Вестниците в четвъртък съобщават,  че правителството няма да отстъпи от намерението за увеличаване на пансионната възраст.

„Премиерът Бойко Борисов дойде на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който  обсъжда пакета пенсионни промени, и призова представителите на работодателските и синдикалните организации към отстъпчивост. Той изрази надежда, че в спора ще се роди правилното сечение.  Подкрепям предложенията на министър Калфин, който намери възможно най-мекия план за пенсионна реформа с минимални сътресения, каза Борисов.
Министър-председателят заяви, че правителството няма да отстъпи от намерението си да увеличи възрастта за пенсиониране и обвърза това с огромния ресурс, който се влага и в здравеопазването и с демографския срив..." - в. „Дневник".

"В пенсионната реформа има теми, по които сме склонни да коментираме, но и такива, по които не сме. Няма да отстъпим за предложеното увеличение на възрастта за пенсия." Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов пред синдикатите и работодателите. Той се включи в заседанието на тристранката за пенсионната реформа.
"Ако този проект, предложен от вицепремиера Ивайло Калфин, не бъде приет, остава старият вариант - покачване с 4 месеца на година на възрастта", заяви Борисов и припомни, че в първия му мандат тогавашният финансов министър Симеон Дянков вкарал това увеличение.
С по 1 и 2 месеца на година да расте възрастта за пенсия, докато стане 65 г. и за мъжете, и за жените от масовата трета категория, предвижда вариантът "Калфин". За първа категория ще е 57 г., а за втора - 63 г. Калфин предлага и пенсионна възраст 55 г. за военни и полицаи.
Синдикатите се обявиха против предложеното плавно увеличение на пенсионната възраст. Те обаче бранеха главно категорийните работници и военните и полицаите. Хората от първа категория като миньорите да се пенсионират 10 г. преди трета, т.е. на 55 г., а тези от втора - на 60 г., поиска Пламен Димитров от КНСБ.
"Не вдигайте възрастта на жените до тази за мъжете, а свалете мъжката и двете възрасти да се изравнят по средата", настоя Димитър Манолов от "Подкрепа"..." - в. „24 часа".

„Без съгласие по най-важните параметри на пенсионната реформа приключи вчерашното заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Синдикатите силно се противопоставиха на вдигането на пенсионната възраст за всички категории работещи и особено за хората при тежки условия на труд. Работодателските организации пък категорично отхвърлиха предложението за увеличаване на осигурителните вноски за пенсия и безработица.
За да даде подкрепата си за реформата на тристранката, дойде за кратко и премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че пенсионноосигурителната ни система не може повече да остане в сегашното си положение, защото изисква все повече субсидии от бюджета и ограничава ръста на пенсиите...
"При този демографски срив няма как да не направим тази промяна. А с реформата в здравеопазването продължителността на живот у нас ще се увеличи", обясни Борисов. Премиерът похвали вицето си Калфин, че е положил "огромни усилия вдигането на годините за пенсия да става възможно най-плавно, за да няма сътресения"...
"Не пенсионната възраст е решаваща за запълване на дефицита в НОИ", смятат от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа". Според профсъюзите, исканото увеличение за категорийните работници е непосилно, а ефектът от повече приходи от осигуровки ще бъде минимален. Миньорите се канят да стачкуват под земята, предупредиха от миньорския профсъюз към КТ "Подкрепа". Работодателските организации обаче са на противоположното мнение - според тях предлаганото от вицепремиера Калфин увеличение с по 2-3 месеца на година е прекалено бавно на фона на намаляването на населението и емиграцията. Затова бизнесът поиска ръстът да е с 6 месеца на година..." - в. „Стандарт".

