Петъчните вестници проследяват събитията около внезапната оставка на шефа на ВВС и актуалните проблеми на отбраната на страната.

„Командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев издържа само три часа в оставка. Малко преди 12 ч днес стана ясно, че Радев е обявил пред колегите си във ВВС, че подава оставка. До 13 ч документът все още не се бе появил в канцеларията на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.
Малко след 12 ч генералът е извикан в канцеларията на премиера Бойко Борисов, за да му изложи мотивите си за напускане. До срещата между двамата военният министър Николай Ненчев не е знаел за подадената оставка. Три дни той е в Алжир и е научил за кризата във ведомството си от кабинета на премиера.
Ген. Радев споделил с Борисов, че Ненчев през последните месеци не го приема в кабинета си, за да чуе опасенията му за бъдещето на военната авиация, научи „Труд" от свои източници. Радев обяснил, че повече не издържа на политиката на Ненчев, който непрекъснато пробутвал свои протежета, които нищо не разбирали от отбрана и от военна стратегия. Радев хвърли оставка ден след като се прояви проект чужди изтребители от НАТО да пазят небето ни. Източници на „Труд" обаче обясниха, че военният министър ще оцелее най-малко до след изборите.
В 13 ч ген. Радев вече бе обещал на премиера да оттегли оставката си..." - в. „Труд".

„Оставка за час на боен пилот номер 1 генерал-майор Румен Радев стресна държавата и осигури 80 млн. лв. повече за военната ни авиация. Парите ще са за най-належащите нужди и потребности на ВВС и ще бъдат заложени в бюджета за 2016 г. Още на следващото заседание на кабинета ген.-майор Румен Радев трябва да представи подробен разчет за необходимите средства.
Обещанието даде премиерът Бойко Борисов след спешна среща с Радев, на която убеди началника на ВВС да не се оттегля. Борисов поиска разговора веднага след като научи за подадения от генерала рапорт за освобождаване, съобщиха от правителствената информационна служба. След срещата ген.-майор Румен Радев оттегли оставката си. Това се случи на фона на скандали в парламента заради предложението на Николай Ненчев чужди държави да охраняват въздушното ни пространство и броени дни след заканата на Русия да санкционира Полша, ако ремонтира МиГ-овете ни.
"Оставката ми няма политически мотиви. Тя е заради липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им", обяснил пред премиера Радев. Той подробно запознал Борисов с проблемите на военната авиация, изложени в мотивите му. Ген. Радев обяснил, че броят на изправните изтребители за носене на бойно дежурство по Air Policing и за водене на летателна подготовка е крайно недостатъчен. Обучените летци не само са недостатъчно, но и летят опасно малко. Това силно увеличава вероятността от допускане на тежки летателни произшествия и води до невъзможност за подготовка на млад летателен състав.
Поетите като ангажимент срокове от ръководството на Министерството на отбраната за сключване на договори за ремонт и доставки за самолетите МиГ-29 не са изпълнени и остават неясни във времето, гласят още мотивите на Радев. Разработеният от екипа му проект за придобиване на нов боен самолет с обоснована конкретна програма не е внесен за обсъждане в Министерски съвет, въпреки поетия ангажимент. При цялата тежка ситуация полетите допълнително се ограничават месеци наред поради липса на гориво, обяснил началникът на ВВС.
Оставка на военния министър Николай Ненчев поиска в същото време БСП. След събрания с мъка кворум за старт на пленарното заседание говорителят на социалистическата партия Атанас Мерджанов прочете декларация, с която призова военния министър да си ходи...
Левите обаче получиха подкрепа само от "Атака"...
Останалите в парламента заподозряха скрити мотиви зад искането на БСП..." - в. „Стандарт".

„Председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов предупреди, че не трябва да се правят спекулации с предложението на Министерството на отбраната (МО) чужди самолети да участват в опазването на въздушното пространство на България.
"Не бива да натрапваме на нашия народ, че се отказваме от собствената си авиация. Аз лично не бих приел това... Темата е тревожна, но не е драматична", заяви той и допълни, че по въпроса още не е взето крайно решение.
В сряда на страницата на МО бе публикуван законопроект за публично обсъждане за промени в Закона за въоръжените сили, с което ще се разреши на чужди самолети да охраняват въздушното пространство на България.
От министерството мотивират предложението си с решение на военните министри от НАТО от февруари за съвместна мисия по охрана на въздушното пространство от източния фланг..." - в. „Дневник".

