Избор.

"24 Часа":

Кандидатът на БСП за кмет на София - Михаил Мирчев

Социолога Михаил Мирчев избра за кандидат-кмет на София градската конференция на социалистите. Социологът получи 108 гласа от делегати, а останалите двама претенденти - Георги Кадиев и Гергана Алексова, съответно по 33 и 23.
Няма да има коалиция с АБВ за местните избори в София, заяви лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов, който ще води листата за Столичния общински съвет. Както на последните парламентарни избори, партията ще се яви на вота през есента във формат "БСП - лява България".
Паргов поиска цялостна реформа на София, каквато можело да се случи, като се делегират правомощия на местни общности и организации. "В София живее почти 1/3 от населението на страната. Начинът, по който е организиран градът, все повече го задушава", разкритикува шефът на социалистите в столицата. По думите му в София боклукът е по-скъп от този в Ню Йорк, а водата - по-скъпа от тази във Виена.

 

Рила.

"24 Часа":

Пожарът в Рила е овладян

Добрата новина, е че е спряно разпространението на пожара край Рилския манастир. Това каза по време на пресконференция в Рилския манастир Главен комисар Николай Николов, ПБЗН, предаде репортер на Радио „Фокус" - Пирин. 
По думите му, засегната площ е от 100 до 120 декара, като точната площ ще се уточни когато се извърши замерване джи пи ес. Главен комисар Николай Николов уточни, че информацията, че е спряно разпространението на пожара не означава, че е спрян. Към този момент огнените стихии са овладени в три посоки: Запад и Юг към Рилската света обител и Север към билото на планината, кричен остава Западният участък, който към този час започна да се облива от двата хеликоптера на Българската армия, които се включиха в гасенето.

 

Протест.

"Сега":

Синдикат на МВР и надзиратели протестираха в София

Около 100 полицаи, пожарникари и служители на затворите се събраха в горещите следобедни часове на протест до храм-паметника „Св. Александър Невски" в столицата, съобщи news.bg. Недоволството на служителите на реда продължава да е породено от пенсионната реформа.Под мотото "Съсипвайки нас, убиват вас" те искат оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова и на началника на пожарната Николай Николов. Поводът са прекъснатите преговори с ръководството на министерството по проблемите на специализираната полицейска операция по границата с Турция и полагания от служителите извънреден труд, който МВР няма средства да изплати. Няма разбирателство и по темата за преструктурирането на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

 

Джихадизъм.

"Труд":

Външно: Нямаме информация за задържани българи в Турция

Двама българи са задържани от турските власти в опит да преминат незаконно на територията на Сирия, където в момента действат силите на Ислямска държава, съобщи Анадолската агенция.Освен тях властите в Анкара са задържали от 455 души в периода от 1 януари до 30 юни 2015 г."В българското посолство и в консулството ни в Турция няма информация за задържани българи, свързани с терористични клетки", обясниха за БГНЕС от външно министерство."Вероятно става въпрос за каналджии, които са задържани за прекарване на хора през турско-сирийската граница. Понеже периодът /от 1 януари до 30 юни/ е дълъг, затова най-вероятно тези българи са в този списък с каналджии", добавиха от там.

 

 

Инцидент.

"Труд":

Хеликоптер падна и потъна в морето

Хеликоптер падна и потъна в морето на Царево. Вътре е имало трима души, които са спасени. "Лично ръководя спасителната акция", заяви кметът на Царево Георги Лапчев.По обед в Царево се провеждало състезание с джетове. Хеликоптерът летял ниско над водата, най- вероятно за да наблюдава състезанието, но в един момент пилотът изгубили контрол и летателната машина потънала. Всички са спасени, няма пострадали, каза градоначалникът. Водолази са се гмурнали да извадят докумети от хеликоптера. На място светкавично са пристигнали екипи на Бърза помощ, Гранична полиция и пожарната. Инцидентът е станал на 20 метра от брега, в централния залив на Царево. Човешка грешка или техническа неизправност са версиите за инцидента. Спасителната акция е приключила за 20 минути, всички са реагирали на мига.

 

Жребий.

"Сега":

България срещу силни съперници в групата за Мондиал'18

България се падна в една квалификационна група за световното първенство по футбол в Русия'18 срещу много силни отбори. Това са тимовете на Холандия, Франция и Швеция, плюс тези на Беларус и Люксембург. За Мондиала ще се класират победителите от всяка група, а осемте най-добри втори отбори играят бараж. Ето и разпределението във всички групи след жребия:
Група А - Холандия, Франция, Швеция, БЪЛГАРИЯ, Беларус, ЛюксембургГрупа В - Португалия, Швейцария, Унгария, Фарьорски острови, Латвия, АндораГрупа С - Германия, Чехия, Северна Ирландия, Норвегия, Азербайджан, Сан МариноГрупа D - Уелс, Австрия, Сърбия, Ирландия, Молдова, ГрузияГрупа Е - Румъния, Дания, Полша, Черна гора, Армения, КазахстанГрупа F - Англия, Словакия, Шотландия, Словения, Литва, МалтаГрупа G - Испания, Италия, Албания, Израел, Македония, ЛихтенщайнГрупа H - Белгия, Босна и Херцеговина, Гърция, Естония, КипърГрупа I - Хърватия, Исландия, Украйна, Турция, Финландия