Арест.

"Монитор":

6000 в джобовете на Тошко Пая

Задържаният от ДАНС с подкуп шеф на митницата в Свиленград Тодор Караиванов, известен като Тошко Пая, държал 6 бона джобни пари по дрехите си. Това стана ясно вчера от съобщението на Върховната касационна прокуратура, която води разследването срещу временно изпълняващия длъжността шеф на пункта. Караиванов беше сгащен в сряда вечерта, след като получил рушвет от 600 лева. По време на задържането му той оказал яростна съпротива. Арестът станал пред сградата на администрацията на Свиленградската митница около 19 часа, а според очевидци Караиванов е бил проснат по очи на плаца с белезници на ръце, където прекарал повече от 40 минути. Разследването срещу Тошко Пая за подкуп започнало още на 26 януари.  За разработката и сроковете за реализацията своевременно е бил уведомяван министър-председателят на Република България Бойко Борисов.Ден по-рано били получени сигнали от транспортни фирми срещу Караиванов. С разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров делото е разпределено на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено към Софийска градска прокуратура и ДАНС. От държавното обвинение поискали и получили от Окръжен съд-Хасково разрешение за претърсване и капанът щракнал.

 

Избор.

"Дума":

Избраха Лозан Панов за шеф на ВКС

След продължила близо 8 ч. дискусия ВСС избра Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Съдията от Върховния административен съд преодоля конкуренцията на зам.-председателя на ВКС Павлина Панова. За Панов гласуваха 17 членове на ВСС, 6 бяха против, въздържали се нямаше. Панова бе подкрепена от 6 души, против бяха 11, а 6 се въздържаха. След избирането си Панов призна, че все още не може да каже дали ще продължи да работи с Панова, защото първо трябва да се запознае с работата на ВКС.
Заседанието на ВСС започна с размяна на обвинения за противодържавно поведение и с отказ да се изпълнят основни препоръки на ЕК. Причина за напрежението се оказаха констатациите на Еврокомисията за дейността на ВСС и по-точно критиката срещу електронната система за гласуване, с която се очакваше да бъде избран председателят на върховния съд. Юлия Ковачева призова колегите си да премислят и да гласуват с хартиени бюлетини. Шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров реагира остро и видя в изказването провокация. Предложението на Ковачева не мина, тъй като бе подкрепено само от петима членове, 16 бяха против, а 2 се въздържаха.

 

Проучване.

"Монитор":

61% искат пълен мандат на кабинета

Болшинството българи (61%) смятат, че кабинетът „Борисов 2" трябва да изкара пълен 4-годишен мандат начело на държавата, показа проучване на „Алфа Рисърч".Според него два месеца след формирането си правителството се ползва с доверие от 24%. Подкрепата към него формират най-вече симпатизантите на ГЕРБ и РБ.Изследването отчита също така, че няколко водещи фигури в кабинета, радващи се на висока обществена популярност и одобрение, имат основен принос към момента за утвърждаване на сложния коалиционен Министерски съвет. Начело на списъка с крепящите кабинета политици е премиерът Бойко Борисов, чийто персонален рейтинг след изборите е нараснал от 28% на 32%, следван от строителния министър Лиляна Павлова и от заместника си Томислав Дончев.

 

Решение.

"24 Часа":

Цветанов и трима бивши шефове в МВР са невинни за подслушването

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и трима ексдиректори на службата за проследяване и подслушване в МВР - СДОТО, са невинни, реши Софийският градски съд.

Така вероятно съдебната сага по делото за безконтролното подслушване с кечъри срещу Цветанов, Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов ще приключи, защото прокуратурата обяви, че няма да протестира оправдателните присъди. (Становището на прокурора по делото виж в карето долу).

Решението на тричленния съдебен състав с председател Петър Гунчев бе обявено в 16,30 ч вчера в зала 11 на Съдебната палата при голям медиен интерес. Това е третото дело срещу лидера на парламентарната група на ГЕРБ.

 

Саниране.

"Сега":

Поне 2 правителства ще плащат цената на безплатното саниране

Поне 2 правителства ще плащат цената на спорната идея за безплатно саниране на панелките. Разходите за реализиране на инициативата в размер на до 1 млрд. лв. ще бъдат разхвърляни във времето според възможностите на бюджета и ще се покриват 5-10 години. Това съобщи в рамките на парламентарния блиц контрол в бюджетната комисия в НС финансовият министър Владислав Горанов.

Както "Сега" писа, в бюджет 2015 няма пари за обещаното саниране на панелките. Нужните средства ще се осигурят чрез заем, който Българската банка за развитие ще тегли с помощта на държавна гаранция. Самите пари ще се раздават на сдруженията на собствениците безвъзмездно, а след завършване на проектите бюджетът ще връща съответните суми на ББР. "Разходите по тази схема ще започнат реално през 2016 г. и ще се покриват поне 5-10 години. Така те няма да тежат върху бюджета", аргументира се Горанов. Според него този вариант бил добър и щял да се прилага все по-често. По този начин обаче правителството ще натовари със собствената си инициатива и бъдещи кабинети.