Националите и геополитическите аспекти на сигурността на страната са сред актуалните теми на вестниците в понеделник.

„По договора за ремонт на изтребителите МиГ-29, който изтече тази година, България вероятно е плащала двойно по-висока цена от реалната, срещу която те са поддържани. Парите от разликата може да са използвани са политически цели или за т.нар. "хибридна война". Тази хипотеза изрази днес по Нова телевизия министърът на отбраната Николай Ненчев. Той призова ДАНС да провери договорите и последвалата кореспонденция с фирмата производител, която е извършвала и поддръжката - руската РСК "МиГ".
Ненчев разви тезата си в отговор на въпрос, дали има опасност да останем без изправни бойни самолети, след като в писмо до председателя на комисията по отбрана Михо Михов, от компанията заплашват, че няма да признаят ремонт, извършен в Полша и ще обявят машините за бракуване. Както е известно, договорът за обновяването на самолетите с Варшава е пред финализиране.
"За мен е странно, защото писмото е изпратено от РСК "МиГ" до председателя на комисята по отбрана, а не до мен. В него има още нещо странно, там е посочена сума, която е два пъти по-ниска, от предложената ни при последната среща с представители на държавната руска фирма през март". каза военният министър.
Той се запита на глас и дали всъщност това не е реалната цена, на която компанията работи и къде е отивала разликата, от посочената в стария договор сума. "За мен винаги е било ясно, че това не е реалната цена, нищо чудно тези пари да са използвани за политически цели или за хибридна война", каза военният министър.
Изразената от Ненчев позиция по повод адресата на писмото, има и интересен политически ракурс, тъй като Михо Михов, който е бивш командващ на ВВС и началник на генералния щаб на армията, е депутат от коалиционния партньор в управлението АБВ. Без да го изразява директно, военният министър намекна за някакви по-специални отношения между Михов и РСК "МиГ"..." - в. „Дневник".

„Има много голям риск да изпратим 10 или 14 двигателя за ремонт в Русия и да не си ги получим заради санкциите и обтегнатите отношения между Европейския съюз и Русия. Това заяви пред Нова телевизия военният министър Николай Ненчев, коментирайки избора Полша да ремонтира част от изтребителите Миг-29.
„Безпокои ме обстоятелството, че има санкции от страна на ЕС спрямо Русия . Държавният департамент на САЩ наложи санкции на РСК „МиГ"", посочи той.
Ненчев отново изтъкна, че полската страна е предложила значително по-ниска цена. „Разполагаме с 19 изтребителя. Искаме да ремонтираме от 7 до 10. В началото на годината прегледах договора с РСК „МиГ" и цените ми се сториха високи. Помолих ги да намалят цифрата и след като не се случи, се обърнахме към Полша. Те дадоха с 600 000 евро на двигател по-ниска цена. Ако бяхме ремонтирали 10 самолета при руснаците, щяхме да дадем 24 млн. повече.
Армията се включи с логистична подкрепа на българо-турската граница още в началото на тази година. Ние сътрудничим във всеки конкретен случай, когато към нас се обърнат от Гранична полиция и МВР. Към днешна дата точно 111 военнослужещи има по различни места на нашите граници..." - в. „24 часа".

„Руската агресия над Украйна през последната година даде ясно да се разбере, че президентът Владимир Путин цели да събере колкото може повече от бившия СССР, след като веднъж нарече разпадането му „най-голямата геополитическа катастрофа на века", анализира днес The Wall Street Journal. Западът трябва да е обезпокоен, че България - страна-членка на НАТО и ЕС - е част от тази цел, смята Гари Макдугъл, председател на Българо-американски инвестиционен фонд, цитиран от Фокус.
„В обръщение към членовете на фондация „Америка за България" българският президент Росен Плевнелиев сравни прикритата подкопаваща агресия на Москва спрямо България с опит на Русия да проникне в НАТО с „троянски кон".
Нашата фондация, вероятно най-голямата в Източна Европа, опитва да помага на българите да запазят своята трудно спечелена независимост. В десетилетията след получаването на независимост България продължи неспокойно в демократична, пазарно ориентирана посока, в зависимост от резултатите от изборите. В момента проруската коалиция работи усилено да превземането на страната, позволяващо ѝ да назначава хора в международни организации като НАТО и да засилва влиянието на Путин над такива организации.
Това е истинската опасност, формулирана от президента Плевнелиев и повторена от други български лидери , които искат да продължат напредъка в посока на свободните пазари, първоначално заявена с приемането на България в НАТО през 2004 г. и в ЕС през 2007 г.", посочва Макдугъл. По думите му, наблюдатели виждат ръката на Путин зад успешните усилия на еколози за законодателство забраняващо добива на петрол и газ чрез хидравлично разбиване (фракинг)." - в. „Стандарт".

