Гръцката криза продължава да е сред водещите теми на всекидневниците.

„Гръцките банки ще останат затворени във вторник и сряда и ще бъде запазен дневният лимит от 60 евро за тегления от банкоматите, съобщи председателят на асоциацията на гръцките банки, предаде агенция Ройтерс.
Всички гръцки банки бяха затворени миналата седмица след провала на преговорите по спасителната програма и официално трябваше да отворят на 7 юли. На референдум, който се проведе тази неделя, гърците категорично гласуваха срещу мерките за икономии, предлагани от международните кредитори.
"Решихме да удължим с два дни банковата ваканция - вторник и сряда", каза Лука Кацели след среща с представители на финансовото министерство и банковия сектор.
По-рано днес "Ройтерс" съобщи, че банките ще останат затворени поне до петък, позовавайки се на собствени източници от банковите среди.
анките изпитват затруднения да поддържат своите банкомати постоянно заредени с пари в брой, след като по-рано правителството ограничи тегленето на пари до 60 евро на ден.
Без спешна ликвидна помощ банкерите в страната предвиждат, че парите в брой ще започнат да намаляват, което не е изключено да доведе до ново ограничаване на лимита за теглене..." - в. „Преса".

„Дянков: Гърците тепърва ще отрезвяват
Банките в Гърция няма да отворят до края на тази седмица, защото няма да има подписано споразумение, прогнозира бившият министър на финансите в кабинета „Борисов 1" Симеон Дянков в ефира на БТВ.
В коментар за вчерашния референдум в южната ни съседка, на който 60 на сто от гърците казаха „Не" на споразумение с еврозоната, Дянков изтъкна: „Няма смелост в това да гласуваш нещо, с което казваш „не", но не знаеш на какво казваш „не". „Нищо не се променя с този референдум, освен, че позициите са още по-изострени", обясни още той. Дянков е сигурен, че отрезвяването на гърците ще е след утре.
„Следващ ход няма. Сближаване няма", констатира бившият финансов министър и поясни, че референдумът няма никаква стойност в преговорите с еврозоната. „Европа не мисля, че ще се съобрази с референдума", смята финансистът.
Според него Гърция ще остане в ЕС и в еврозоната, защото нито гърците, нито еврозоната искат да се стигне до сценарий, при който Гърция изоставя еврото...
Бившият български вицепремиер прогнозира, че Алексис Ципрас ще пробва нови политически ходове и че дори може да обяви в следващите няколко дни нови избори, за да спечели още време.
България е в далеч по-добро финансово състояние от Гърция, подчерта Дянков. Той е убеден, че гръцката криза няма да разтресе нашата икономика..." - в. „Сега".

„Българското правителство правило анализ как ще се отрази кризата в Гърция у нас, съобщи на пресконференция във Варна министърът на икономиката Божидар Лукарски. "Темите се коментират и се търсят решения в посока на по-лоши сценарии за България вследствие на кризата в Гърция. Предстои да се направи анализ как кризата в Гърция ще се отрази на българската икономика, тъй като стокообменът между България и южната ни съседка е много сериозен", добави министърът, който участва в конференция на Европейския икономически и социален комитет, предаде "Фокус".
Според него гръцкото oxi не е окончателният изход на гръцката криза и добави, че няма опасност за финансовата стабилност на България, включително и за банките. "Гръцката криза ще се отрази на търговията и стокообменът между двете страни", посочи Лукарски и добави, че предстоят разговори в Брюксел, както и важното решение кой ще бъде новият финансов министър в Гърция след подадената от Янис Варуфакис оставка, както и новото предложение към Гърция от страна на кредиторите..." - в. „Дневник".

