24 часа"

Коалицията - по-вероятно тройна, но може и четворна

Коалиция ГЕРБ - Реформаторски блок - Патриотичен фронт е най-вероятната формула на управление, споделиха от ГЕРБ. Вчера в партийната централа се е провело заседание на Изпълнителната комисия, но без Бойко Борисов. То било в оперативен порядък, обясниха оттам.

„Труд"

В БСП разделени за коалиция с ГЕРБ

В БСП има разминаване на мненията дали партията трябва да участва в преговори за управление с ГЕРБ. Това намекнаха пред "Труд" социалисти преди пленума в петък.

Официалната позиция след Изпълнителното бюро във вторник бе, че соцръководството трябва да получи мандат за участие в разговорите по покана на ГЕРБ. Фактори от БСП-София и в централата обаче били против преговори, твърдят червени. Сред недоволните били хора около Янаки Стоилов и Георги Кадиев.

„Стандарт"

Свиха марката Реформатори

Паника за името разтресе Реформаторския блок. Оказа се, че марката е регистрирана в Патентното ведомство от човек на Меглена Кунева зад гърба на ръководството на коалицията.

Настимир Ананиев, който беше и кандидат-депутат, си призна вчера за соловата акция.

"Целта е да защитя името на РБ, за да не бъде запазено от някой друг, например ББЦ или "Атака", оправда се той.

Действието му няма да има правни последици, но създава напрежение в коалицията, реагира лидерът на ДСБ Радан Кънев. Във Фейсбук тръгнаха взаимни обвинения сред реформаторите, че се прави опит името на блока да бъде присвоено при евентуално разцепление в парламента. "Няма опасност от това, защото искането на Ананиев се отнася само за търговски и рекламни дейности", успокои духовете Кънев.

„Монитор"

Трио дами стартира преговорите за кабинет

Женско трио от ГЕРБ ще стартира преговорите с останалите 7 формации от 43-ото НС за нов кабинет в понеделник. Това реши изпълнителната комисия на партията.

Разговори ще се водят поотделно с всички формации, в 7 последователни дни. Преговорният екип ще бъде ръководен от шефката на 41-ото НС Цецка Цачева, подпомагана от Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

„Сега"

НОИ предлага нова формула за изчисляване на пенсиите

Промяна във формулата за изчисляване на пенсиите, която ще доведе до намаляване размера на сериозна част от новоотпуснатите пенсии, предлагат от Националния осигурителен институт. Осигурителните експерти лансират идея да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г., които в момента участват във формулата за изчисляване на индивидуалния коефициент на всеки бъдещ пенсионер. Вместо това пенсията трябва да се смята само на база стажа след 1997 г. Именно доходите от тези три години в по-голямата част вдигат пенсиите на възрастните хора. Отпадането им при равни други условия ще намали новите пенсии, признават експертите. Те предлагат нов начин за изчисление на пенсиите и на работещите тежък труд. При него новоотпуснатите пенсии в първа и втора категория ще са по-ниски от сегашните, тъй като очакваният ефект е разходите за тях да намалеят средно с 6.2%.

„Дума"

Реформаторският блок разцепен заради Борисов

Реформаторският блок е пред разпад, стана ясно от изяви на Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Радан Кънев. Скандалите започнаха заради условието, поставено от Кънев още в изборната нощ, общото правителство на ГЕРБ и РБ да не бъде оглавявано от Бойко Борисов. Това изискване породи много противоречиви изявления на Кунева и Лукарски. Меглена Кунева побърза пред медиите да заяви, че няма друг, освен Борисов, който да оглави бъдещ десен кабинет.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски пък е замесен от два дни в обяснения заради репликата си, че искането на реформаторите Борисов да не е премиер, а Цветанов да не е вътрешен министър, било предизборен трик, за да гласуват повече хора за РБ. Кънев не се яви вчера на заседание с Гражданския съвет на блока, като даде формален аргумент чрез фейсбук. Към момента въпреки размяната на реплики чрез медии всички лидери на РБ твърдят, че разцепление няма. Последен прогноза, че РБ може и да не оцелее, направи Корман Исмаилов, лидер на НПСД.

„Капитал дейли"

Българската икономика ще расте много бавно

Българската икономика ще нараства по-малко от прогнозираното, годината ще приключи с дефлация, а безработицата почти няма да намалее. Това са основните изводи на Международния валутен фонд (МВФ) за очакваното развитие на страната. В допълнение към коригирания ръст от едва 1.4% ден по-рано рейтинговата агенция Fitch констатира, че публичните финанси на България отслабват, а това досега е било ключовото й предимство.

„Преса"

100 млн. лева за мерки срещу безработицата

Над 100 млн. лв. трябва да бъдат осигурени от държавния бюджет за 2015 г. за мерки за борба с безработицата. Това са исканията на социалното министерство за пазара на труда, научи „Преса". Сумата е заложена във финансовата рамка на проекта на Националния план за действие по заетостта за догодина, чиито обсъждания с бизнеса и синдикатите започнаха.

„Новинар"

Блокираха общински имоти в Смолян

Частен съдебен изпълнител влезе в Община Смолян в сряда и прецизно описа имоти и автомобили, които са собственост на кметството.

Става дума за пет леки коли, паркинга до хижа „Студенец", терена до него, който е с площ 6 739 кв. м, както и атрактивен имот до хотел „Смолян" с площ от близо 6 декара.