Миграционната криза остава сред водещите теми на всекидневниците.

„Без Турция няма да стане." Това заяви президента Росен Плевнелиев след срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу.
"Турция е основната врата и ние си даваме сметка за това. Министър председателят на Турция ме увери, че тяхната много висока степен на сътрудничество с българските власти е съзнателна и ще продължи да бъде задълбочавана", заяви още Плевнелиев, цитиран от бТВ.
„Това означава, че ние разработваме специални механизми, включително технологични, политически, регионални, с които да можем да подобрим охраната и да контрол внимателно потока през нашата граница", допълни държавният глава.
По-късно днес президентът ще се срещне и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун..." - в. „Стандарт".

„Само хванатите на границата имигранти отиват на съд
Заловените в София направо кандидатстват за убежище
137 души бяха задържани преди 10 дни при проверки в хостели и малки хотели в центъра на София. Те няма да бъдат съдени.
Въпреки че всеки ден полицията залавя десетки нелегални чужденци, само хванатите на границата отиват на съд. Заловените в София и във вътрешността на страната подлежат само на експулсиране, но повечето се сещат веднага да искат бежански статут и така остават у нас, показа проверка на "Сега". Причината за двойния стандарт според МВР е, че за хванатите във вътрешността не можело да се докаже, че са преминали тайно през браздата, въпреки че е очевидно, че са влезли от там. Разследващите се оправдават с НК, който предвижда наказание само за незаконно преминаване през границата.
Тези, които бъдат хванати по границата, биват осъждани по бързата процедура и търпят последствията от това. Последният случай е с арестувано ливанско семейство с бебе на гарата в Русе, което е искало да мине нелегално в Румъния. Мъжът е обвинен, че трафикира жена си и детето, а жената - че трафикира детето. Двамата си признали и сключили споразумения с прокуратурата. Районният съд в Русе осъди мъжа на 3 г. условно, 1000 лв. глоба и срещи с пробационен служител. Жената е с присъда от 7 месеца условно и 200 лв. глоба. Семейството ще плати и съдебни разноски. Присъдата е строга, като се има предвид, че и каналджиите се отървават с условна. Пред семейството има два варианта - или да поиска бежански или хуманитарен статут, или да се съгласи да се върне в родината си.
Най-трудно се връщат гражданите на Ирак, Афганистан и Северна Африка, защото нямат посолства, а е необходимо държавата им да организира полета. Затова нелегалните иракчани стоят в лагери в България, като повечето се съгласяват да се качат на полети за родината си на разноски на българската държава. България не може да връща влизащите мигранти на Турция, защото споразумението за реадмисия е от 60-те години на ХХ век и е неработещо, а ново не е сключено..." - в. „Сега".

„Ако има партии и политици, които катализират страховете на българите, това може да засили радикализацията спрямо бежанците и обществените настроения срещу тях. Това предупреди социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова по време на конференция, посветена на мерките за справяне с бежанската криза, организирана от евродепутата Светослав Малинов. Тя представи и данни от национално-представително проучване на агенцията, направено в началото на септември по поръчка на предаването "Референдум" (БНТ), като няколко пъти подчерта, че данните от него може и в момента да са същите, но може и да са се променили, защото непрекъснато се случват нови неща, които да влияят на общественото мнение...
Тя каза, че проучването показва, че българите са за силни рестриктивни мерки, които институциите да прилагат. В същото време бежанците се възприемат като "маса", а не като институционален проблем. Хората не познават отговорните институции и политики, които се водят. Рискът е, ако проблемите на бежанската вълна не бъдат решавани, да се засилят сериозно екстремистки и националистически реакции..." - в. „Труд".

