24 часа

На именния си ден Камелия Тодорова ще преподава пеене на студенти

Камелия Тодорова ще отиде на църква, след което ще преподава джаз пеене на студентите в Нов български университет. Ето така, почти както всяка неделя, тя ще прекара именния си ден Цветница. Решила е да не прави нищо по-специално, освен че ще попее със студентите си.

Камелия е българската певица с изумителен глас. От малка обаче мечтаела да бъде киноактриса. Желанието  се сбъдва, защото се снима в едни от най-хубавите български филми - "Търновската царица", "Синята лампа", "Бон шанс, инспекторе" и други.

 

24 часа

5 г. затвор за Вальо Бореца

Валентин Янев - Бореца, който е основен обвиняем по делото срещу бандата за мокри поръчки "Килърите 2", отива в затвора за 5 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата му по дело за изнудване, което бе гледано 2 пъти от спецсъда в София.

Бореца бе обвинен, че през януари 2012 г. чрез заплаха с убийство е принудил бившия си съдружник Димитър Велев да му даде 3400 лв. Двамата имали спорове за пари. Велев се страхувал от Бореца, който го заплашвал със саморазправа, и за да се спаси, заминал в чужбина през 2009 г., става ясно от решението на ВКС.

Труд

НАТО ни посъветва да се превъоръжаваме

България трябва да върви към превъоръжаване и придобиване на нови военни способности. Това е един от изводите, който може да се направи след срещите на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и министрите на отбраната и външните работи.

 

Труд

Само 1 на 1000 българи дарява редовно

Благотворителността определено не е най-силната добродетел на българина. Дори когато дарява, той го прави не редовно от заплатата си, а спорадично по телефона. Едва 2208 българи са обявили в данъчната си декларация за 2012 г., че даряват, излиза от данни на финансовото министерство. Това са едва 0,1% от работещите.

Според анализ на Българския дарителски форум, който работи с данни на Националната агенция за приходите от данъчните декларации, през 2012 г. гражданите са дарили 2 754 822 лв., което е спад с 8% в сравнение с 2011 г.

 

Стандарт

Дете плати за кървави лихви

Дъщерята на поморийски лихвар бе отвлечена и убита. 7-годишната Александра изчезна в четвъртък следобед. Тогава тя си е тръгнала от училище, което е на 500 метра от дома й. Първоначално се появи версия, че момичето е отвлечено за откуп от 1 милион лева.

Късно в петък момичето бе намерено мъртво в хотел. Полицията издирва собственика, чиято тъща бе арестувана. Бащата на Александра е Веселин Тодоров - Германеца, известен с бруталното събиране на борчове. Той е задържан преди 4 г. при полицейска спецакция за лихварство и рекет. Според показания на свидетели 50-годишният бизнесмен и наказателната му бригада са трошили зъби и са драли с куки длъжници. "Горкото дете плати кървавите лихви на баща си", коментираха хората в Поморие.

Стандарт

40% работят извънредно без пари

40% от наетите в България полагат извънреден труд, без той да им се заплаща. Това показва проучване на КНСБ. Резултатите от него сочат, че пропуски в закони и наредби позволяват на бизнеса да нарушава установеното работно време. "Въведеният преди години механизъм на сумирано изчисляване на работното време доведе до масово заобикаляне на отчитането и заплащането на извънредния труд у нас", заяви Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ. "При сумираното изчисляване е допустимо един работник да работи до 12 часа на ден, 6 дни в седмицата. Така с по-малко хора се върши повече работа, но това е за сметка на работниците и служителите, на тяхното свободно време и доходи", каза още Христов на кръгла маса за проблемите на незащитената заетост.

 

Монитор

Отвлякоха дъщерята на лихвар, намериха я убита

7-годишната дъщеря на известния лихвар от По­­морие Веселин Тодоров - Германеца беше отв­лечена в четвъртък вечерта и открита мъртва ден по-късно. Според неофициалната информация тъщата Свет­лана Димитрова и съпругата Северина на местния хотелиер Веселин Тошев, който дължал пари на таткото на Алекс, са замесени в престъплението..