Първите действия на новата власт са водеща тема за неделните вестници.

„Противодействието на организираната престъпност ще бъде извадено от ДАНС и върнато в МВР. Това категорично заяви вчера новият вътрешен министър Веселин Вучков по време на празника на полицията. Предстои реформата да стане факт с промяна в закона.
"Не само политическите сили, но и професионалистите ще се убедят, че мястото на ГДБОП е в структурите на МВР, защото там ще намери своята естествена полицейска среда, заяви Вучков. Той добави, че ще се възстанови и Главна дирекция "Национална полиция", която преди няколко месеца при предишното правителство бе разделена на "Охранителна полиция" и "Криминална полиция".
Вучков обяви и че ще се възстанови правото на президента да назначава главния секретар на МВР. С приетия преди няколко месеца нов Закон за МВР това бе променено и висшата професионална фигура в министерството се назначава от Министерския съвет..." - в. „Труд".

+Промени в конституцията, но ще инициира широки дебати в каква посока да има такива, за да се извършат те от обикновено Народно събрание. Това заяви парламентарната шефка Цецка Цачева.
"Няма да бъде добре депутатите да се занимават със списване на нова конституция, когато имаме други спешни въпроси", каза тя пред "Дарик".
Цачева обясни, че не е необходима промяна в основния закон, за да се раздели Висшият съдебен съвет на две камари - съдийска и прокурорска, както се предлага. "Това е въпрос на законодателна инициатива от страна на Министерския съвет", каза юристката.
Новото правителство трябва да реши дали ще внесе свои проекти за актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК, тъй като актовете на служебния кабинет се нуждаят от препотвърждаване, заяви още Цачева..." - в. „24 часа".

„Обединяването на НАП и Агенция "Митници" е записано в програмата на ГЕРБ и е въпрос на време да се направи, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред "Дарик". Цачева посочи, че по време на консултациите за съставяне на правителство политическите сили са стигнали до извода, че не трябва да се смени само управителя на БНБ, но и цялото ръководство на банката заради пропуските й в надзора на КТБ. Цачева подчерта, че управителят на централната банка сам трябва да подаде оставка и не може да бъде отстранен освен при хипотеза, която не е налице. Промяна на конституцията в тесния смисъл на думата не се готви, но има воля да започнат широки дебати в каква посока следва да има изменения в нея, което да може да се свърши от обикновено Народно събрание, по кои теми промяната се свежда до нова конституция. каза още Цачева..." - в. „Сега".

"Малко е нелепо заради една снимка да отричаш една безспорна професионална кандидатура. Всеки от нас влиза в политиката със своите познанства. Моите впечатления от работата на г-н Горанов са изключително добри. Той е невероятен експерт и ние имаме нужда от него. Още повече, че той през цялото време работеше с нас и ние нямаме основание да се притесняваме".
Това заяви вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова в сутрешното предаване на Нова телевизия в отговор на въпрос за едно от спорните имена сред министрите от новия кабинет - Владислав Горанов. След обявяването му като министър на финансите медиите припомниха снимка от 2010 г., която показва тогавашния зам.-министър на финансите на среща с депутата от ДПС Делян Пеевски.
На уточнението, че в някои медии Горанов е наричан "офицер за връзка с Пеевски", Бъчварова коментира, че вече прави разграничение между нещата, които се тиражират в медиите, защото зад тях стоят друг вид интереси. "Не е офицер. Всеки има право на личните си контакти. Най-важното е, че е много добър финансист", повтори зам.министър-председателят..." - в. „Дневник".

Всекидневниците следят и действията на опозицията.

