24 часа"

Убитият на магистрала "Струма" защитавал колега от ножа на Ембака

Не е вярно, че Николай Чивиев е разбил предното стъкло на колата на Емил Първанов, твърди шефът на строителната фирма. Имало 10-ина свидетели

Николай Чивиев, който почина след удар в главата с камък, не е посегнал на убиеца си, за да се защити, защото заедно с него е била жена му, казаха близки до убития с камък на магистрала "Струма".

Той е служил 17 г. във Френския чуждестранен легион, бил е добре трениран и с желязна психика.

„Труд"

Това не е държава, викат циганите в Гърмен

"Това не е държава, щом ни бутате къщите и не казвате къде да отидем. Разчитахме на Бойко Борисов, на омбудсмана, на по-учените хора в България, но явно циганите никой не ни иска. От 60 години живеем тук, защо точно сега се сетихте да ни бутате?" Това крещяха ромите от Гърмен, когато видяха, че няма шега и багери идват, за да бутнат незаконно изградени къщи в махалата.

Рано сутринта в понеделник циганите се бяха събрали в центъра на гетото и заявиха, че имат стратегия за недопускане на багерите.

„Стандарт"

Поне 10 свидетели видели смъртта на Чивиев

Над 10 души вече са свидетелствали за инцидента, при който Емил Първанов-Ембака уби с паве бившия боец от Френския легион Николай Чивиев. Свидетелите твърдят, че той не е тръгвал с бухалка към колата на Ембака, както твърди адвокатът му. Първанов влязъл с черен "Сеат Ибиза" на строителния обект, без да спази ограничителните табели. Чивиев се опитал да го спре и го последвал със своя автомобил.

„Монитор"

Багери влязоха в Гърмен, роми плашат, че ще се запалят

Багери влязоха вчера в прочулата се от няколко месеца ромска махала „Кремиковци" над гърменското село Марчево. Точно в 12,30 часа по обед машините започнаха да бутат четирите определени за незаконни къщи. От ранна утрин и пред камерите на 3 национални телевизии останалите в махалата 100-на роми опитваха всякакви хватки, за да отложат събарянето.

Първо влязоха в постройките си заедно с децата, като заявиха, че няма да излязат от стаите, дори багера да ги затрупа, после се заканиха, че ще запалят сами къщите си и ще тръгнат да палят целия Гърмен. Пробваха се и с размахването пред камерите на подписка в тетрадка с над 100 имена, която незнайно как и откъде се появи, след като самите роми отдавна признават, че са неграмотни

„Сега"

България пак се връща на варианта с МиГ-29

Само седмица живя мечтата на бойната авиация за нови изтребители, разкрива в. „Сега". Правителството възнамерява да отхвърли предложението на министрите на отбраната Николай Ненчев и на външните работи Даниел Митов за започване на проекта, научи "Сега" от източници от МО. То бе внесено миналия вторник, а Министерството на отбраната побърза да се похвали, че процедурата започна. Още на следващия ден точката бе отложена за тази сряда, но по неофициална информация кабинетът въобще няма да се занимава с проекторешението.

. „Дума"

Шефове на ГЕРБ в Пловдив масово напускат

Членове на ръководството на ГЕРБ в Пловдив и областта масово хвърлят оставки. Пръв на 22 юни напускането си обяви областният координатор Здравко Димитров, бивш областен управител и спряган за кандидат-кмет. В писмо до Изпълнителната комисия той заяви своето желание да освободи заемания пост, но не изтъкна мотивите за решението си. Последва го административният секретар Ангел Ангелов, а вчера още 6 души напуснаха областната структура на ГЕРБ в Пловдив област. Сред тях са Анести Тимчев, член на областното ръководство, Мирослав Беляшки, ръководител на пресцентъра на партията, Силвия Райновска, Ваня Таскова, Атанас Папаризов и Вера Исакова..

„Капитал дейли "

Банковата ваканция в Гърция няма да засегне българските банки

Затварянето на банките и въвеждането на капиталов контрол в Гърция няма да засегне българската банкова система, обявиха от БНБ. В разпространено до медиите съобщение в понеделник сутринта от централната банка подчертаха, че местните финансови институции, включително и тези с гръцко акционерно участие, са самостоятелни и ще продължат да функционират нормално.

От БНБ напомнят, че банковата система в България като цяло работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира стабилността и нормалното й функциониране, независимо от негативни развития в съседни страни. От централната банка допълват, че в резултат на последователно прилаганите от надзора мерки, финансовите институции с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система в страната.

„Преса"

Гърция няма да плати вноската си към МВФ във вторник

Гърция няма да плати вноската по дълга си в размер на 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) във вторник, когато изтича срокът за това.

Новината съобщи служител на гръцкото правителство, цитиран от агенция Ройтерс.

По-рано този месец изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард предупреди, че страната ще изпадне в неплатежоспособност от 1 юли, ако не успее да върне сумата.

Пропускането на срока за плащане на дълга ще приближи Атина още повече към излизането й от еврозоната, допълва агенцията. Въпреки това обаче съдбата на страната по всяка вероятност ще остане непроменена докато в неделя не се проведе референдумът, насрочен от властите, на който трябва да бъде решено дали страната да приеме условията на кредиторите си за отпускане на нови средства.

„Новинар"

ЕС с шокиращ план: Затвор за селфи пред Айфеловата кула

Ако си направите селфи пред Айфеловата кула в Париж или Саграда фамилия в Барселона, може да ви вкарат в затвора.

Европейският съюз шокира с авангардното предложение да се забранят снимките пред туристически забележителности, пише британското издание "Дейли мейл".

Според предложението всеки, който иска да се фотографира пред Манекен Пис в Брюксел, фонтана „Треви" в Рим или друга европейска забележителност, ще трябва първо да поиска специално разрешение от местните власти или организацията, която стопанисва обекта.

Под ударите на закона не попадат самите снимки, а тяхната публикация в социалните мрежи, защото пускането на фотографиите може да бъде тълкувано като нарушение на авторските права, обясниха евроекспертите.