„Гърция може да спре света, може да спре НАТО и ЕС". Това заяви проф. Михаил Константинов пред Нова телевизия.
„Гърците имат 25% спад на икономиката, така че нищо добро не ги очаква. И според мен ще се стигне до смяна на правителството. Смятам, че ще се стигне до споразумение, но просто трябва да се направят компромиси от всички", отбеляза от своя страна журналистът и главен редактор на вестник „168 часа" Слави Ангелов.
Професор Константинов заяви още, че Гърция може да се възползва от своя глас, за да блокира всякакви решения и така „да спре света". Той сравни снощното сиртаки в Атина с последната сцена от филма „Зорбас Гърка" и сиртакито на едноименния герой, след като въжената линия се срива.
Иначе проблемът не е Гърция, проблемът е инфлационният балон, който се натрупа в цял свят. В нетно отношение дългът на Великобритания и Франция е по-голям, американците всяка година печатат 3 трилиона финансови боклуци - без обезпечение, заяви проф. Михаил Константинов.
Не очаквам сега след наглото държание на Алексис Ципрас и Янис Варуфакис с епитети като „терористи" да има благосклонен отговор от Европа. Вчера (5 юли) бившият белгийски премиер Ги Верховщад заяви, че само в песните има „money for nothing". През 2010 година стана ясно, че Гърция е лъгала за дефицита си - не е бил 1-2%. Затова и съм „за" фалит на Гърция, защото и кредиторите трябва да си понесат отговорността, посочи от своя страна Владимир Каролев. И добави, че средната лихва на гръцкия външен дълг е 2,5% - по-ниско ниво от Испания.
Той е убеден, че южната ни съседка не може да събори ЕС и че до споразумение ще се стигне след новите преговори. Но тогава Ципрас ще трябва да започне реформи и „същите тия, които танцуват сиртаки, ще скочат срещу него".
Според Каролев предсрочните избори в Гърция са неизбежни. Тезата му подкрепи и проф. Михаил Константинов..." - в. „24 часа".

Вестниците във вторник съобщават също, че Конституционният съд ще разгледа процедурата за избор на шеф на БНБ.

„Конституционният съд образува конституционно дело номер 5/2015 г. по искане на 74 депутати от 43-ото НС за установяване на противоконституционност на правилата за избор на нов управител на БНБ. Докладчик по делото е съдия Цанка Цанкова, информират от КС на официалната си страница.
74 депутати от БСП, Патриотичния фронт, Български демократичен център (БДЦ) и "Атака" оспорват правилата, според които предложение за нов управител могат да правят парламентарните групи и независимите депутати. В искането е отбелязано, че всеки избраник трябва да има право да номинира свой фаворит за поста. За мястото на досегашния гуверньор на БНБ Иван Искров са предложени 4 кандидати - Димитър Радев (ГЕРБ и РБ), Бисер Манолов (РБ), проф. Григорий Вазов (ПФ), Виктор Йоцов (АБВ). Както е известно, Искров вече депозира оставката си като управител на БНБ, считано от 10 юли..." - в. „Стандарт".

„Избират шеф на БНБ зад гърба на конституцията
Властимащите бързат с избора на управител на Българската народна банка ( БНБ) преди Конституционният съд ( КС) да е казал дали правилата за него не нарушават основния закон. Това стана ясно вчера, след като КС образува дело срещу процедурата за избиране на нов гуверньор на Българската народна банка (БНБ).
Делото е по искане на 74 депутати от опозицията. Подписката беше започната от Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт, но в нея парафи сложиха и от левицата, начело с лидера на БСП Михаил Миков, и от БДЦ. Избраниците твърдят, че правилата за номинация на нов гуверньор на централната банка, приети от Народното събрание, противоречат на конституцията. Те оспорват една точка от тях, според която "предложение за кандидат за управител на БНБ се прави от парламентарните групи или народните представители, нечленуващи в парламентарна група".
Според жалбата текстът ограничава конституционното право на депутатите за собствена инициатива, разпореждайки, че само цели групи могат да правят номинации. Така била нарушена равнопоставеността на депутатите.
Това, че КС е образувал дело, означава, че конституционните съдии са намерили поставения от опозицията казус за оправдан и че той е от компетенциите на органа. Докладчик по делото ще е проф. Цанка Цанкова.
КС няма поставен точен законов срок, в който трябва да се произнесе. По закон жалбата не спира хода на процедурата по избор.
Бившият конституционен съдия Димитър Гочев обясни пред „Труд": „Приетите правила от НС са в сила. Те могат да се прилагат до произнасянето на КС по жалбата. Решенията на КС действат от приемането им и нямат обратно действие". Това значи, че дори ако КС обяви правилата за противоконституционни, това няма да направи избора на управител на БНБ по тях незаконен. Решението ще важи за избор на следващ гуверньор.
Избирането на нов управител на БНБ се наложи, след като Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли..." - в. „Труд".

Вестниците отделят място и на предисторията на сегашния избор за управител на БНБ.