„Кабинетът е непреклонен за увеличаване на възрастта за пенсия
Премиерът Бойко Борисов предупреди синдикатите и работодателите, че е непреклонен за вдигането на възрастта за пенсия на масовата трета категория работещи и помоли социалните партньори за "разбиране и отстъпчивост"...
Вчера в тристранката бе обсъдена пенсионната реформа, която предлага социалният министър Ивайло Калфин. Въпреки сериозните противоречия между синдикати, работодатели и кабинета по промените в Кодекса за социално осигуряване те ще бъдат одобрени от Министерския съвет следващата сряда, а след това внесени в парламента, без да се правят сериозни изменения. Калфин обяви, че са "отворени за предложения", но не каза какво би подкрепил кабинетът от разнопосочните искания на двете страни.
Профсъюзите са категорично против увеличаване на възрастта за пенсия, особено на работещите тежък труд, и изравняването на годините за жени и мъже...
Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че възрастта трябва да е "каквато се полага" и не може полицаят и работещият на бюро в МВР да се пенсионират на едни и същи години. "Ако не ни чуят, ще пием вода и ще пушим", коментира пред "Сега" той. Димитров поясни, че ако кабинетът внесе в Народното събрание минималната възраст за военни и полицаи и за първа и втора категория труд, след 20 май "ще вземем мерки с колегите от "Подкрепа", за да защитим категорийните работници"..." - в. „Сега".

Изпращането на армейски сили при границата с Македония също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„Армията тренира отпор на терористи откъм Македония
Специалните части на армията заедно със Специалния отряд за борба с тероризма към МВР провеждат учения за залавяне на терористи в горски райони.
Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Народното събрание във връзка с ескалирането на напрежението в Македония, където при разбиването на терористична група в Куманово загинаха полицаи. "Военните са на границата, подготвят си точки, ако не дай боже нещата в Македония отидат на зле и евентуално терористи минат полосата", каза Борисов в парламентарния блицконтрол. Такива занятия за залавяне на терористични групи се отигравали и преди..." - в. „24 часа".

„С тревога следим събитията в Македония. Овен декларацията и позицията на МВнР, вчера направихме консултативен съвет по сигурността.
Това заяви от парламентарната трибуна по време на блиц контрола министър-председателят на Бойко Борисов, цитиран от „Фокус". По думите му, ключова дата ще бъде, 17 май, неделя, когато се готви антиправителствен митинг.
Борисов разясни, че в момента се провеждат учения на армията и нейните специални части със СОБТ. „Такива занятия и преди са се играли и са за залавяне на терористични групи. Това върви като подготовка", коментира той
„Военните са на границата, подготвят си точки, не дай си Боже, ако нещата в Македония отидат на зле", каза още Борисов.
Той посочи, че се подготвят и граничните пунктове. „Около 90 000 български граждани с български паспорти, могат да се приберат в България, но при една хуманитарна криза, трябва да имаме готовност", каза още министър-председателят..." - в. „Преса".

„На 17 май опозицията в съседната държава е насрочила грандиозен митинг срещу управлението на Никола Груевски.
Борисов заяви, че в момента се провеждат учения на българската армия и нейните специални части със Специализирания отряд за борба с тероризма... "Военните са на границата, подготвят си точки, не дай си Боже, ако нещата в Македония отидат на зле", предупреди Борисов. В пълна готовност са и граничните ни пунктове, съобщи още премиерът. "Тези, които са с български паспорти, около 90 000 български граждани с български паспорти, могат да се приберат в България, но при една хуманитарна криза трябва да имаме готовност", отбеляза Борисов.
По-рано през деня от ДПС, БСП и Патриотичния фронт настояха България да изрази единна позиция за разширяването на ЕС към Западните Балкани. И страната ни да не подкрепя спирането на разширяването на Съюза. "Ако Западните Балкани се оставят да стоят в сивата зона между Изтока и Запада, ще бъдат обект на провокации от вътрешни и външни фактори. Проблемът в Македония е проблем и на България, и на ЕС", заяви в специална декларация председателят на ДПС Лютви Местан..." - в. „Стандарт".

Банките, кризата с КТБ и свързаната с нея ТВ7 също са сред актуалните теми.