„БСП иска закон за ограничаване на правомощията на служебните правителства
Служебното правителство е регламентирано у нас като правен институт с Конституцията от 1991 г. и там му се поставя една единствена задача - да осигури честни избори. В допълнение през 1992 г. Конституционният съд се произнася, че правомощията му са ограничени по време и цел, но историята показва, че временните правителства вършат много повече. Затова БСП настоява правомощията на служебните кабинети да се впишат в закон, съобщи Би Ти Ви.
"Сериозно обмисляме тази идея. Тя беше продиктувана от действията на сегашното служебно правителство, което пристъпи и престъпи много от конституционните си правомощия", посочи Атанас Мерджанов от БСП. Съпартиецът му Чавдар Георгиев допълва, че такова правителство не получава своята власт и легитимност от Народното събрание, а получава временна власт от друг висш държавен орган, какъвто е президентът, което изисква ясни ограничения.
За 25 години демократична България е имала четири служебни правителства: на Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Марин Райков и Георги Близнашки. Въпреки че всичките идват за кратко, някои от тях взимат важни решения, например Инджова, която одобрява приватизация на стойност няколко милиона лева, и Софиянски, който въвежда валутния борд, който функционира и до днес. Средно животът на служебните правителства е около три месеца.
От ГЕРБ са на мнение, че е редно да има ограничения не само за служебните, но и за редовните министри, които понякога се изкушават да взимат решения в последния месец от мандата си с фатални последици..." - в. „Дневник".

"Твърденията, че управляващата коалиция е двойна са митове. Ясно е, че коалицията е четворна", заяви пред БНТ говорителят на БСП Атанас Мерджанов.
Той подчерта, че тази коалиция може да се е обявила за проевропейска и реформаторска, но с увеличаването на броя на министерствата е показала, че се търсят други баланси. Мерджанов коментира, че включването на АБВ и министерското място, което са получили е показателно за това, как е сглобена коалицията.
"Това е една коалиция на политическия недоимък", категоричен бе Мерджанов.
Той обясни, че вотът на българските граждани е отредил на БСП мястото на опозиция, партията ще следва твърдо този път.
"Няма да бъдем злобна и креслива опозиция. Още в нощта на изборите гарантирахме, че по важните въпроси ние ще търсим съгласие с водещата политическа сила", поясни говорителят на БСП.
Той коментира, че има някои съвършено неприемливи неща в програмната декларация на правителството и е чудно как те ще съжителстват. Като пример за това Мерджанов даде данъчната политика. По думите му, макар и въведен от БСП, плоският данък е бил необходим тогава и не е бил премахнат по време на управлението на левицата заради несъгласието на коалиционния партньор." - в. „Стандарт".

Съдбата на банка „Виктория" също е сред актуалните теми.

"Лев инс" поиска да купи банка "Виктория"
"Лев инс" е заявила желание да купи банка "Виктория". Търговската банка е 100% собственост на КТБ, чийто лиценз бе отнет вчера.
Отнемането на лиценза на КТБ обаче не важи за дъщерната й банка.
От ръководството на застрахователното дружество са съобщили пред БНТ, че са депозирали офертата си в БНБ. Те са готови да инвестират заедно с водеща международна банка.
Бъдещето на Търговска банка "Виктория" ще бъде решено до 22 ноември, съобщиха от БНБ по-рано вчера.
Придобиването на "Виктория", тогава под името "Креди Агрикол България", от КТБ, стана възможно в началото на май с разрешение на "Банков надзор". По-късно на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който контролира "Банков надзор", беше повдигнато обвинение за престъпления по служба." - в. „Сега".

„Водеща испанска банка, специализирана в земеделския сектор, също проявява интерес към ТБ "Виктория". Това съобщи вчера пред "Труд" Стефан Софиянски, съветник на акционерите на "Лев инс".
Той потвърди, че застрахователното дружество заедно с международната кредитна институция са готови да инвестират в банка "Виктория". "Намерението за закупуването й е било заявено вчера до БНБ, квесторите и до Министерството на финансите", каза Софиянски. От деловодството на централната банка е бил издаден и входящ номер. Софиянски обясни още, че потенциалните инвеститори са готови да поемат всички задължения на поставената по специален надзор банка. По последни данни те възлизат на 285,8 млн. лв. В тази сума влизат дължимите депозити на вложители и задълженията на банката към други кредитори.
В подаденото заявление обаче не е посочена конкретна оферта за придобиването на банката. "Това ще стане, след като се направи финансов преглед на състоянието на "Виктория", допълни той. Потенциалните инвеститори биха искали да получат повече информация за оценката на кредитните портфейли на банката и за предоставените обезпечения.
Според източници от БНБ обаче до края на работния ден в петък не е постъпвало никакво заявление от новите инвеститори. През миналия месец стана ясно, че Банк Российский кредит също е заявлила интерес да придобие 100% от капитала на "Виктория". Информацията беше потвърдена от Министерството на финансите и БНБ. В момента банка "Виктория" е собственост на КТБ, чийто лиценз беше отнет тази седмица..." - в. „Труд".

