„24 часа"

Чили и Бразилия спасяват наш с инфаркт в Антарктида

Военни кораби, самолет и хеликоптер на Бразилия и Чили са участвали в съвместна операция по спасяването на шефа на българската база в Антарктида инж. Йордан Йорданов, който получил инфаркт в петък. Това съобщиха вчера от МВнР. "24 часа" се свърза с Йорданов, който е в болницата "Магелан" в Пунта Аренас, след като два дни бил хоспитализиран в чилийска военна база. От спешното отделение казаха, че още два дни ще съм тук, докато определят какви са пораженията от инфаркта, каза антарктикът.

 

„24 часа"

Българинът пие ракия колкото натурален сок

Дори и в кризата българинът се отказва най-трудно от алкохола. Потреблението на всички напитки пада, но намалението е най-малко при ракията, виното и бирата, показват официалните данни на браншовите организации.

Вече пием ракия почти колкото и натурален сок. Годишно на всеки у нас се падат по 8,92 литра спиртни напитки и 10,2 л плодов сок или нектар. Спадът в консумацията на вино, ракия и бира през 2010 г. е между 2,4 и 5,4 на сто, докато при соковете е с 14%, а при бутилираната вода - със 7,2 на сто.

Около 340 литра напитки изпива всеки българин годишно.

„Труд"

Държавата не си знае имотите

Голяма част от ведомствата в страната не знаят какви имоти стопанисват, стана ясно от отчет на Сметната палата  в понеделник за извършените одити в 172 бюджетни организации. Одиторите са заверили с резерви финансовите отчети за 2010 г. на 10 министерства и централни ведомства, съобщи председателят на палатата Валери Димитров.

На Министерството на земеделието, което не знае каква е балансовата стойност на язовирите му, изобщо е отказан параф, съобщи "Труд" още в петък. С резерви са заверени отчетите на 29 общини и на 2 висши училища.

„Труд"

Георги Кадиев отново не успя да стане заместник на Андрей Иванов

Неуспелият кандидат за кмет на София Георги Кадиев, който беше предложен от БСП за зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС), за втори път не беше избран от съветниците. На заседанието на СОС в понеделник "за" Кадиев гласуваха само 23-ма общинари, "против" - 16, а 18 се въздържаха.

 

Така Андрей Иванов остава без трети зам.-председател. Председателката на групата на ГЕРБ Малина Едрева обясни, че мнозинството не приема номинацията на Кадиев. Тя припомни, че по време на предизборната си кампания социалистът няколко пъти е заявил, че СОС е казионна организация, и затова не е подходящ да заеме поста. Според ГЕРБ от БСП трябва да предложат друг кандидат.

„Стандарт"

Съветът на Бойко: Станете фермери

Ако искате успешен бизнес, гледайте овце и агнета. Пазарите са гладни, купуват ги и в Европа, и в Турция. Това призова премиерът Бойко Борисов в интервю за "Стандарт". Според него в животновъдството има много хляб. Затова и кабинетът отпуснал 50 млн. лева помощ за стопаните. "Навсякъде се търси нашата стока, не смогваме да изнасяме", похвалили се животновъди пред премиера. Борисов обясни, че кабинетът търси инвестиции, които да носят работни места и печалба за държавата. Точно обратното се получило с проектите за зелена енергия, които станаха масови през последните години. "Те само източват пари от хазната. Ако не ги спрем, след 1-2 години може да се наложи да внасяме ток", заяви Бойко. Той разкри също, че НОИ е затънал като БДЖ, но това се е криело досега. Както и че всяка година от института са се вадели по 680 млн. за осигуровките на военните, полицаите, разузнаването и ДАНС.

 

„Стандарт"

Фирма печели на гърба на онкоболни

Нагласен търг, в който е замесен здравен зам.-министър, ще донесе солидна печалба на роден фармацевтичен гигант. Най-скандалното е, че аферата ще бъде за сметка на тежкоболни българи. Това алармираха пред "Стандарт" представители на асоциациите на пациентите  с онкологични заболявания. Те са категорични, че с помощта на свой човек в здравното ведомство компанията "Софарма" иска да печели на гърба на болните. Историята започва на 17 октомври, когато здравното министерство обяви на пресконференция началото на мащабен проект.