„Полша категорично отхвърли твърденията на Русия, че няма право да ремонтира българските "МиГ-29".
"Всяка армия трябва да гарантира необходимото ниво на бойна готовност на своите войски, като за тази цел може да използва собствени или съюзнически технически ресурси. Полша е единствената страна от НАТО, която разполага със способности за самостоятелна поддръжка на този тип самолети. Това се извършва на базата на разработена от нас документация за контролно-ремонтни работи, така че е напълно законно." Така от посолството на Варшава у нас отговориха на въпрос на "Сега" дали Полша има право да ремонтира "МиГ-29". В отговора се посочва, че изтребителите, с които Полша разполага, са нейна собственост и страната отговаря за тяхната изправност и съвместимост с НАТО.
"Следователно е логично, че щом разполагаме със способности за извършване на контролно-ремонтни работи, правим това, което е необходимо. За тази цел не използваме документация на производителя, тъй като разработихме собствена документация. За това, че знаем как да извършваме тази дейност, свидетелства фактът, че нито един от самолетите не е имал сериозна авария", допълват от посолството. В отговора се посочва, че полската страна и преди е извършвала контролно-ремонтни работи на самолети, а понастоящем и на двигатели РД-33, въз основа на собствена документация, одобрена от главния инженер на ВВС на Полша. От отговора се разбира, че полската страна не е притеснена от заплахите на Москва за санкции. "В областта на модернизирането на самолетите "МиГ-29" полската страна напълно самостоятелно разработи и въведе система за ремонт и периодични технически прегледи, които се изискват в рамките на въздушното пространство на НАТО", посочват от посолството.
Пред полската информационна агенция зам.-министър Чеслав Мрочек каза вчера, че напоследък Полша не е получавала резервни части от руснаците. "Ние сме самодостатъчни. Разбира се, известен проблем са двигателите, но пък България има достатъчен брой неизправни двигатели, а ние притежаваме възможността да ги ремонтираме, следователно благодарение на полско-българското сътрудничество положението ще се поправи", посочи той." - в. „Сега".

„След завръщането си от официалното посещение в Алжир министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с министър-председателя Бойко Борисов. Бяха обсъдени всички актуални въпроси.
Министър Ненчев запозна премиера отново със състоянието на българските Военновъздушни сили, предприетите действия за ремонта на самолетите МиГ-29 и всички възможни варианти за развитието на военната авиация.
Бяха обсъдени и поправките в Закона за военното разузнаване. На срещата беше постигнато пълно съгласие по всички въпроси, свързани с приемането и утвърждаването на Програмата за развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020.
Министър Ненчев благодари на премиера за изразената съпричастност към проблемите на сигурността и състоянието на Българската армия. Двамата потвърдиха готовността си да продължат да работят заедно и в синхрон за реализиране на отбранителната политика на правителството.
По-рано през деня шефът на ВВС ген. Румен Радев депозира оставката си и часове след това я оттегли след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. „Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им", заяви ген. Радев." - в. „24 часа".

Образованието и неговите проблеми също са сред актуалните теми на всекидневниците.

„Група университетски професори изпратиха писмо до президента, Министерския съвет и Народното събрание в началото на новата академична учебна година.
Ето какво се казва в писмото:
В началото на академичната учебна година, ние - група дългогодишни университетски преподаватели - смятаме за свой дълг да насочим вашето и на обществото ни внимание към видимата за всички ни криза във висшето образование. При наблюдаваните през последните две десетилетия демографски процеси у нас налице е трайна тенденция за спадане броя на потенциалните кандидати за прием във висшите училища.
Неконкурентността на образователната ни система мотивира най-добрите от зрелостниците да търсят възможности за получаване на образование зад граница. Публична тайна е, че средното ни образование е колабирало, като немалка част от завършващите го не притежават дори елементарни умения да четат и пишат с разбиране.
Това негласно се потвърждава от факта, че някои университети - като ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" например - вече въведоха задължителни ограмотителни курсове за всички новоприети студенти. В същото време около 95% от държавната субсидия продължават да се разпределят между висшите училища на принципа "брой обучавани студенти". Ножицата между реалния демографски потенциал и броя на постъпващите във висшите училища младежи все повече се свива за сметка на качеството в базисното образование на кандидатите. Субсидирането "на глава" притиска академичните ръководства ежегодно да завишават план-приема и да смятат основните си цели за постигнати, ако попълнят отпуснатите им бройки.
Оторизираните държавни органи като защитници на обществения интерес също виждат посочените проблеми." - в. „24 часа".

