Поредни взривове.

"Монитор":

500 гранати гръмнаха в Иганово

Едва 25 дни след взривовете от края на март нови гърмежи вчера сутринта разтърсиха военния завод № 8 на ВМЗ Сопот край село Иганово. Взривовете били толкова силни, че се чули чак в Сопот и изпотрошили стъкла на гарата в Иганово. Като по чудо дежавюто във ВМЗ отново се размина без жертви и пострадали. Както и при първите гърмежи от 21 март, така и вчерашните станали, докато охранителите се сменяли.
Сигналът за взривовете бил подаден на 112 в 7,10 часа от един от гардовете от ведомствената охрана на ВМЗ. Той съобщил, че с колегите му чуват необичаен силен пукот от един от цеховете и предположил, че ще има взривове. Само минута по-късно предположението му станало факт.

 

Среща.

"Сега":

Борисов черта половин час газови трасета пред Оланд

България е държава, която лежи на три епохи и хората трябва да я познават, да я видят. Това е пътят към Европа - по-доброто познаване.
С тези думи министър-председателят Бойко Борисов презентира българската изложба, която днес се открива в Лувъра по време на съвместната си пресконференция след срещата си с френския президент Франсоа Оланд.
От думите на премиера Борисов стана ясно, че разговорите са били на разнообразна тематика, но съсредоточени върху възможностите за енергийната диверсификация.
"Щастлив съм, че президентът Оланд ме разбра", каза доволно Борисов, след като обясни, че повече от половин час с карта е разяснявал на Франсоа Оланд енергийните трасета и възможности в България.
По думите на Борисов България е намерила "необходимия мотор", който да може да й помогне при осъществяването на идеята за газов хъб.

 

Изложбата.

"24 Часа":

Епопеята на тракийските царе влезе в Лувъра

Събитието, което бе очаквано от месеци, най-после е факт. В 18,30 ч местно време в Париж тържествено бе открита изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" в присъствието на премиера Бойко Борисов, който е неин патрон.

"Тази изложба означава, че България се връща на мястото си след година и половина изолация", заяви Бойко Борисов преди откриването на експозицията, имайки предвид кабинета "Орешарски".

"За първи път Лувърът отваря врати за чуждестранна изложба, това е респект към всички българи.Изложбата показа още, че министър Рашидов вдигна летвата много високо. Видяхте президентът Оланд, премиерът Валс, бившият президент Саркози подчертаха колко стабилен, колко важен партньор е България. Сега инвеститори трябва да дойдат и да станем една средноевропейска държава, каквато реално сме. Ние Швейцария няма да станем, но средноевропейска държава ще я направим с общи усилия", каза Борисов.
министърът на културата Вежди Рашидов и френската му колежка Фльор Пелрен

 

 

Задържана.

"Труд":

Съдия Румяна Ченалова е задържана до 72 часа

На 14 април 2015 г. късно вечерта Румяна Ченалова е задържана с прокурорско постановление до 72 часа, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Обвиненията към нея са за длъжностно и документно престъпления (чл. 282 и чл. 311 от НК).

Прокуратурата ще поиска постоянното задържане под стража на съдия Ченалова.