24 часа"

Виртуални сметки или втори фонд в НОИ за прехвърлените лични пенсии

Експерти на правителството вече работят по два технически варианта, които да направят възможно връщането на личните пенсионни партиди от НОИ в универсалните пенсионни фондове, научи в. "24 часа". Все още обаче много от подробностите по тези варианти не били обмислени.

Търсенето на технически решения се наложи, след като премиерът Бойко Борисов поиска усъвършенстване на приетите от Народното събрание поправки в Кодекса за социално осигуряване. В момента те предвиждат единствено правото на човек, роден след 31 декември 1959 г., да прехвърли партидата си от частен фонд към НОИ, но не и обратното прехвърляне. Според Борисов до края на март 2015 г. трябва да бъде измислен и приет вариант и за минаване от НОИ отново към осигуряване за втора пенсия в универсален фонд.

„Труд"

Депутати искат затвор за шофьори без книжка

Ако в рамките на 1 година след вече получено административно наказание шофьор без книжка седне отново зад волана, наказанието вече да е затвор от 1 до 3 г. и глоба до 1200 лв. Това е една от поправките в Наказателния кодекс, която предлагат депутати от ГЕРБ начело с Цецка Цачева.

Ако нарушението бъде установено, докато тече изпитателен срок при лишаване от право на шофьорска книжка, извършителят може да излежи до 3 г. и да получи глоба до 1000 лв., пише в проекта.

„Стандарт"

Спортист №1 яхва джип

Спортист и треньор №1 на годината ще вкарат в гаража нов джип. Традиционната инициатива на спортното министерство и Българския спортен тотализатор ще се състои за 6-а поредна година. Ключовете на луксозните возила Volvo XC60 ще връчи министърът на спорта Красен Кралев. През 2013 г. автомобили получиха борецът Иво Ангелов и неговият наставник Армен Назарян. През 2012 г. Кубрат Пулев и Михаил Таков получиха "Опел Инсигния", година по-рано същата марка коли подкараха Станка Златева и Симеон Щерев.

„Монитор"

Нов запис разплита изчезването на Сертов

Нов запис, с който са се сдобили от МВР, може да разплете изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, чиито следи се губят от 5 декември. Кадрите ще бъдат разпространени следващата седмица. Това съобщи вчера главният секретар на МВР пред bTV.

„Имаме нова информация за изчезването на Петко Сертов. Искрено се надявам да е жив. Искам да подчертая, че ние не извършваме разузнавателни операции на гръцка територия. Свързали сме се съвсем официално с гръцките ни колеги", обясни Лазаров. Той обясни, че няма данни Сертов да е отвлечен.