EK.

"Стандарт":

Повериха 140 млрд. на Кристалина

Кристалина Георгиева ще управлява 140 млрд. евро. Тя ще отговаря и за 30 000 европейски служители. Това са само част от задълженията на българския еврокомисар, която получи поста вицепрезидент на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси. Георгиева бе избрана за един от седемте заместници на новия шеф на европейското правителство Жан-Клод Юнкер. "Ще помагам на България да се справи с най-важния си проблем - не как да получава повече пари, а как по-добре да ги използва", обяви Кристалина след номинацията. И написа във Фейсбук, че очаква нови предизвикателства. "Юнкер предложи значим пост на тази много комуникативна 61-годишна жена, която изпъква на фона на сухата брюкселска администрация. Тя не се страхува да обуе гумени ботуши и да облече бронежилетка", коментира АФП.

 

КТБ.

"Монитор":

Клиенти на КТБ с призив към Централната банка: БНБ да даде гласност на плана „Василев"

Планът за оздравяване на КТБ, който се очаква да бъде внесен в БНБ и МФ от мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, да бъде оповестен публично. Всички стъпки по неговото изпълнение пък да бъдат напълно прозрачни и да стават пред погледа на обществото. За това настояха вчера в поредно писмо до ръководството на Централната банка членовете на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България.
Той бе учреден на 19 август от клиенти на КТБ. Самото писмо идва, след като през последните дни адвокатите на издирвания по цял свят по обвинение за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. Василев твърдяха, че клиентът им подготвя план за оздравяване и документът ще бъде внесен всеки момент. Очакваше се това да стане в рамките на вчерашния ден, но до вечерта не беше факт.

 

"24 Часа":

Консорцуим на Оманския фонд предлага спасение за КТБ

Днес постъпи писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други не посочени акционери и потенциални инвеститори. С това писмо се предлага сключване на договор за не разкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз.

 

Признание.

"Дума":

Близнашки: Трудно ми е, на моменти се чувствам безпомощен

Трудно ми е, понякога се чувствам безпомощен. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки след заседанието на кабинета.
"Не е лесно да се работи в рамките на едно служебно правителство. Човек поема ангажименти, без да има политическа партия зад гърба си. Не разполагаме и с парламент, който да ни критикува", призна премиерът. По думите му най-големият проблем е липсата на пари в страната.
Служебното правителство ще командирова над 800 държавни служители от Министерството на правосъдието и от МВнР, които да наблюдават изборите на 5 октомври в чужбина, стана ясно вчера.
До момента е регистриран рекорден брой изборни секции - 414, в странство. Най-много са исканията за разкриване на секции в Западна Европа и Турция, съобщи Близнашки.