„Кризата с КТБ е грешка на Иван Искров. Той беше избран за шеф на БНБ под натиск. Една значима фигура извън правителството успя да го наложи в последния момент", разкри бившият вицепремиер. Той посочи, че шефът на БНБ има само една задача и тя е пазене на банковата стабилност, други задачи централната банка няма. Искров обаче не се е справил с нея.
"Въпросът е кой има задачата да се справи с банковата стабилност на държавата - това е гуверньорът на централната банка. Ако приемехме, че банкерите и политиците са ангели, тогава нямаше да имаме нужда от управител на централната банка. Не казвам, че по време на нашето правителство сме направили всичко необходимо, помните, че с гуверньора на БНБ имахме доста спорове първо какво е правено в банковата система като цяло преди това и още доста неща, които е трябвало да се направят още през 2006, 2008, 2009 г. и т. н.", добави Дянков.
Той каза, че до последния ден е вървял дебатът за преизбирането на управител на БНБ, друг човек е бил предложен и е трябвало да се гласува за гуверньор. Кандидатурата на ГЕРБ била на Калин Христов, но промени в парламента надделяли за избора на Искров...
"Явно е, ако се върне лентата назад кои бяха активните хора в парламента от 2009 г., които не са от правителството", загатна бившият финансов министър, като подчерта, че в избора на Искров не са намесени политически сили, а хора извън правителството.
"Смятам, че Калин Христов щеше да се справи по-добре. Всички гласуваха за Искров, изведнъж всички се оказа, че харесват работата, която е била направена, но още тогава имаше значими грешки. Това вече е минало. Зависи от други хора дали той ще поеме отговорност. Предполагам, че зависи от прокуратурата, но едва ли ще се стигне до там", добави Дянков." - в. „Сега".

„Нямам спомен да е бил налаган Иван Искров. Така Цветан Цветанов коментира днешното изказване на бившия финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков, че изборът на Иван Искров за управител на БНБ е бил наложен отвън, предаде БГНЕС.
"В днешните условия, в които предстои изборът за шеф на БНБ сме направили възможно най-прозрачната процедура. Всички кандидати минаха през почти всички парламентарни групи, за да може да направим правилен избор в пленарна зала и всяка ПГ да има вече формирано внимание за всеки кандидат и качествата му. Подготвяме се за най-демократичен избор за шеф на БНБ", каза той.
Цветанов заяви, че през 2009 г., когато ГЕРБ влязла в управленски мандат, състоянието на държавата не било никак добро. "Бяхме още в последствията от тежката финансова- икономическа криза от 2008 г. Ако изборът беше през 2010 г. може би щеше да бъде предложена на НС съвсем друга номинация за шеф на БНБ. 2009 г. сме взели, може би, най-разумното решене за избор на шеф на БНБ, заедно с търсенето на широката подкрепа в тогавашния НС", каза Цветанов.
За него било по-важно да се чертае бъдещето и да се направи правилният избор..." - в. „Преса".

Корупционните скандали също са сред темите на всекидневниците.

„Под ръководството на Софийска градска прокуратура /СГП/ се провежда разследване срещу служител на сектор "Пробация" в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" при Министерство на правосъдието за подкуп. Това съобщи БГНЕС.
Пламен Николов е инспектор в пробационната служба в София. В това си качество той провежда задължителните периодични срещи с осъдените на наказание "Пробация" лица. В правомощията на служителя Николов е изготвянето и внасянето на предложения до Пробационния съвет за намаляване на честотата на задължителните пробационни срещи, в случай, че осъдените демонстрират добро поведение, съобщиха от прокуратурата.
На Р. Д. е било наложено наказание "Пробация" за срок от 7 месеца, включващо задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител. Пробационен инспектор на осъдения Р.Д. е бил именно Пламен Николов.
На 26.06.2015 г. Пламен Николов е поискал от осъденото лице подкуп в размер на 200 евро, за да изготви и внесе предложение до Пробационния съвет за намаляване на честотата на срещите на Р.Д. с пробационен служител. На 02.07.2015 г. в сградата на Пробационната служба в гр. София, на ул."Майор Векилски"№ 2 , Николов е приел от осъдения дар - сумата от 300 лв., предварително белязани, за това, че е изготвил и внесъл такова предложение. Незабавно след получаването на подкупа, Николов е задържан от органите на разследването.
По искане на СГП, на 05.07.2015 г. Софийски градски съд взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Пламен Николов..." -в. „24 часа".

