятно някои от случаите, които сега са станали или предстои да станат, да имат общо с това нещо", коментира криминалният психолог Тодор Тодоров пред Нова тв и напомни: „Убитият в Пловдив е от криминалния контингент".
„Случаите в Пазарджик и Пловдив ги свързват с някакъв политически контекст", отбеляза от своя страна анализаторът от "Центъра за изследване на демокрацията" Тихомир Безлов.
И още един елемент свързва четирите убийства - всяка от жертвите е засегнала нечии финансови интереси. „Когато убиеш човек, който ти дължи пари, ти реално нямаш как да си върнеш парите. Ако се решиш на такава стъпка, това ще е тогава, когато освен, че приемаш че парите няма да се върнат, имаш и доста силна степен на засегнато его и достойнство", отбеляза Тодор Тодоров..." - в. „Труд".