24 часа

Депутат от руската Дума перял пари в България?

Депутатът в руската Държавна дума от партия "Справедлива Русия" Генадий Гудков е обвинен, че се е занимавал с пране на пари в България. Това съобщиха руските медии.

Обвиненията срещу него се появиха след като в Следствения комитет на Русия се получила молба от гражданин на България да бъдат проверени известни му факти за пране на пари в чужбина от депутата от руската Дума Генадий Гудков.

В заявлението се говори за инвестиции в чужди фирми, постъпващи чрез кипърска банка от офшорна компания", уточни говорителят на следствието Владимир Маркин, помолен от кореспондент на ИТАР-ТАСС да коментира новината.

Депутатът опроверга информацията, че се е занимавал с каквато и да било търговска дейност в България, предаде ИТАР-ТАСС.

24 часа

Сергей Станишев: Много здраве на Бойко Борисов от Европейската централна банка

Сергей Станишев прати през медиите поздрави на премиера Бойко Борисов от Европейската централна банка.

"Преди няколко дни се похвалиха колко са велики за пореден път и че са готови за еврозоната. Само че тяхната лъжа беше опровергана от Европейската централна банка. И тъй като Бойко Борисов ми прати много поздрави по повод тези данни, които те обявиха, аз му връщам поздрави от Европейската централна банка", обясни още лидерът на БСП по време на партиен пленум.

Той припомни, че министър Симеон Дянков беше заявил, че това е първи приоритет на ГЕРБ през 2009 г. и затова спряха плащанията на български фирми."Държавата и днес дължи около 360 милиона на бизнеса, което създава огромни затруднения, фалити, безработица и всичко останало", каза Станишев.

Труд

Царят свика кабинет в сянка

Бившият премиер (2001-2005) Симеон Сакскобургготски изпревари колегата си (2005-2009) и лидер на БСП Сергей Станишев, който наскоро се закани, че ще прави кабинет в сянка.

В събота царят покани бившите си министри, някои зам.-министри и най-лични представители на НДСВ в двореца "Царска Бистрица" на Боровец. "Не сме кабинет в сянка, а на сянка", пошегува се един от членовете на някогашния кабинет, посочвайки към дебелите сенки от столетните борове наоколо. Сред присъстващите бяха и жълти министри от кабинета на тройната коалиция.

Труд

Премиерът не ряза ленти в Попово заради липса на акт 16

"О, оставете Станишев! Той не знае какво говори вече. Той такива лъжи сипе, че да го коментирам се унижавам. Не, моля ви се! С такива лъжци изобщо съм казал, че няма да споря", горещо отсече в събота премиерът Бойко Борисов по повод думите на Сергей Станишев, че мнозинството в парламента приема лобистки закони под диктата на правителството.

"Всеки ден им показваме какво правим на хората. Крадецът вика - дръжте крадеца", отсече по повод опонента си премиерът.

Изказването Борисов направи на бълващия жега околовръстен път на Попово. Там в 14,30 часа, при 36 градуса на сянка, трябваше да има рязане на лента. Церемонията тихомълком беше изменена на "пускане в експлоатация" на пътя със скромен водосвет, без да се даде обяснение на недоумяващата "изпържена" от жега публика.(Отсечката е готова от 2 год., а реално се ползва от март т.г.)

Стандарт

Шофьор избяга с 1 500 000 лв.

Шофьор на инкасов автомобил духна с милион и половина. 33-годишният Георги Енев отмъкна парите с евтин трик в Пловдив. Мъжът спрял бронирания автомобил и пратил охраната да му купи баничка. Щом здравенякът слязъл, шофьорът отпрашил с претъпкания с пари бус. По-късно полицаи открили автомобила изоставен на малка уличка. От шофьора нямало и следа.

Георги е обявен за общодържавно издирване.

Не е изключено вече да е напуснал страната, смятат криминалисти. Парите, които е прибрал, са от оборота на мобилните оператори в Пловдив.

Колата е собственост на печално известната охранителна фирма "G4S". През април петима тежко въоръжени и преоблечени като полицаи мъже обраха инкасовия й автомобил между Ловеч и Севлиево с два милиона лева.

 

Стандарт

В БСП започна битка за листите

Битката в БСП за кандидатдепутатските листи започна. Първата фаза бе премината вчера, след като соцпленумът позволи на Изпълнителното бюро /тясното национално ръководство/ да предлага кандидати за областни партийни лидери. Постът е особено важен, тъй като областните началници редят кандидатдепутатските листи. Това е и първа крачка на лидера Сергей Станишев и поддръжниците му в елиминирането на опонентите им, групирани около Георги Първанов.

Пленумът взе решението след енергичен отпор на лобито около експрезидента. Текстът мина с 97 гласа "за", 4 "против" /сред тях Първанов, Румен Петков и Кирил Добрев/ и 13 "въздържал се". С гласуването бяха преброени и другарите, които не стоят зад Станишев. Новият текст развързва ръцете на бюрото да налага свои лица в спорните области, въпреки че в крайна сметка гласуването е тайно, обясниха апаратчици на "Позитано" 20. Такива проблемни места са София-област, където лидер е депутатът Кирил Добрев и Плевен, който в момента се ръководи от хора на депутата Румен Петков. Според кулоарните слухове на конференцията в края на юли Добрев ще предложи за лидер на София-област кметицата на Ихтиман Маркарита Петкова. Самият той не може да запази поста, защото уставът забранява съвместяване на двете длъжности. От "Позитано" 20 вероятно ще "спуснат" Младен Червеняков. В Плевен било възможно постът да заеме Любомир Петков, който влезе в новото политбюро.

 

Монитор

1,5 млн. лв. за дюнер в Пловдив

Шофьор на инкасо автомобил забогатя с милион и половина лева след обяд с дюнери. 33-годишният Георги Енев карал бронирана кола, в която били парите за пловдивските банкомати. Точно преди да тръгне да обикаля ATM устройствата, за да ги зареди с пари за уикенда, Енев казал на колегата си охранител да слезе от бронираната кола и да купи по един дюнер за обяд. Нищо неподозиращият служител на фирма GS4 тръгнал към закусвалнята, а през това време Енев изчезнал с бронирания бус и пачките в него. Полицията получила сигнал минути след дръзкия обир, но ченгетата открили само празния инкасов автомобил.

 

Монитор

Менте кастрирани кучета в столицата

Фалшиво кастрирани кучета се разхождат из столицата. Това са установили ловните екипи на „Екоравновесие". От общинското предприятие отчитат и ръст на броя на фалшивите сигнали. За да се пресекат далаверите в „Екоравновесие", всички бездомни кучета, които са преминали през кастрация, ще бъдат обозначени с червени марки на ушите, обясни шефът на общинската фирма д-р Манол Нейков.

 

Монитор

Самоубиец вися 3 часа от 13-ия етаж

Самоубиец вися над 3 часа от парапета на тераса на 13-ия етаж в столичния кв. „Христо Смирненски". 24-годишният мъж от Петрич заплашваше да скочи, докато стоеше бос от външната страна на балкона на висока кооперация на ул. „Хемус". След като криминалните психолози на МВР направиха всичко възможно, за да го убедят да се прибере, той склони и точно в 18 часа момчето беше изтеглено.