 

„Монитор"

Бум на принудителния „болничен туризъм"

Бум на случаите на излишно размотаване по доктори и болници без основание се отчита в доклад на Изпълнителната агенция „Медицински одит" за последното тримесечие. Според данните всеки втори се чувства жертва на лекарска или медицинска грешка и на принудителния „болничен туризъм".

Такъв е случаят с починалото момиченце Мария Стефанова от Котел, която в резултат на забавено и неадекватно лечение издъхва в болницата в Сливен на 16 март 2011 г. Споменатият в доклада случай на 11-годишното дете започва като настинка с висока температура, хрема и кашлица. Джипито д-р Даниела Андонова дава талон за рентгенова снимка едва след упорито настояване на родителите, но не и направление за лабораторно изследване, от което може да стане ясно дали инфекцията е вирусна или бактериална и от което зависи с какви лекарства трябва да бъде лекувана.

„Монитор"

Фотограф спасява Боевски от затвора

Мистериозен фотограф, който е снимал турнира по тенис за юноши в Сао Паоло може да измъкне Гълъбин Боевски от затвора. Бразилецът е станал свидетел на шопинг тура на българския шампион и дъщеря му Сара в местен мол и е видял как двамата си купуват куфарите, в които по-късно беше открит 9 кг. кокаин.

Името и адресът на въпросният бразилец вече са открити и те ще бъдат предадени на бразилската прокуратура, обясни за „Монитор" адвокатът на спортиста Ивайло Дерменджиев.

 

„Монитор"

Трактора източвал МВР за рекет

Тарторът на престъпната банда „Октопод" Алексей Петров-Трактора е източвал базата данни на МВР в продължение на години. Това става ясно от обвинителния акт срещу престъпния бос и петима негови авери, който беше внесен преди седмица в съда.

Според показанията на няколко свидетели хората на Трактора използвали връзките му в полицията, за да правят проучвания на длъжници.

От системата на МВР се вадели справки за адреса, семейното положение, имотите и друга важна информация за мишените на бандата.

„Сега"

Премиерът, ГЕРБ и маргаритките

Като деца късахме листенцата на маргаритките и нареждахме: "Обича ме, не ме обича...". Сега си имаме министри, които играят същата игра.

"Ще се кандидатирам, няма да се кандидатирам" (за президент). "Ще ги вдигаме, няма да ги вдигаме" (за пенсиите). "Няма да я качваме, ще я качваме" (за минималната заплата). Дори фискалният резерв на държавата бе въвлечен в играта - при последните приготовления на бюджета за 2012 г. министърът на финансите представи етюда "Ще го намаляваме (от 4.5 на 3 милиарда лева), няма да го намаляваме". Сред последните хитове е: "Ще режем привилегиите на военни, полицаи, ДАНС и магистрати, няма да ги режем". Можем да добавим дилемите на Аню Ангелов да има ли или не бонуси в отбраната, раздвоението относно (не)приватизацията на "Български пощи", най-новите дилеми в кабинета по въпроса да се вдигат ли стажът и възрастта за пенсиониране...

„Дума"

Пестят от зъбни упойки за сираци и бедни

Изоставените деца, възрастните в старчески домове, хората с увреждания в социални домове, както и лишените от свобода нямат право на безплатна упойка, въпреки че имат право на безплатно зъболечение. Упойка обаче според наредбите задължително трябва да се поставя при извършването на медицинска манипулация на обитателите на социалните домове. Парите за това били предвидени в бюджета на НЗОК при преговорите за Националния рамков договор, но във внесения от Министерския съвет проектобюджет на НЗОК в парламента те не фигурират, алармираха от Българския зъболекарски съюз. Не са предвидени и средства за поскъпналите най-масови пломби с амалгама заради повишаването на цената на среброто в последните 2 години. Още по време на преговорите било отхвърлено искането на БЗС искането за повече пари за две допълнителни медицински дейности за лица над 18-годишна възраст. Така бюджетът за дентална помощ трябвало да е 101 млн. лв.

Бюджетът за дентална помощ трябвало да е 101 млн. лв. "Изумлението ни бе голямо, когато се оказа, че въпреки споразумението в проектобюджета са отделени само 95 394 000 лв.", заявиха от ръководството на зъболекарския съюз. За 2011 г. парите за зъболекарски услуги в бюджета на НЗОК са около 94 млн. лв.

Досега бюджетът за дентална помощ вече е с около 5 млн. лв. преразход.