„Как зад мантрата на "съдебната реформа" екипът на Христо Иванов прокарва схеми за порочно разходване на публични средства на принципа - "с малки суми, но редовно..."
Във ведомството - "специалисти" и по директно възлагане на определени фирми, без да е ясно по какъв принцип са избрани Компетентните органи да извършат цялостен одит на дейността на екипа на Иванов.
Всяка година държавната администрация харчи милиони левове на данъкоплатеца за поддръжка и ремонт на техниката и автопарка, които чиновниците ползват в работата си. Министерството на правосъдието не прави изключение. И докато повечето от държавните институции следват стриктно правилата и подбират след конкурсни процедури изпълнители на услуги - от подмяна на тонер касети за принтери до сервиз на служебните автомобили, то тази година в повереното на Христо Иванов министерство сключват договор за "Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизатори", който може да послужи за нагледен пример на заобикаляне на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и дори да бъде ползван като тест за установяване на интегритет и почтеност на чиновниците в ситуация на корупционен натиск.
Скандалното в случая е, че заобикаляне на ЗОП чрез нагласяването на условията в договора става именно в период, в който ръководството на Министерството на правосъдието, а и отделните министри в правителството, убеждават обществото, че всячески се борят с корупцията. Тъкмо заради това готвят и поредната промяна на конституцията, без да зачитат обстоятелството, че за целта е нужно свикването на Велико народно събрание. Така, под прикритието на мантрите за реформи и докато тече опит за налагането на контрол над съдебната власт и най-вече върху прокуратурата, в правосъдното министерство не пропускат да сключат договор, който със сигурност до края на днешния ден трябва да е станал обект на проверки от страна на Инспектората към Министерския съвет, Агенцията за държавна финансова инспекция, както и на Икономическата полиция, ДАНС и прокуратурата чрез специално създаденото звено за "Борба с корупцията по високите етажи на властта". Със сигурност, освен този договор, добре ще е компетентните институции да извършат цялостен одит на дейността на екипа на министър Иванов. Министерството на правосъдието не управлява големи финансови ресурси, но от страницата на ведомството става ясно, че в момента са в ход десетки процедури по ЗОП. Наред с това, от документацията, с която редакцията разполага, е видно, че в правосъдното ведомство са "специалисти" и по схемите за директно възлагане на услуги на определени фирми, без да е ясно по какъв принцип са избрани. Важното е схемата "с малки суми, но редовно" да не спира, докато вниманието на всички е отклонено от мантрите за "конституционни и съдебни реформи"..." - в. „Труд".

Вестниците информират и за посещение на външния министър Даниел Митов в Украйна.

„Искам да видя Украйна там, където е България - в Европейския съюз. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов при визитата си в Одеска област. Външният министър се срещна с представители на българската общност, разговаря с украинския си колега Павло Климкин, както и с председателя на Одеската областна държавна администрация Михаил Саакашвили. Пред тях Митов е потвърдил подкрепата на България за териториалната цялост и независимост на Украйна.
Външният ни министър посети и гимназията "Георги Сава Раковски" в Болград, на която дари 11 компютъра и българска художествена литература.
"След усилията на Министерството на външните работи "БНТ Свят" вече се излъчва в градовете Одеса и Измаил, а съвсем скоро се очаква българската телевизия да бъде достъпна и в други градове", заяви Митов. След посещението в Одеска област той отпътува за Киев, където ще се присъедини към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев..." - в. „Стандарт".

„Пред външния министър Павло Климкин и губернатора на Одеската област Михаил Саакашвили министър Митов потвърди подкрепата на България за териториалната цялост и независимостта на Украйна. Саакашвили пък изтъкна, че пътят на Украйна към ЕС минава през България и българите с украинско гражданство. По време на разговорите бяха обсъдени още необходимостта от инфраструктурни промени в Одеса, включително посредством средства от ЕС и потребността от законодателни и административни реформи в национален мащаб...
В неделя вечерта министър Митов се срещна с представители на българската общност в Одеска област и заяви, че в краткосрочен план в областта ще пристигнат хуманитарни пакети на стойност 20 хиляди лева, предоставени от български граждани..." - в. „Дневник".