„Повечето българи смятат, че бежанският поток носи опасност за страната и одобряват рестриктивни мерки спрямо него. Това става ясно от национално представително изследване на "Алфа рисърч", проведено в периода 5-7 септември 2015 г. по поръчка на предаването "Референдум" на БНТ.
63 на сто от анкетираните определят бежанския поток като опасност. 89% от запитаните искат държавата да се бори с трафикантите на хората, а 82 на сто - да се усили оградата по границите.
"Има силна подкрепа за рестриктивни мерки", обяснява Боряна Димитрова, управляващ партньор в социологическата агенция. Изследването отчита в същото време и голямо одобрение за социални мерки, за подобряване работата на социалните институции, за по-добри условия за бежанците - 75 на сто са съгласни с подобни решения на бежанската криза.
За съгласуване на българската политика с тази на ЕС за бежанците се обявяват 44,5% от респондентите. За пълно затваряне на границите настояват 11% от анкетираните. Едва 3,7 на сто са на мнение, че България трябва свободно да приеме бежанци.
Категорично не се подкрепя отделянето на допълнителни пари от държавния бюджет за бежанците. Хората с по-високо образование и от средното поколение са по-склонни да подкрепят общоевропейските решения. По-слабо образованите, най-възрастните, но и част от тийнейджърите са с изключително по-силно изразени негативни нагласи, отчита "Алфа рисърч".
Според резултатите от проучването 63 на сто поддържат европейските квоти за разпределяне на бежанците между отделните страни, 34% са против. Ще се справим успешно с проблема, смятат 17 на сто. Ще се справим бавно - 43 на сто. Няма да се справим, ще доведе до упадък на Европа, отговарят 36%..." - в. „24 часа".

„Свещеници изразиха несъгласие с позицията на Светия синод, че българското правителство не бива да допуска повече бежанци в страната. Днес духовници коментират, че становището противоречи с християнските ценности и Библията и не бива нуждаещите се от помощ да бъдат делени по етнос, религия, пол и др.
"В самото становище изрично се казва, че основанието ни трябва да бъде Свещеното писание, но за съжаление не се е получило съвсем така. Като че ли има любов донякъде - колкото сме приели досега - толкова, тези, които са създали проблема, те да го решават... ами ако не го решат, ние какво - умиваме си ръцете и стоим със скръстени ръце и чиста и спокойна съвест, защото не сме създали ние проблема", коментира пред БНТ. Отец Стефан от храма "Св. Николай Чудотворец" в Русе.
Според него част от критиките срещу позицията на Светия синод са основателни, а явно при изготвянето й не е ползвана консултация с добри специалисти. Отецът разказа притчата за добрия самарянин и попита, ако историята трябва да се развие днес дали той е трябвало да каже за нуждаещия се: „Тези, които са го пребили, те да му помогнат."
"Християнската любов и християнското отношение в Свещеното писание повеляват съвсем друго. Този проблем не сме го създали ние, но там има невинни страдащи и ние не можем да останем безучастни", смята свещеникът..." - в. „Дневник".

Вестниците отразяват и откритието на NASA, че на Марс има течаща вода.

„На Червената планета има вода, която се стича по каньоните там през летните месеци, твърдят учените.
Историческата новина бе обявена на пресконференция във Вашингтон от Джим Грийн, директор на планетарни науки на НАСА, Майкъл Мейер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института "Джорджия" в Атланта, както и други учени.
"Марс много прилича на Земята. Там се е случило нещо, което е довело до загубата на водата. Задаваме си въпроса имало ли е живот на червената планета и ако "да", то оцеляло ли е нещо. Днес това, за което говорим, действително е много вълнуващо, защото дава посоката при отговора на тези въпрси", съобщи един от учените на пресконференцията.
Едно от откритията на агенцията е свързано с влажността на въздуха. "Марс не е сухата планета, както мислехме", казват учените. Като това е само една част от хидрологичния профил на червената планета. На Марс е настъпила голяма промяна на климата, заради която, вероятно е изчезнала водата.
Учените забелязали и черни петна по повърхността на планетата, които се променяли според сезона. Предстои да стане ясно какви точно са тези петна..." - в. „Сега".

"Течаща вода е открита на Марс. Това разкри американската агенция за космически изследвания НАСА на извънредна пресконференция, съобщи Ройтерс. Историческата новина бе съобщена от Джим Грийн, директор на планетарни науки на НАСА.
Пресконференцията започна малко преди 18.30 ч. българско време . На нея присъстват още Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института "Джорджия" в Атланта, както и други учени.
"Марс много прилича на Земята. Там се е случило нещо, което е довело до загубата на водата. Задаваме си въпроса имало ли е живот на червената планета и ако "да", то оцеляло ли е нещо. Днес това, за което говорим, действително е много вълнуващо, защото дава посоката при отговора на тези въпрси", съобщи Джим Грийн...
През април тази година марсоходът "Кюриосити" засне минерална структура на Марс, която може да е формирана единствено от вода.
Това не е първият път, когато НАСА използва пресконференция, за да обяви за революционно откритие. През юли на подобна пресконференция агенцията обяви за откриването на подобна на Земята планета: Kepler-452b..." - в. „Труд".