В. „24 часа" съобщава за предотвратена ракетна атака срещу американското посолство у нас:
„Ракетна атака срещу US посолството у нас осуетена от спецслужбите ни.
Дали да бъдат арестувани предварително терористите, подготвящи атентата срещу американското посолство в София, или да се изчака, докато се съберат достатъчно улики. Този спор се е разгорял между представители на нашето МВР и американското посолство през 1990 г.
От страна на САЩ са настоявали за спешен арест, но МВР е отказало. Позицията ни е била, че първо трябва да имаме сигурни доказателства срещу следените терористи и чак тогава да бъде нанесен ударът. Това разказа пред "168 часа" ген. Тодор Бояджиев, който описва част от историята за сблъсъка с американците в книгата си "Разговори за разузнаването". Тя официално ще бъде представена на 23 февруари във Военния клуб.
Всичко започва през 1990 г., когато посланик у нас е Хю Кенет Хил.
По това време той не е в София и затова го замества временно управляващият посолството Уилям Монтгомъри.
"Той отговаряше за връзките с МВР и спецслужбите" обяснява генералът, който по това време е главен секретар на министерството. Това е причината той и Монтгомъри да са в постоянен контакт, който впоследствие прераства и в приятелство.
"По това време все още съществуващите у нас контраразузнаване и разузнаване получиха информация за подготвян терористичен акт в София. Целта бе американското посолство - допълни генералът. - В този момент вече се говореше за евентуална интервенция на САЩ в Ирак. Войната не бе започнала, а операция "Пустинна буря" все още бе на чертожните дъски. Горе-долу тогава Ирак нахлу в Кувейт, но американската посланичка там успокояваше Вашингтон, че ситуацията не е толкова сериозна.
Все пак витаеше усещането, че ще има наказателна операция от страна на САЩ."
Точно в този момент нашето разузнаване в чужбина получава сигнал, че някаква група, която до момента е абсолютно неизвестна, изненадващо е решила да проведе наказателна акция срещу американците. Целта й е да изпревари техните действия в Ирак.
"Колегите намериха източник извън България, който подаде началната информация, че се готви акция срещу САЩ във връзка с планирането на "Пустинна буря" - обясни ген. Бояджиев. - Както и че терористичната група ще атакува посолството в София, за да предизвика голяма международна реакция...
Целта на ударната група е да покаже, че Саддам Хюсеин има сериозна международна подкрепа. Както и че една война в Ирак неминуемо ще доведе до подобни нападения над американски обекти в цял свят. Самото терористично формирование се оказва международно.
"Ръководител на тази операция е японец от крайно лявата японска червена армия - казва генералът. - В групата имаше филипинец от филипинската крайно лява партизанска организация "Ню джуъл" ("Нова скъпоценност" - бел. ред.) Странното бе, че тя бе локална, т.е. действаше само на територията на Филипините и никога не се бе изявявала в международен план.
Освен представители на това бунтовническо движение във Филипините в групата имаше двама палестинци от двете военни формирования на Ясер Арафат и още един арабин. А парите за операцията идваха по куриери от латиноамериканските картели." Генералът смята, че тогава службите за първи път реално са се сблъскали с така наречения от него черен интернационал на тероризма."

В. „Стандарт" помества публикация за бивш затворник, който връща намерени пари:
„Бивш затворник намери чанта с пари и документи и я върна на собственика й. Валентин Атанасов е прекарал над 20 години по българските затвори заради магистрални грабежи, съмнителни сделки, обири. На свобода е от 6 март тази година.
В кафене в столичен квартал той намира чанта с пари и документи. Предава я в столичното VI РПУ. Там върнали чантата на собственика Радослав, който я забравил в кафенето.
"Още има добри българи явно, щом човекът ми е върнал всичко и не е пипнал", казва той пред бТВ. Радослав е изненадан, че Валентин е лежал в затвора. Описва го като много скромен човек. За Валентин пък благодарността няма значение. Значение има промяната, на която е решен, и съветва момчетата, тръгнали по лош път.
"Не си струва за едната килия, дори златна килия, защото всяка вечер си мислиш за навън, за близките ти хора", казва Валентин Атанасов."