„Временната парламентарна комисия, която бе създадена, за да провери случая с КТБ, ще работи както е предвидено до 12 юни, когато се очаква да излезе и с доклад за направените проучвания. Това обяви в ефира на БиТиВи председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.
"Аз се надявам, че наистина 12 юни е срокът, в който този доклад ще бъде оповестен и представен на Народното събрание. И не само това, ние като констатации ще опишем всичко, което сме установили и всички документи и доказателства, които сме обсъждали в комисията, но и ще имаме конкретни законодателни предложения в различни закони", обясни тя.
Докладът на Комисията за надзор на независимите одитори, който пък изследва работата на одитора KPMG в КТБ също вече е постъпил в парламентарната временна комисия.
По-рано БНБ отказа да го представи на парламента. Двама от одиторите на компанията са с повдигнати обвинения от прокуратурата заради това, че са пропуснали да видят проблеми в отчетите на КТБ..." - в. „Дневник".

„Шефът на БНБ, то дори не е възпитание или култура, с този запис да седи още шеф на БНБ, вместо да си депозира оставка в Народното събрание.
Това заяви премиерът Бойко Борисов на блиц контрола в парламента, по повод разпространения запис на Иван Искров и Цветан Василев да пеят в приятелска прегръдка, предаде БГНЕС. Борисов бе запитан от Мартин Димитров дали ще има международна компания, която да извърши одит на КТБ.
"Фондът за гарантиране на влоговете в банките изработи покана за предложение, което беше изпратена на проявили интерес фирми със срок на отговор 6 май. 11 компании отговориха и изпратиха предложения. Бяха изпратени допълни въпроси. Първоначално одобрените кандидати, одобрени от ФГВБ ще бъдат поканени на 18 май, за да представят предвидените от тях подход и план за действие, и ценови предложения. Синдиците следва да започнат преговори межди тях и предложените кандидати, които очакваме да приключат до 30 май тази година", отговори Борисов.
"Поемам ангажимент до 30 май тази тема ще бъде приключена..." - в. „Преса".

„Прокуратурата е изискала указания на длъжностни лица от Българска народна банка (БНБ) към квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Сред тях са и такива, издавани от и.д шефа на банковия надзор Нели Кордовска, стана известно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Той коментира завоалирано разследването, образувано в понеделник срещу двамата квестори Елена Костадинчев и Станислав Лютов, за безстопанственост в особено големи размери. То започна няколко дни след като премиерът Бойко Борисов спомена, че двамата са позволили много договори за преференциални влогове да бъдат превърнати в такива за обикновен влог и по този начин банката е била източена. По този начин титулярите им са могли да получат обезщетения от 100 хил. евро от фонда за гарантиране на влоговете, на каквито не биха имали право." - в. „Дневник".

„ЕК пришпори кабинета за независима оценка на банките
Финансовият министър Владислав Горанов ще трябва да ускори проверките за състоянието на банковия сектор.
Европейската комисия даде ясен знак, че не приема мудните действия на институциите за гарантиране на стабилността на финансовия сектор след фалита на КТБ. Брюксел настоява България да предприеме спешни мерки и да приключи обещаната независима оценка на активите и стрес тестове на банките още тази година, вместо да отлага това за 2016 г. Изисква се и независим преглед на активите на пенсионните дружества, както и на застрахователния пазар.
Това е една от 5-те препоръки, отправени от Европейската комисия на базата на представената от България Конвергентна програма и актуализираната Национална програма за реформи. Вчера ЕК одобри препоръки към всички страни членки. От текста на документа става ясно, че в много от критичните сектори последната година за България е била нулева.
В препоръките към България ЕК посочва изричен краен срок за приключване на независимата оценка на активите на банките и провеждане на стрес тестове - декември 2015. Това се разминава драстично с предложения от правителството график за приемане на съответните законови промени и извършване на оценката и тестовете. Според представения в Националната програма за реформи график 2015 година ще е подготвителна и в рамките на оставащите месеци ще се готвят методологии и ще се приемат законодателни промени, с които да се създадат предпазни механизми в случай на недостиг на капитал в отделни банки..." - в. „Сега".

