24 часа"

Увеличаваме армията за първи път от 25 години - с 2460 души

Личният състав на армията да бъде увеличен с 2040 души, а общо армията и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната като военно разузнаване и военна полиция ще разполагат допълнително с 2460 души. Това решение е взело на закрито заседание миналата седмица служебното правителство по предложение на министър Велизар Шаламанов. С постановление №280 от 4 септември кабинетът е изменил плана за развитие на въоръжените сили от 2010 г.

От Министерството на отбраната не коментираха какво налага увеличението на числеността на армията, каквото не е имало от 1990 г. насам. Правителственото решение е взето, докато НАТО обсъждаше на срещата си на върха увеличаване на военното си присъствие в Черно море заради кризата в Украйна и изострените отношения с Русия.

„Труд"

Мъртви души в изборните списъци няма

"Мъртви души" в избирателните списъци няма. Това обясни пред участниците в Изборния борд зам.-министърът на МВР Филип Гунев. Според различните твърдения "мъртвите души" в избирателните списъци били около 1 000 000.

По данни на НСИ българите с избирателни права са над 6,1 млн. души, а според ГРАО - 6,9 млн. Гунев каза, че няма разминаване с данните на ГРАО. Разликата идва от това, че "поне 600 000 от тези хора живеят извън страната". НСИ не преброява българите в чужбина.

„Стандарт"

Тройно сито на границата

Тройно сито спира контрабандата на границата. От една седмица има пълна мобилизация на митничарите в битката за събиране на повече акциз и ДДС. Влизащите у нас камиони минават през кантар, физически контрол и рентген.

Проверките са поголовни, докато преди ровеха само съмнителни тирове. Близо 750 митничари работят в момента без почивен ден. Офанзивата е заради зейналата дупка в бюджета от над 617 млн. лв. Спешните мерки, разпоредени от новия шеф на митниците Ваньо Танов, целят събирането на повече приходи от внос на акцизни стоки - горива, алкохол и цигари. Само на Кулата работят 4 митнически смени по 12 души, 6 оперативни служители и 3 мобилни екипа, които правят проверки по вътрешните пътища.

„Монитор"

Виновните за наводненията на прокурор

Виновните за потопите, които наводниха страната от пролетта насам, отиват на прокурор. Това съобщиха вчера от Върховната касационна прокуратура. Със заповед на обвинител № 1 Сотир Цацаров Върховната административна прокуратура започва пълна проверка на дейността на басейновите дирекции, общинските власти и областните управи. Целта на държавното обвинение е да се установи дали чиновниците са изпълнили своите задължения за защита при бедствия.

Прокуратурата е изискала от всички басейнови дирекции в страната цялата документация за това как са били стопанисвани водоемите у нас, правена ли е предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление.

„Сега"

Изборните секции в чужбина достигнаха рекорден брой

402 са разкритите до момента изборни секции в чужбина, което е абсолютен рекорд и надхвърля дори най-смелите прогнози на външното ни министерство. Това е почти двойно повече в сравнение с миналогодишния парламентарен вот на 12 май, когато отвориха врати 227 секции. През 2009 г. броят им беше 274. Днес приключва подаването на заявления за гласуване зад граница и ще стане ясен окончателният брой на местата за вота.

„Дума"

Близнашки даде още милион на Плевнелиев

Георги Близнашки е отпуснал почти 1 млн. лв. допълнително на президента Росен Плевнелиев. Това пише в проектопостановление, публикувано на сайта на Министерството на финансите.

Буквално преди дни служебният министър-председател се оплака, че няма пари за пострадалите от наводненията, а също, че не достигат средства за Националната здравноосигурителна каса. Въпреки това Близнашки е отпуснал 801 хил. лв. за "финансиране на международната програма на президента и вицепрезидента" до края на годината. Други 179 хил. лв. отиват за "разходи за персонал" на държавния глава, става ясно от проектодокумента.

Служебното правителство отпуска допълнително 105 хил. лв. и за Съвета за електронни медии. Парите са за "издръжка и осъществяване на мониторинг на дейността на доставчиците на медийни услуги" - задължение, което по закон е вменено на СЕМ.

„Капитал дейли"

Парите за здраве пак не достигат

При бюджет от над 3 млрд. лв. парите на здравната каса пак няма да стигнат. Причината - болниците харчат рекордни суми, а средствата за някои лекарства ще свършат през септември. Затова от касата търсят още над 100 млн. лв. Нищо че в края на правителството "Орешарски" бюджетът на касата беше актуализиран с 225 млн. лв. Сега се търсят недадените тогава още 100 млн. лв.

 

След заседанието на надзорния съвет на касата сумата не беше уточнена. Но беше поет ангажимент до края на месеца институцията да направи пълен анализ на изразходването на парите за болнично лечение, като това ще стане не само на ниво районна каса, а на ниво конкретна болница. Причината е, че клиниките продължават да отчитат дейност над лимитите и парите за това перо не достигат.