„Традиционни напътствия към първокурсниците, но и критики заради слабото финансиране отправи ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев при откриването на новата академична година. Вчера тържеството бе 128-о по ред и на него присъства и просветният министър проф. Тодор Танев.
"България премина през много изпити през тези години, но едно остана неизменно - всяка година млади хора прекрачват прага на Алма матер, за да се готвят за водители на нашето общество", започна словото си проф. Илчев. По думите му вече четвърт милион българи са получили висше образование в най-доброто висше училище у нас. Той обеща на първокурсниците да получат солидна подготовка, но ги призова да мислят гъвкаво, да са готови в случай на нужда да се прехвърлят и в други области, за да са конкурентни на трудовия пазар. "Времето ни е такова - никой не може да ви даде гаранция за бъдещето", заключи той.
Проф. Илчев не пропусна и темата за мизерното, по думите му, финансиране на университета и даде пример с вузове от САЩ и Великобритания, които получават между 10 и 30 пъти по-голям бюджет от СУ. "Да говорим ли още за ефективността на вложените средства и за качествата на нашите преподаватели и студенти?", попита той. И припомни редица подобрения във вуза - модернизирането на аудитории, лаборатории, изграждането на най-­големия в Европа институт "Конфуций", университетската библиотека, която вече работи до 23 часа и др.
Ректорът на СУ се обяви категорично "за" промените в закона за висшето образование, внесени наскоро за разглеждане в НС, които според него биха допринесли за подобряване на финансирането на добрите висши училища и на качеството в тях..." - в. „Сега".

„Иван Илчев: Героите на деня не са в риалитита
СУ щеше да е с по-висок рейтинг, ако беше руски или английски, каза Тодор Танев
"Опитват се да ви убедят, че героите на деня са участниците в реалити шоута, че четенето е загуба на време, че е важно да има повече стадиони, отколкото библиотеки. Висшето образование е мишена на необосновани и користни нападки". С тези думи ректорът на СУ проф. Иван Илчев се обърна към "първокурсници и старокурсници" при откриването на 128-та академична учебна година в "Св. Климент Охридски". "В последните години висшето образование е обект на злонамерени и користни нападки", каза още ректорът. Той подчерта, че други университети от същия ранг в класациите са с 10 и дори 20 пъти по-висок бюджет. "Четвърт милион българи са завършили висшето си образование в СУ. Той е най-доброто висше учебно заведение у нас, доказват го всички рейтинги", подчерта проф. Илчев. Той призова образователния министър Тодор Танев да направи всичко възможно реалното класиране на университетите в България да бъде резултат от здрави, непоклатими критерии, които да следват световния пример. Малко по-късно Танев коментира пред журналисти, че СУ би бил много по-напред в световните класации, ако бе руски или английски, а не български университет. Той подчерта, че през следващите две седмици ще се бори за по-висок бюджет за образование..." - в. „Стандарт".

„По-висок процент от бюджета за образование и в частност за висшето образование през 2016 г. ще поиска министърът на образованието и науката Тодор Танев за 2016 г. Това обяви самият той пред журналисти след откриването на новата академична година в Софийския университет, предаде БНР.
Министърът обаче не се ангажира да посочи какъв процент от БВП ще поиска. Това ще се изясни до седмица, допълни той.
"Студентите в Софийския университет "Свети Климент Охридски" са добре подготвени на фона на мизерно финансиране". С тези думи откри 128-ата академична учебна година във висшето училище ректорът Иван Илчев.
В празничното си слово ректорът заяви, че независимо от ниския в сравнение с други чуждестранни университети бюджет, Софийският университет се гордее с висока ефективност на преподаване и научноизследователско развитие. По думите му само за година след удължено работно време на университетската библиотека в късните часове вече има повече от 12 хиляди читатели. Той връчи студентските книжки на първокурсниците, лауреати от национални и международни олимпиади." - в. „Дневник".

В. „Труд" помества публикация за разходите по несъстоялия се „Южен поток":
„Средно по 7696 лева на месец са получавали 36-те служители в компанията „Южен поток България" през 2014 г. според отчета на дружеството.
Фирмата беше създадена, за да строи на наша територия газопровода „Южен поток", проектът, който Русия прекрати. Акционери с равни дялове в компанията са руската „Газпром" и държавният Български енергиен холдинг (БЕХ), капиталът й е 398 млн. лева.
Според отчета на компанията до момента няма официален документ, който да спира проекта и изграждането му продължава по план. Така през 2014 г. „Южен поток България" е похарчила близо 40 млн. лева за покупка на земи, дълготрайни активи и разрешителни за преминаване. Отчетена е 15,25 млн. лв. загуба към края на годината.
През 2013 г. средните заплати са били 10 873 лева на месец. М. г. енергийният министър Теменужка Петкова разпореди те да бъдат намалени до средните в енергетиката - 1564 лева в първото тримесечие на 2015 г. В резултат БЕХ е повдигнал въпроса на общото събрание на акционерите в средата на т.г., става ясно от неговия протокол.
От „Газпром" са казали „да", но тогава от БЕХ се оправдали, че не са готови да внесат предложението и то не е гласувано. Не е гласувано и предложението членовете на съвета на директорите да не получават възнаграждение."