„Единственият актив на длъжника на КТБ „Краун медиа" на косъм от смяна на собствениците. 300 милиона лева потъват безвъзвратно
Опит за смяна на собствеността в ТВ7 бе направен днес, показа проверка на „Труд" в Търговския регистър. Според данните капиталът на електронната медия отиваше в ръцете на „Праймедия" ЕООД, а в борда на директорите щяха да влязат бившият издател на вестник „Дума" Николай Малинов, Асен Асенов и Явор Цеков.
По този начин досегашният едноличен собственик на ТВ7 - „Краун медиа" ЕАД оставаше без никакви активи, които да бъдат отнети за покриване на огромните дългове към фалиралата Корпоративна търговска банка. Агенцията по вписванията отказа да утвърди промяната.
Официално „ТВ Седем" АД има задължения към КТБ за между 2.5 и 5 милиона лева. Но „Краун медиа" има да връща още 288 милиона на Технологичен център - институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ). Парите са отпуснати по „Модела Василев", за който „Труд" писа в редица свои разследвания за порочната практика на бившия мажоритарен собственик на трезора Цветан Василев да раздава кредити с пари от КТБ, като я заобикаля.
ТЦ-ИМЕ е фирма-бушон, в която са наливани крупни суми от банката, за да бъдат отпускани като заеми на трети юридически лица. Именно по тази схема „Краун медиа" е получила с личната благословия на Василев 288 милиона лева.
Сега дружеството си ги иска, за да покрие с тях дълг към банката за над 160 милиона лева..." - в. „Труд".

Вестниците съобщават също, че 15 000 души с български произход са подали заявления за гражданство.

„15 000 са заявленията за българско гражданство по произход, които са висящи заради липсата необходимите документи. Това стана ясно от данните, които изнесе зам.-правосъдния министър Петко Петков в парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина, съобщи БГНЕС.
Това се отнася единствено за процедурата по придобиване на българско гражданство по произход в случаите, в които документите - удостоверението за български произход, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина не е съпътствано от официални документи, които потвърждават произхода, обясни зам.-правосъдният министър Петко Петков..." - в. „Труд".

„Преобладаващата част от тях - над 10 000 са молители, които живеят в Македония, има известна част от Албания, Косово, Сърбия, Украйна, Молдова.
Съветът по гражданството, след решение на Комисията за защита на личните данни, а и след становището на Върховна административна прокуратура, е взел решение, че в случаите, в които удостоверението от агенцията не се съпътства с официални документи, не е достатъчно основание да се приема, че български произход е налице. "До момента заявленията без съпътстващи ги официални документи са около 18 000, от които между 2 000-3 000 документи вече са приложени към тях", каза Петков.
Съветът по гражданство се състои от представители на различни институции, решенията му се взимат с мнозинство от 2/3. Петко Петков каза, че проблемите във връзка с дейността на Съвета датират от последните може би 2 или 3 години, когато са установили, че част от удостоверенията, издавани от ДАБЧ, не съдържат описание на документите, от които се установява българския произход на този, на който е издаден документът. Така Комисията за защита на личните данни е излязла с решение, че ДАБЧ е длъжна да изпраща към Съвета по гражданство и документите въз основа, на които е установила произхода на лицата. Зам. - министърът припомни и че Върховна административна прокуратура е извършила проверка в ДАБЧ. Тази проверка установила, че голяма част от издадените удостоверения за български произход от ДАБЧ, са издадени без да съществуват никакви доказателства относно произхода на лицата, относно нотариално заверена декларация издадено от самото лице, че то е с български произход.
Оттогава Съветът по гражданството, съобразявайки се с тези констатации, започва да извършва проверка на преписките на ДАБЧ за това дали се съдържат официални документи, които да доказват българския произход. Петков каза и че не са установили друга държава в Европа, в която произход да се установява единствено чрез нотариално заверена декларация. Няма държава, в която може да бъде установен произход, без наличието на официални документи, въз основа на нотариално заверена декларация за произход. След изслушването стана ясно, че в едномесечен срок ще се направи анализ на практиката и проблемите." - в. „24 часа".