Вот.

"Дума":

Избрахме труден парламент

43-то Народно събрание ще е много трудно и мъчно ще излъчи правителство. Това показват първоначалните резултати от парламентарните избори, според които в новия парламент ще има седем или дори осем партии. Според тях ГЕРБ взима 33,2%, БСП - 16,5%, ДПС - 14,1%, Реформаторският блок - 8,7%, ББЦ - 6,3%, Патриотичният фронт - 6 на сто, а АБВ - 4,1%. Данните са на "Алфа Рисърч". Според две други агенции обаче в новия парламент успява да попадне и "Атака", която минава бариерата от 4 процента. От тези данни става ясно, че дясноцентристко управление в лицето на ГЕРБ и РБ не може да събере 121 депутати, необходими за мнозинство. Според данните активността на вота бе рекордно ниска за годините на прехода.

 

"Дума":

Трети осъден за купуване на гласове

39-годишен мъж от Плевен е осъден на пробация от една година и един месец за купуване на гласове. Това е постановил съдът след внесен обвинителен акт на Районната прокуратура, съобщават от държавното обвинение. Вече има други двама, осъдени за купуване на гласове. На територията на цялата страна са образувани общо 64 досъдебни производства против избирателните права на гражданите. Данните са постъпили в прокуратурата на Република България към 13,00 часа днес. Седем са бързите производства и едно незабавно производство. Четирима души са привлечени като обвиняеми, един в района на Апелативна прокуратура в Бургас и трима са от района на Апелативна прокуратура във Велико Търново. В Софийския апелативен район са образувани 21 досъдебни производства, в Пловдивски - 11; Варна - 5, Бургаски апелативен район - 11, и Великотърновски район - 16. Два са сигналите, изпратени до ЦИК и Сметната палата. Образуваните проверки са 419, а постановените откази - 302.

 

"Стандарт":

Долни Цибър обяви бойкот

Монтанското село Долни Цибър бойкотира изборите, съобщи кметът Камен Димитров. На общо събрание в петък, провело се на площада, жителите му решили да не гласуват за нов парламент. От сутринта до следобедните часове бюлетини бяха пуснали само членовете на секционните комисии. Те обаче са от общинския център Вълчедръм.
Местните са обидени на властта. Тя не ги защитила преди дни, когато охранители на частна земеделска фирма пребили 4-ма от тях. Мъжете били спипани с каруца до голяма царевична нива. Гардовете ги взели за крадци и ги подгонили. И понеже те побягнали, открили стрелба по тях. Двама са ранени и закарани в болницата в Лом. Раните им не били сериозни, а лекарите отказали да им издадат медицински свидетелства за инцидента. Заради четиримата  сега всички в Долни Цибър си отмъщават. В селото живеят само роми - над 1200 души.

 

 

Катастрофа.

"Сега":

4 загинали и 30 ранени в катастрофа с български ТИР в Гърция

Български ТИР с румънски шофьор предизвика жестока верижна катастрофа в Гърция. Има загинали и много ранени.
Очевидци на катастрофата твърдят, че ТИР-ът е с българската регистрация. Първата информация от полицията е, че шофьорът е румънски гражданин, който беше задържан след опит да избяга от мястото на инцидента, съобщи БНР.
Отказали са спирачките на ТИР-а и той се е движел с много висока скорост. Няма спирачен път. ТИР-ът е ударил около 30 коли, 3 са изгорели напълно. В едната от тях шофьорът е овъглен. На място загинаха 4 човека, още 30 са приети в болница като половината от тях са с тежки наранявания и с опасност за живота.
Инцидентът стана на километри от град Верия по посока Солун. На пътното шосе се е извършвал ремонт. Леките автомобили са били почти спрели докато изчакват да се пусне трафикът. Дори някои от пътниците са били слезли от колите, което ги е спасило от смърт. Патрулите на пътната полиция дали сигнал на ТИР-а да намали скоростта, но шофьорът не е реагирал.
Полицията отказва информация дали сред пострадалите има и български граждани.

 

Евакуация.

"Новинар":

Евакуираха стотици от бургаски мол

Стотици клиенти на бургаския мол „Галерия" панически бяха евакуирани от търговския център, съобщи flagman.bg.

„Хранехме се, когато прозвуча гласът от уредбата да напуснем мола. Звучеше и алармата. Всички хукнахме навън, дойде и полиция", разказа жена, която се хранела вътре с детето си. След сигнала за евакуация хората набързо зарязали яденето и хукнали навън.