КТБ.

"Стандарт":

Брюксел нареди: Платете на вложителите

Дайте веднага на хората и фирмите гарантираните 100 000 евро в КТБ. Това призова в ултимативен тон Еврокомисията, която започна наказателна процедура срещу България. Според Брюксел, има драстично нарушаване на правата на вложителите в затворената банка. Те трябва да получат 196 хил. лв. до 20 дни, след като стане ясно, че банката не може да изплати депозитите, предвижда директивата на ЕС. Тя обаче е в противоречие с действащия закон у нас. Според него, депозитите трябва да се изплащат до 20 дни, след като бъде отнет лицензът на банката. Това досега не е станало, въпреки че минаха над три месеца, откакто КТБ беше поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни. От Брюксел припомнят, че директивата на ЕС стои над националните закони.

 

Ток.

"Монитор":

Яйца срещу ДКЕВР за новите цени на тока

Малко след началото на общественото обсъждане на новите цени на тока вчера членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бяха замеряни с яйца от активисти на организацията „Граж­дан­ски контрол".
Извършителите първо взеха самоволно думата и започнаха да наричат комисарите „жертви на политиците, които не могат да свършат нищо за доб­рото на хората". Малко след като повишиха тона си, те започнаха да мятат яйцата. Наложи се в залата да влезе полиция, която изведе активистите.

 

Избор.

"Дума":

ВСС не можа да избере шеф на ВКС

Висшият съдебен съвет не можа да избере вчера нов председател на Върховния касационен съд въпреки над 7-часовото си заседание. Нито един от кандидатите не успя да събере необходимите 17 гласа "за".
При гласуването за Таня Райковска от 24 гласували "за" бяха 15, "против" - 6, въздържаха се трима. При гласуването на кандидатурата на Павлина Панова "за" бяха 9, "против" 8, а 7 се въздържаха.
За избирането на едната от тях за председател бяха необходими 17 гласа. Изслушванията на двете кандидатки продължиха близо 6 часа. Вотът бе чрез машинно гласуване, гарантиращо анонимност и невъзможност за манипулации - според авторите на системата.

 

 

Тефтерчето.

"Труд":

Съдът отказа да рови в тефтерчето на Златанов

Президентът Росен Плевнелиев, експремиерът Бойко Борисов, бившият вицепремиер Цветан Цветанов, експредседателката на парламента Цецка Цачева и бившата шефка на правната комисия Искра Фидосова няма да бъдат разпитани по делото за скандалното тефтерче с поръчки на властта.
Това реши Софийският апелативен съд, пред който бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов обжалва присъдата си от 3 години и половина затвор.

 

Инцидент.

"24 Часа":

10-годишно момиче пострада сериозно, след като се скъса въже на люлка

Момиче на 10 години пострада сериозно при инцидент в „Докторската градина" около 16:30 часа днес, съобщи bTV. Според очевидци то е паднало от люлка, след като въжето й се е скъсало. По информация от института „Пирогов", детето все още е в тежко състояние.
Люлката е част от чисто нова площадка, открита едва преди месец. Към момента има две версии за инцидента - некачествено свършена работа от страна на фирмата, изградила обекта, или последвал вандализъм, който е направил люлката опасна.