24 часа"

25 военни с техника срещу 4000 бежанци откъм Македония, ЕС разреши

25 военнослужещи и армейска техника ще подсилят охраната на границите ни, за да не допуснем влизането на нови вълни от бежанци. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев.

По думите му опасността иде от близо 4000 бежанци, които в момента са в района на Гърция и Македония. Не се изключва вероятността някои от тях да изберат пътя през България, затова българските власти са взели съответните мерки, допълни той.

Той не съобщи какви точно ще са функциите на тези военни.

. „Труд"

Депутат копае тайни тунели в Плиска

Депутатът от „Атака" проф. Станислав Станилов и това лято е зарязал морето и ваканцията и копае в археологическия комплекс Плиска. 72-годишният народен представител проучва тайни тунели в старата българска столица.

„Голямата базилика е съградена след приемането на християнството и е израз на неговото тържество, побирала е над 1000 души", разказва Станилов. Той има интересна теза за манастирския комплекс край базиликата: "Тук може би е написана кирилицата от Св. Климент Охридски."

„Стандарт"

След комисар Шефчович: Бойко лобира за газ от Ашхабад в Европа

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов обсъдиха бъдещите доставки на туркменски газ за страните от ЕС и в частност за България.

"Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. Това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни", отбеляза Борисов по време на разговорите в Ашхабад, съобщиха от Министерски съвет.

„Монитор"

Затвор за пускане на повреден асансьор

Наказателна отговорност за самоволно пускане на спрян заради повреда или липса на поддръжка асансьор предлагат от Дър­жавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Санкцията ще бъде записана в новия закон за технически надзор Текстът му в момента се съгласува между заинтересованите ведомства.

"Причината да поискаме подобна мярка е масовата практика асансьори и други опасни съоръжения да бъдат пускани в експлоатация самоволно от собствениците или ползвателите, след като са били спрени и запечатани от нас", каза председателят на агенцията Сте­фан Цанков.

„Сега"

Спешните пациенти ще чакат линейка от 8 до 120 минути

До осмата минута екипите на спешната помощ ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще са с червен код. Това са хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия, пише в стандарта. Между 8 и 20 минути ще чакат пациентите с жълт код, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения.

„Дума"

България е с най-тежък демографски срив в света

България е с най-мрачната прогноза за демографско развитие в целия свят, сочи доклад на ООН. За периода 2015-2050 г. населението на страната ще се свие с 27,9%, или с близо 2 млн. души и от днешните 7,152 млн. души ще се срине до 5,154 млн. В края на века пък ще достигнем 3,406 млн. души.

В разпределението по възрастови групи днес 14,1% се падат на лицата между 0 и 14 г., 58,9% са българите от 15 до 59 г., 26,9% са над 60 г. и 4,5% - над 80 г. След 35 г. децата до 14 г. ще са с 0,6 на сто повече, българите до 59 години ще намалеят с близо 10 на сто. За сметка на това с 10 на сто ще се увеличат хората над 60 г., а пък тези над 80 години ще са с над 3 на сто повече и вече ще са 7,6% от населението.

„Капитал дейли"

Анализатори: Китай няма да причини световна рецесия

Разразилата се през последните дни "касапница" на финансовите и стоковите пазари може и да рисува апокалиптична картина за световната икономика, но заплахата от глобална рецесия е ниска, смятат анализаторите по света. Във вторник китайската борса се срина с още 7.5%, но пазарите в останалата част на Азия, в Европа и в САЩ се оттласнаха от дъното и започнаха да възстановяват загубите. А макар и да очакват още разпродажби след най-предизвикателните за глобалните пазари дни от финансовата криза насам, засега анализаторите не са склонни да обявят обръщането на наблюдавания през последните шест години бичи тренд.

„Новинар"

Жегите свършиха, но лятото е до октомври

Големите горещини вече са в историята и времето ще ни пощади от тях.

Това не означава обаче, че лятото е свършило, каза климатологът доцент Георги Рачев. Според него топлото време ще е доста продължително, като лятото ще се проточи през целия септември.

Той успокои онези, които още не са били на море, че могат да стягат банските за следващия месец. Така ще се пекат на по-празни и спокойни плажове и ще се възползват от намалените цени по курортите извън активния сезон. "Септември ще бъде чудесен за такива почивки - топъл и сух", каза Рачев.